Ako uviesť príjmy z Českej Republiky v daňovom priznaní 2019

Redakcia | rubrika: Článok | 19. 2. 2019
Pracovali ste vlani v Českej republike a teraz neviete, ako vyplniť daňové priznanie? Prinášame vám pár príkladov. A tiež sa dozviete, ako si predĺžiť termín na podanie daňového priznania.
Ako uviesť príjmy z Českej Republiky v daňovom priznaní 2019

Zdroj: Shutterstock

Ak ste rezidentom Slovenskej republiky, musíte na Slovensku zdaniť svoje celosvetové príjmy.

Ako vyplniť daňové priznanie s príjmami z ČR

1. Príjmy z ČR musíte prepočítať na eurá

Na prepočet príjmov získaných v inej mene ako v eurách vydáva Európska centrálna banka priemerné kurzy za jednotlivé mesiace, štvrťrok, polrok a rok.

Použiť môžete buď priemerný ročný kurz českej koruny, čo bol za rok 2018 - 25,647 CZK, prípadne použite mesačné alebo štvrťročné kurzy adekvátne k dobe, kedy ste príjmy získali.

2. Zistiť poistné na sociálne a zdravotné poistenie

Zistiť výšku poistného, ktoré platí zamestnanec zo svojej mzdy je pri potvrdeniach z ČR trochu oriešok. Obvykle totiž dostanete potvrdenie, na ktorom je suma poistného spolu.

V tomto prípade potom vyplníte len úhrn povinného poistného, nebudete ho rozdeľovať na sociálne a zdravotné poistenie.

Tiež je problém, že sa na potvrdenia od zamestnávateľa uvádza poistné, ktoré bolo zaplatené za zamestnávateľa aj za zamestnanca spolu a tak je ťažké určiť správnu číslicu.

Úhrn zaplateného poistného zistíte tak, že vypočítate 11% z príjmov. 11% totiž predstavuje sumu poistného na sociálne a zdravotné, ktoré sa strháva zo mzdy zamestnanca

3. Uplatniť metódu na zabránenie dvojitého zdanenia

Slovensko má s Českom zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Podľa nich sa pri vyplňovaní daňového priznania použije metóda zápočtu dane.

Avšak, ak máte príjem zo závislej činnosti (zjednodušene podľa pracovnej zmluvy), môžete použiť aj metódu vyňatia príjmu.

 

Príklad na vyplnenie českých príjmov do daňového priznania

Pán Novák bol zamestnaný v Česku a zarobil 616 950 českých korún. Použijeme ročný priemerný kurz a zistíme, že jeho príjem v eurách bol 24 055,40 eur.

Teraz je potrebné zistiť výšku zaplateného poistného.

V našom prípade sa teda jedná o 2 646,10 eur (11 % z 24 055,40 eur). Základ dane pána Nováka tak bude 21 409,30 eur.  

Pán Novák si uplatní nezdaniteľnú časť ZD na daňovníka, čo v jeho prípade bude 3 830,02 eur (Kalkulačka nezdaniteľnej časti ZD na daňovníka).

Základ dane po uplatnení nezdaniteľnej časti predstavuje 17 579,28 eur a daň je následne 3 340,10 eur.

To je daň, ktorú by pán Novák mal zaplatiť, avšak uplatní metódu na elimináciu dvojitého zdanenia - pri závislej činnosti použije vyňatie príjmov.

V daňovom priznaní tak vyplní "Úhrn vyňatých príjmov" = 21 409,30 eur.  Z čoho vyplýva, že daň sa bude platiť zo základu dane upraveného o vyňaté príjmy: 21 409,30 - 21 409,30 = 0. Takže daň je nulová.

Ak by pán Novák dosiahol ešte nejaké príjmy na Slovensku, platil by daň iba z príjmov získaných na Slovensku.

Predĺžte si lehotu na podanie daňového priznania

Ak máte príjmy z Českej republiky, môžete si predĺžiť lehotu až o 6 mesiacov a podať daňové priznanie až cez letné prázdniny či v septembri.  

Aby ste mohli podať daňové priznanie na Slovensku, potrebujete totiž priložiť aj potvrdenie o príjmoch dosiahnutých v ČR a toto niektoré firmy (obzvlášť zahraničné) vydávajú až v marci a niektoré ešte neskôr.

Vyhnúť sa stresu a tlaku vyplniť si a podať daňové priznanie do 31. marca môžete práve tým, že podáte „Oznámenie o predĺžení lehoty“. Vzor si môžete stiahnuť a vyplnený odoslať na daňový úrad v mieste vášho trvalého bydliska.

Pokiaľ v oznámení uvediete, že máte príjmy z Českej republiky, môžete si predĺžiť termín na podanie daňového priznania až o 6 mesiacov. Dokedy daňové priznanie podáte, si určíte sami.

Tiež nie je potrebné, aby ste v oznámení uvádzali dôvod predĺženia. Skrátka a jednoducho na daňový úrad odošlete papier, v ktorom je napísané, že daňové priznanie podáte do konca septembra a že máte príjmy z Česka.  Nemusíte čakať na odpoveď ani „schválenie“ od daňového úradu.

Oznámenie však musíte na daňový úrad poslať najneskôr do 1. apríla 2019.

Zdroj foto: Shutterstock

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+24
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok