Slobodné matky: nárok na výživné má aj matka, nielen dieťa!

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 3. 2017
Slobodné mamičky to nemajú jednoduché. Právne predpisy však s nimi našťastie počítajú. Čítajte, čo treba zariadiť, ak nie ste s otcom dieťaťa zosobášená alebo ste na výchovu dieťaťa dokonca úplne sama.
Slobodné matky: nárok na výživné má aj matka, nielen dieťa!

Zdroj: Shutterstock

Neuvedenie otca v rodnom liste? Veľká chyba!

Ak sa žene narodí dieťa počas trvania manželstva, nemusí v súvislosti s určením otcovstva riešiť prakticky nič. Podľa tzv. prvej domnienky otcovstva totiž bude automaticky platiť, že za otca dieťaťa budú úrady považovať jej manžela. Slobodné matky sa však zvýšenej administratívnej záťaži nevyhnú; možno aj z tohto dôvodu sa mnohé rozhodnú otca dieťaťa do rodného listu neuvádzať. Tento krok však nie je najšťastnejší – do budúcna totiž môže veľmi výrazne ovplyvniť nielen postavenie matky, ale predovšetkým materiálne zabezpečenie a pomery dieťaťa.

Uplatňovať nároky vyplývajúce z vyživovacej povinnosti k dieťaťu je totiž možné len voči mužovi, ktorého otcovstvo bolo riadne určené.

Otcovstvo dieťaťa narodeného mimo manželstva môže byť určené dvoma spôsobmi:

V prvom rade sa rodičia môžu dohodnúť a určiť osobu otca tzv. súhlasným vyhlásením urobeným pred súdom alebo matričným úradom. Súhlasným vyhlásením je možné určiť aj otcovstvo nenarodeného dieťaťa ešte počas tehotenstva.

Ak k dohode o určení otcovstva nedôjde, zostáva matke len súdna cesta.

Zložitejšie je aj určenie priezviska dieťaťa

Ak sa do rodného listu otec nezapisuje, bude mať dieťa priezvisko po matke.

V prípade, že sa otec k dieťaťu riadne prizná, musia sa rodičia o priezvisku dohodnúť; priezvisko treba nahlásiť na matrike najneskôr do troch dní od narodenia dieťaťa.

Keď rodičia nie sú schopní sa o priezvisku (či dokonca o krstnom mene) dohodnúť, rozhodne o ňom aj v tomto prípade príslušný súd.

Slobodné mamičky môžu uplatňovať zvláštny nárok na výživu

Je všeobecne známe, že otec, ktorý s maloletým nežije, má už od narodenia dieťaťa povinnosť prispievať na jeho výživu k rukám matky. Výška výživného sa stanoví podľa jeho schopností, možností a majetkových pomerov – podľa zákona platí, že dieťa musí mať rovnakú životnú úroveň ako otec.

Už menej sa však vie, že nárok na výživné voči otcovi dieťaťa má aj nevydatá matka. Otec dieťaťa je slobodnej mamičke povinný najneskôr odo dňa pôrodu prispievať primeranou čiastkou na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

Táto povinnosť trvá po dobu dvoch rokov od narodenia dieťaťa, žena však môže o príspevok požiadať aj neskôr. Musí však počítať s tým, že jej právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.

Osamelé matky zvýhodňuje aj Zákonník práce

Ak ste slobodná, môžete profitovať aj z výhod, ktoré pre tzv. osamelých zamestnancov vyplývajú zo Zákonníka práce. Za osamelú zamestnankyňu sa však budete považovať len vtedy, ak skutočne žijete s dieťaťom sama.

Nebude teda postačovať, že otec má evidovaný trvalý pobyt inde; musí aj reálne bývať v inej domácnosti.

Ako osamelej zamestnankyni vám v prvom rade nemôže dať zamestnávateľ výpoveď, ak má vaše dieťa menej ako tri roky; výnimkou sú len niektoré organizačné dôvody pre výpoveď (výpoveď napríklad môžete dostať, ak sa zamestnávateľ zrušuje).

Do úvahy neprichádza ani okamžité skončenie pracovného pomeru – ak by však boli naplnené dôvody pre okamžité skončenie, môže zamestnávateľ využiť za účelom rozviazania pracovného pomeru inštitút výpovede.

Ak sa staráte o dieťa mladšie ako 15 rokov, môže vám zamestnávateľ nerovnomerne (t.j. rozdielne v rôznych týždňoch) rozvrhnúť pracovný čas len s vaším súhlasom; zároveň vám bez vášho dovolenia nemôže nariadiť nadčasovú prácu.

V neposlednom rade platí, že ako osamelá mamička budete mať materskú dovolenku až 37 týždňov (bežná materská dovolenka trvá 34 týždňov). S tým súvisí aj nárok na čerpanie materského, ktoré budete poberať o tri týždne dlhšie, než mamičky s partnerom.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+13
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Pôrod, Výživa, Zamestnávateľ

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok