Termínované vklady. Komu a kedy sa oplatia?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 23. 3. 2017
Termínované vklady zažívajú úrokové dno. Napriek tomu ich netreba odpisovať!
Termínované vklady. Komu a kedy sa oplatia?

Zdroj: Shutterstock

Výhodnosť terminovaného vkladu

V žiadnom prípade ju netreba stanovovať len na základe výšky úrokov, ktoré banka uvádza. Tá o skutočnom zhodnotení peňazí  príliš veľa nenapovie. Dôvod? Zhodnotenie je nutné prirovnať k miere inflácie. To v praxi znamená, že aj termínovaný vklad s úrokom 1,5% môže v konečnom dôsledku peniaze zhodnotiť viac ako 5 %-ný termínovaný vklad.

Pri výbere termínovaného vkladu treba zohľadniť pravidlo, že peniaze musia zarábať viac, ako je dlhodobá inflácia. Napríklad v roku 2000 bol priemerný úrok na terminovanom vklade do jedného roka cez krásnych 9 %, no problémom bolo, že inflácia dosiahla 12 %. Napriek úroku teda hodnota investície reálne klesla. V roku 2016 boli vklady do jedného roka úročené priemerne na úrovni 1,41 %, no inflácia bola -0,5 %. Reálne sa aj s menším výnosom dokázali financie viac zhodnotiť, respektíve nestrácali na hodnote. 

Preto je vhodné pri výbere termínovaného vkladu a jeho dĺžky počítať s predpokladmi inflácie. Pri dlhšej viazanosti je dobré vyberať si úročenie nad hladinou inflácie, ktorá má navyše predpoklad poklesu. Aktuálne však Európska centrálna banka chce infláciu zvýšiť a preto je lepšie voliť kratšie viazanosti s očakávaním, že pri stúpajúcej inflácii porastú v budúcnosti aj úroky na vkladoch. 

Dvojitá ochrana vkladov

Terminovaný vklad je obľúbený aj pre svoju výnimočnú garanciu, ktorú prakticky žiadny iný finančný produkt neponúka. V prvom rade ide o istotu výnosu. Či už stavíte na akýkoľvek úrok a na akýkoľvek čas, už v deň uloženia financií viete, ako sa budú peniaze zhodnocovať a viete si vypočítať, koľko dostanete pri splatnosti. To napríklad nedokážu garantovať žiadne fondy.

Aj preto podľa M. Fidesa, odborníka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK, majú termínované vklady v portfóliu konzervatívneho klienta stále svoje miesto: „Garantujú výnos na zvolenú dĺžku investície, zároveň klient presne vie, čo a za akú dobu môže očakávať.“  

Fixný výnos môžu síce ponúkať napríklad aj korporátne dlhopisy, no aj v porovnaní s nimi ťahajú termínované vklady za silnejší koniec. Dôvodom je ochrana finančných prostriedkov Fondom na ochranu vkladov, v zmysle zákona č.118/1996 Z.z., až do výšky 100 000 eur. To znamená, že aj po skolabovaní banky, v ktorej by ste mali termínovaný vklad, vám budú peniaze vyplatené a to vrátane úrokov. To pri krachu na burze, alebo spoločnosti, ktorej dlhopisy máte, nie je možné.

Termínovaný vklad a bežný účet sú jediné dve možnosti, kde si peniaze poistiť aj pred prípadným krachom spoločnosti. Preto sú pre konzervatívnych investorov a tých, ktorí chcú napríklad ochrániť svoje životné úspory, vhodným riešením. Ak chcete uložiť viac ako 100-tisíc eur, je vhodné rozdeliť ich do viacerých bánk. V každej tak budú chránené do uvedenej výšky.

Kombinované vklady

Banky pochopili, že konzervatívni slovenskí investori sa nechcú vzdať svojho pohodlia a istoty termínovaných vkladov a tak ponúkajú rôzne lákadlá v kombinácii s podielovými fondmi. V rámci akcií ponúkajú zhodnotenie na termínovaných vkladoch nad bežným aktuálnym štandardom, ak súčasne investujete aj do podielových fondov.

Je to riešenie pre tých, ktorí chcú mať ochranu s lepším úročením a sú ochotní okúsiť formu investovania do podielového fondu. Pri ňom však s istotou výnosu ani ochranou vkladu už počítať nemožno.

Pozor na obnovu

Pri termínovanom vklade je potrebné pamätať na to, že k peniazom sa pred uplynutím doby splatnosti nedostanete.

V prípade zlej finančnej situácie klienta je možné požiadať o predčasné vyplatenie, ale treba počítať s tým, že banka si bude účtovať pokutu, obvykle vo forme zrážky úrokov. Tu je potrebné upozorniť aj na uzatvorenie termínovaného vkladu s obnovou, alebo bez obnovy. Vhodnejšie je nechať si po ukončení vkladu nechať vyplatiť prostriedky aj s úrokmi na účet.

Ak zvolíte automatickú obnovu termínovanému vkladu, začne od konca viazanosti plynúť nové obdobie, avšak s aktuálne platnou úrokovou mierou. Pri výbere peňazí predčasne môže banka účtovať poplatky. Ak máte vklad s obnovou, pred ukončením doby viazanosti je vhodné nahlásiť banke ukončenie vkladu k termínu splatnosti. Vopred si preto aj overte, ako dlho je potrebné nahlásiť výpovednú lehotu.

Investovať a nehýbať

Na rozdiel od fondov, kde je kvôli výkyvom lepšie investovať menšie čiastky a pravidelne, termínovaný vklad je vhodný na dlhodobejšie investovanie jednorazovej sumy peňazí. Niektoré vklady umožňujú aj pravidelné vkladanie, ale nie je to štandardom. Zároveň nebýva samozrejmosťou, že sa nové príspevky úročia pôvodnou sumou, ale obvykle najnižším bankovým úrokom. 

Vybrané termínovaná klady

Banka Viazanosť na 12 mesiacov v % p.a. Viazanosť na 24 mesiacov v % p.a.
Privatbanka 0,8 0,95
J&T BANKA 0,8 0,9
BKS Banka 0,7 0,75
Sberbank 0,3 0,5
Raiffeisen 0,3 0,4
Poštová banka 0,3 0,4
Úrokové sadzby platné k 20.3.2017

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok