Môže slovenská mamička žijúca v zahraničí žiadať o príspevok pri narodení dieťaťa?

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 4. 4. 2017
Mnoho slovenských mamičiek pracujúcich v zahraničí rieši s príchodom bábätka otázku nároku na príspevok pri narodení dieťaťa. V ktorom štáte si oň majú požiadať: v mieste trvalého pobytu alebo tam, kde pracujú?
Môže slovenská mamička žijúca v zahraničí žiadať o príspevok pri narodení dieťaťa?

Zdroj: Shutterstock

Slovenka žijúca v zahraničí 

Veľa slovenských mamičiek v zahraničí rieši s príchodom bábätka otázku nároku na peňažné dávky spojené s pôrodom a starostlivosťou o dieťa.

Najmä ak majú trvalý pobyt stále evidovaný na Slovensku. Slovensko v rámci systému sociálnej podpory prispieva rodičom na výdavky spojené s narodením dieťaťa vyplatením jednorazového príspevku pri narodení dieťaťa.

Majú naň ale nárok aj mamičky, ktoré odišli za prácou do zahraničia? V ktorom štáte si o príspevok môžu požiadať: tam kde žijú a pracujú alebo v mieste trvalého pobytu? Zisťovali sme, či môže Slovenka žijúca v zahraničí, avšak stále s trvalým pobytom na území SR, žiadať o vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa.  

Príspevok pri narodení dieťaťa

„Príspevok pri narodení dieťaťa je štátna sociálna dávka, ktorá predstavuje jeden z nástrojov na realizáciu štátnej politiky podpory rodín na území Slovenskej republiky,“ informuje Barbora Petrová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny  SR. Oprávnenej osobe vzniká nárok na príspevok, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území Slovenska. Čo si ale máme predstaviť pod pojmom bydlisko?

„Bydliskom na účely príspevku pri narodení dieťaťa sa rozumie miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky,“ vymenúva kritériá Petrová.

V prípadoch, ak zákonná podmienka bydliska na území Slovenskej republiky nie je splnená, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa v jeho slovenskej podobe nevzniká. Mamička oň na Slovensku teda môže žiadať len za predpokladu, že tu trvalo žije a má tu sústredené centrum svojich záujmov. 

Dôležité je centrum záujmov

V minulosti mali na pôrodné zo Slovenska nárok všetky mamičky, ktoré mali trvalý pobyt na Slovensku. V súčasnosti ale nevzniká nárok na príspevok mamičkám, ktorých centrum záujmov nie je v SR, ale v zahraničí, avšak nezrušili si na území Slovenska svoj trvalý pobyt. To je prípad mnohých mamičiek, ktoré odišli do za prácou do zahraničia.

„V prípadoch, ak zákonná podmienka bydliska na území Slovenskej republiky nie je splnená, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa v jeho slovenskej podobe nevzniká. Teda aj v situáciách, keď matka síce má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, ale jej bydlisko ako centrum záujmov je v inom štáte,“ informuje Barbora Petrová z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Príspevok mamička s trvalým pobytom na Slovensku dokonca nemusí dostať vôbec. A to v prípade, že v krajine, v ktorej žije a pracuje, obdobný príspevok neexistuje.

„Skutočnosť, že v inom štáte mamičke nárok na príspevok pri narodení dieťaťa alebo obdobnú dávku nevznikol, nezakladá nárok na príspevok pri narodení dieťaťa v Slovenskej republike,“ uzatvára Petrová. 

Ako je to v ČR

V susednej Českej republike sa finančná pomoc štátu na výdavky spojené s narodením dieťaťa nazýva pôrodné a rovnako ako u nás je viazané na trvalý pobyt v krajine. Rozdiel v porovnaní so Slovenskom je v tom, že táto dávka je vyplácaná len rodičom s najnižšími príjmami, a nie plošne všetkým, ako je tomu u nás.

Nárok na pôrodné v Českej republike vzniká, ak sú celkové príjmy rodiny (prípadne samotnej matky s dieťaťom) za uplynulý kvartál nižšie ako 2,7 násobok životného minima. Nárok na pôrodné, ktoré je tak u susedov klasickou sociálnou dávkou, má rodina v prípade, že jej čisté príjmy nepresiahnu čiastku 20 817 Kč (770 eur*). V prípade matky samoživiteľky nesmie príjem presiahnuť 13 176 Kč (488 eur*). Od roku 2015 sa pôrodné v ČR vypláca len na prvé aj druhé dieťa:

  • na prvé dieťa 13 000 Kč (481 eur*)
  • na druhé dieťa 10 000 Kč (370 eur*) 

*Prepočítané kurzom 1 EUR = 27 Kč

Viete, aká je súčasná výška príspevku pri narodení dieťaťa a po splnení akých podmienok oň môžete žiadať? Čítajte tu:

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok