Dotovaná hypotéka pre mladých je dostupnejšia, čakajú ju zmeny!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 15. 3. 2017
Úroky na hypotékach sa stále držia na dne a od apríla má ešte viac mladých šancu získať bývanie výhodnejšie!
Dotovaná hypotéka pre mladých je dostupnejšia, čakajú ju zmeny!

Zdroj: Shutterstock

Najvýhodnejšia hypotéka pre mladých v tomto roku

Nízke úroky na hypotékach pre mladých ľudí do 35 rokov znižuje aj štátna podpora.

Preto môžu mať hypotéku prakticky s nulovým úrokom a väčšina bánk takúto možnosť aj dáva. Zníženie úroku je o 3% a  zvýhodnené úročenie platí až päť rokov. Od apríla si hypotéku s nulovým úrokom bude môcť dopriať viac mladých ľudí s vyšším príjmom.

„Príjmová hranica pre získanie bonifikovanej hypotéky bude predstavovať od budúceho mesiaca 1 287 eur. Oproti súčasnej hranici je to nárast o 131,30  eura,“ hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB finančnej skupiny. Práve v období od apríla do konca júna býva hypotéka pre mladých dostupná pre najširšiu skupinu ľudí. Dôvodom je, že hranica príjmu na získanie výhodnej hypotéky sa odvíja od priemernej mesačnej nominálnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci štvrťrok.

Pre jednotlivca sa stanovuje ako 1,3-násobok tejto priemernej mzdy, pre manželov ako 2,6-násobok tejto mzdy. Na konci roka je však mzda ovplyvnená vyplácaním koncoročných odmien či bonusov najvyššia a priemer teda stúpa. Treba však počítať s tým, že samotná výška hypotéky je možné len do výšky 50-tisíc eur. Nad túto sumu je už úročenie bez zvýhodnenej sadzby

Vyššia dostupnosť, ale prísnejšie pravidlá

Od apríla síce môžete žiadať výhodnú hypotéku aj viac zarábajúce skupiny ľudí, no zároveň pribudli obmedzenia, ktoré môžu vyhliadky na vlastné bývanie skomplikovať.

Tie sa netýkajú len hypoték pre mladých, ale dotknú sa ich vo výraznej miere. Od marca totiž vstúpilo do platnosti Opatrenie Národnej banky Slovenska, ktoré zavádza prísnejšie pravidlá na posudzovanie prideľovania hypoték.

Banky začali na žiadateľov uplatňovať nové pravidlá a musia z príjmu žiadateľa odpočítať povinnú rezervu, ktorá bola doteraz voliteľná, no aktuálne sa zvyšuje a v júli budú musieť banky žiadateľovi odpočítať až 20% z príjmu a až zo zvyšku budú vypočítavať výšku možnej hypotéky. To žiadateľov automaticky kvalifikuje na nižšiu sumu. Preto práve zvýšenie príjmovej hranice pre mladých prichádza vhod.

Ďalšie nevýhody pre mladých

Pri hypotékach pre mladých nie je problémom len výška ich príjmu, ale aj samotná dotovaná sadzba. Nové usmernenie NBS nariaďuje povinnosť počítať pri hodnotení žiadateľa schopnosť splácať úver so zvýšením sadzby o dve percentá.

Tu však hypotéky pre mladých opäť ťahá za kratší koniec. Pri nich bude potrebné počítať bonitu a schopnosť splácať úver z úroku bez štátnej prémie. V princípe to teda znamená, že ak dostane človek zvýhodnenú hypotéku pre mladých napríklad za 0%, banka bude musieť jeho bonitu a schopnosť splácať úver počítať nie s 2% navýšením ale až 5%. Teda 2 + 3 percentá. To môže mnohých presunúť do kategórie, že úver nedostanú. 

Potrebujete dostatok hotovosti

Zvýhodnená hypotéka má jednu nevýhodou, ktorou je potreba dostatku voľného kapitálu na účte. V praxi to znamená, že dotovanú hypotéku dostanete maximálne do výšky 70% nehnuteľnosti, ktorú plánujete zakúpiť. Zvyšné financie je nutné získať z vlastných zdrojov, prípadne zo spotrebného úveru. Pri ľuďoch, ktorí spĺňajú dostatočne nízku hranicu príjmu môže byť zaťaženie ďalším úverom značný problém.

Starý systém bude končiť

Už dnes je viac ako isté, že súčasná podoba dotovanej hypotéky pre mladých je vo svojom záverečnom dejstve. Význam  mala v časoch, keď sa úroky pohybovali na úrovni viac ako 5%. V súčasnosti je úroková miera pod 2% a trojpercentné zvýhodnenie de facto stráca opodstatnenie. Táto dotácia je rozdelená na 2% od štátu a 1% od banky, čiže klient by mal dostať záporný úrok, inak štát v princípe dotuje banku. Samotné banky príspevok ani neuplatňujú rovnako, jedna percentná odčítava, druhá ich vracia na účet.

Aj preto štát bude podľa predbežnej informácie, ktorú zverejnilo Ministerstvo financií, meniť pravidlá. Štátna podpora sa nestratí, ale mala by sa pretransformovať do odpočítateľnej položky z daňového základu. To bude znamenať nižšiu daňovú povinnosť. U klasických zamestnancov sa prejaví preplatkom na dani z príjmov a suma bude vrátená v marci nasledujúceho roka, podnikatelia si budú môcť pri podaní daňového priznania znížiť daň o predmetný úrok. 

Dobrou správou však je, že novelizácia plánuje aj ďalšiu novinku a tou je eliminácia práve zmienenej príjmovej hranice. Tá by sa po novom už nemala stanovovať na 1,3 násobku priemernej mzdy v hospodárstve, ale na hypotéku by mali mať nárok všetci žiadatelia do 35 rokov bez ohľadu na príjem. Aj vzhľadom na vyššie nároky na schopnosť splácať úver a vyššiu bonitu sa to javí ako logický krok.

Pre žiadateľov, ktorí spĺňajú kritéria príjmu a je pre nich prijateľnejšia možnosť nulového úroku v banke bez komplikovanejšieho vyplácania vratkov na daniach, je posledná možnosť využiť starý systém. Pre žiadateľov, ktorí výšku príjmu napriek zvýšeniu hranice presahujú a nepresiahnu hranicu veku ani v ďalších rokoch sa po novelách predsa črtá šanca na dotovanú hypotéku.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok