Koniec hypotékam pre mladých, namiesto nich príde daňová úľava

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 2. 2017
Ministerstvo financií plánuje od budúceho roka rapídne zmeniť podporu vlastného bývania. Zistilo sa, že štát prostredníctvom hypoték pre mladých dotuje najmä banky.
Koniec hypotékam pre mladých, namiesto nich príde daňová úľava

Zdroj: Shutterstock

Ak máte do 35 rokov a beriete si hypotéku, od štátu môžete získať dotáciu. Banka vám zníži úrokovú sadzbu o tri percentá. Dve sú od štátu a jedno percento znižuje banka. Takýto scenár však má onedlho skončiť. Po novom plánuje ministerstvo financií podporu hypotekárnych úverov pre mladých prostredníctvom daňovej úľavy. Informoval o tom tlačová agentúra SITA.

Ako vyplýva z predbežnej informácie k novele zákona o dani z príjmov, navrhuje sa zavedenie odpočítateľnej položky od daňovej povinnosti pre mladých poberateľov hypotekárneho úveru. Ide o obdobný princíp ako pri daňovom bonuse. Keďže ide o predbežnú informáciu, podrobnosti a konkrétne nastavenia ešte nie sú známe.

Úpravu zatiaľ analyzujú, do platnosti príde najskôr v roku 2018

Cieľom tejto reformy je podľa vyjadrení rezortu financií zjednodušenie a zníženie administrácie poskytovania štátnej podpory k hypotekárnym úverom pre mladých.

Predpokladaná zmena by mala platiť od roku 2018. To znamená, že prvýkrát by sa nový systém podpory mohol uplatniť za zdaňovacie obdobie roka 2018. Ministerstvo financií SR v súčasnosti analyzuje možnosti nastavenia parametrov a podmienok pre zavedenie takejto odpočítateľnej položky u poberateľov hypotekárnych úverov pre mladých. "Nateraz je preto predčasné hovoriť o konkrétnom nastavení parametrov," skonštatovalo ministerstvo.

Dotkne sa to veľkej časti klientov

Vo finančných domoch predstavujú hypotéky pre mladých od 15 do 40 percent všetkých úverov, takže sa to dotkne veľkej časti klientov. "V minulom roku tvorili dotované hypotéky pre mladých necelých 15 percent produkcie hypoték," informuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Analytici si prajú úplne zrušenie hypoték pre mladých

Odborníci tvrdia, že doterajší systém podpory, keď sa úrok znižoval o dve percentá dotované štátom a o jedno percento bankou, bol zle nastavený, a navyše podporoval aj ľudí, ktorí dotáciu nepotrebovali. "Trojpercentná bonifikácia hypoték pre mladých nemá veľký zmysel, keďže priemerné sadzby na trhu sú dnes pod dvomi percentami," vysvetľuje Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas.

Zmenou podľa Ovčarika pravdepodobne bude, že zatiaľ čo pri dnešnom systéme banky ľuďom priznávajú štátnu bonifikáciu v príslušnom mesiaci, po novom by si daňový bonus uplatňovali ľudia až pri ročnom zúčtovaní. Pri súčasnom systéme niektoré banky inkasujú mesačné splátky už znížené o príspevok banky a štátnu bonifikáciu, prípadne bonifikáciu pripíšu klientom s určitým oneskorením. Systém výpočtu a uplatňovania úrokovej bonifikácie pri hypotékach pre mladých je na trhu rôzny.

Ako by mala fungovať daňová úľava

Podpora by sa tak mohla zúčtovať jednorázovo v daňovom priznaní. Ministerstvo zatiaľ neupresnilo, či sa bude meniť aj výška podpory či spôsob jej výpočtu. Ani to, či sa zmena dotkne len nových žiadateľov o hypoúver.

"Pokiaľ to porovnáme so spôsobom ako je dnes, každý človek spláca hypotéku už so štátnym príspevkom a splátka je tak nižšia oproti tomu, ako by to bolo, keby si uplatnil daňovú úľavu iba raz ročne," povedal oblastný riaditeľ Fincentrum Ladislav Smoroň.

"Pokiaľ si daňový bonus budú musieť ľudia sami uplatniť pri ročnom zúčtovaní či daňovom priznaní, je dôležité, aby na to nezabudli, lebo inak môžu o daňovú výhodu prísť," upozornil analytik Finančného Kompasu Maroš Ovčarik.

A nebudú to len zábudlivci. Ak bude totiž príspevok od štátu iba formou daňovej úľavy, do rizika sa môžu dostať najmä nízkopríjmoví.

"Hovorím hlavne o ľuďoch, ktorí počas splácania hypotéky stratili príjem alebo sa im významne znížil príjem, práve tí si kvôli nedostačujúcemu príjmu nebudú môcť uplatniť daňový bonus," dodal Ovčarik

Daňové úľavy namiesto podpory pochádzajú zo zahraničia

Podpora hypoték vo forme daňovo odpočítateľnej položky je bežná aj v iných krajinách Európy. V Českej republike si môžete od základu dane odpočítať zaplatené úroky na hypotéke až do výšky 300-tisíc korún za rok, teda maximálne 25-tisíc korún mesačne, čo je necelých tisíc eur. Daň si tak ročne znížite o maximálne 45-tisíc korún, teda okolo 1 660 eur. To je len horná hranica, ktorú dosiahnu iba tí, ktorí majú vysokú hypotéku. Dôležité je, že odčítavať si môžete len úroky, nie celú splátku aj s istinou.

Aktuálne podmienky hypoték pre mladých na Slovensku

  • Hrubý mesačný príjem za prechádzajúci rok nesmie prekročiť 1 155,70 eura
  • Pri dvojici je spoločný príjem 2 311,40 eura
  • Ide o 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve
  • Horná hranica príjmu sa mení každý štvrťrok
  • Dotovanú hypotéku môžu získať mladí do 35 rokov
  • Dotácia tvorí 3 percentá
  • Dotáciu je možné získať najviac na sumu 50 tisíc eur
  • Zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty nehnuteľnosti
  • Úrokové zvýhodnenie platí päť rokov

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok