Prepis bytu cez internet je lacnejší. Ako na to?

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 5. 2017
Katastre nehnuteľností vlani riešili státisíce návrhov na zmenu majiteľa bytu alebo domu, no iba každý osemnásty prevod prišiel úradníkom cez internet, hoci je to lacnejšie, ako nosiť na úrad papiere.
Prepis bytu cez internet je lacnejší. Ako na to?

Zdroj: Shutterstock

Tristotrinásťtisíc návrhov na zmenu majiteľa bytu či domu. Presne toľko prepisov vlani riešili katastre nehnuteľností. Je to najviac od roku 2008. Podľa štatistík však len každý osemnásty prevod prišiel úradníkom cez internet, pritom to vychádza lacnejšie, ako nosiť na úrad papiere.

Ako ušetriť na zápise? Spravte to takto

V praxi zapisovania nehnuteľností existuje niekoľko spôsobov, ako ušetriť. Prvý spôsob umožňuje úsporu 15 eur každému, kto upozorní cez stránku www.katasterportal.sk úradníkov na to, že podá návrh na vklad a v dohodnutom termíne dokumenty aj prinesie na úrad.

Takýto elektronický formulár sa volá Oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad, na jeho odoslanie netreba mať elektronický podpis. Pri papierovom návrhu na vklad s mesačnou lehotou na vybavenie sa dá takto poplatok znížiť zo 66 na 51 eur.

Nemáte prílohy? Vyjde to o dosť lacnejšie

Druhý spôsob zrejme nevyužije veľa ľudí, no tá možnosť tu predsa len je. Môžete ju využiť vtedy, ak máte tzv. elektronický občiansky preukaz resp. keď predávajúci aj kupujúci majú zaručený elektronický podpis a kúpna zmluva nemá žiadne špeciálne prílohy.

V takom prípade stačí kúpnu zmluvu a návrh na vklad digitálne podpísať a poslať cez web Slovensko.sk do elektronickej schránky katastra a zaplatiť administratívny poplatok.

V praxi to potom vyzerá tak, že vybavenie tejto záležitosti do jedného mesiaca bude stáť 33 eur namiesto 66 eur, čo je o polovicu menej a pri zrýchlenom vklade do 15 dní sa dá poplatok znížiť na 133 eur, respektíve 118 eur, ak ste schopní túto udalosť oznámiť úradníkom vopred.

Horšie je, že v praxi sa málokedy stáva, že by kúpna zmluva nemala žiadne špeciálne prílohy. Napríklad pri predaji bytu je nevyhnutnou prílohou vyhlásenie o nedoplatkoch, ktoré dostanete od správcu bytovky na papieri.

  • Mohlo by vás zaujímať: Daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti

Konvertovanie dokumentov na elektronické

Malé upozornenie na záver. Nestačí dokument oskenovať a poslať ho cez Slovensko.sk do katastra. Úrady takúto dokumentáciu neakceptujú. Podľa správnosti prinesiete doklad notárovi alebo na poštu, kde vám ho na počkanie oskenujú. Pracovník notárskeho úradu alebo pošty pripojí digitálnu osvedčovaciu doložku a dokument podpíše digitálnym podpisom, ktorý bude garantovať, že sken je vernou kópiou papierového dokumentu.

Takto potom viete konvertovať aj vyhlásenie o nedoplatkoch, ktoré potom môžete cez web poslať do katastra spolu s elektronickým návrhom na prepis majiteľa bytu. Skonvertovať možno aj samotnú kúpno-predajnú zmluvu s podpismi overenými na matrike, čo pomôže napríklad v situácii, keď predávajúci nehnuteľnosti nemá digitálny podpis.

Realita? Len niektorí notári sú schopní vykonať konverziu

Dostupnosť konvertovania údajov zatiaľ vôbec nie je stopercentná. Na základe údajov z praxe sú tento úkon schopní vykonať len niektorí notári a len vybrané pobočky Slovenskej pošty. Ak sa vám podarí údaje skonvertovať, dostanete ich zaznamenané na CD.

Príklady z praxe

Najviac viete ušetriť, ak obe strany majú elektronický občiansky preukaz (Príklad 2). Poďme si teda ukázať, koľko vás jednotlivé prípady môžu vyjsť:

Príklad 1: Ak má elektronický občiansky preukaz len kupujúci, postup bude nasledovný. Návrh na vklad vyjde 133 eur, overenie podpisu zhruba 5 eur, skonvertovanie údajov na CD 2 eurá a za včasné avízo o vklade možno odpočítať 15 eur. Spolu 125 eur. Tu je celková úspora oproti klasickému podaniu 131 eur.

Príklad 2: Ak majú obaja elektronický občiansky preukaz, vyjde to najlacnejšie.

Predávajúci a kupujúci e-občianskym digitálne podpíšu zmluvu aj návrh na vklad a jeden z nich dokumenty pošle cez svoju dátovú schránku na kataster. Návrh na vklad stojí 133 eur, no predčasné avízo ho zníži o 15 eur, čiže konečná suma je 118 eur.

Príklad 3: Chcete to zaniesť osobne? Návrh na vklad vyjde 266 eur, overenie podpisu 5 eur a včasné avízo zníži celkovú sumu o 15 eur. Tento spôsob vás vyjde 256 eur. Takže v podstate neušetríte nič.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok