Najlepšie mesto pre život je Viedeň. Už ôsmykrát

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 3. 2017
Viedeň je už po ôsmykrát najlepším mestom pre život, naopak najhoršie sa stále žije v irackej metropole Bagdad. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka, ktorý zostavuje konzultačná spoločnosť Mercer.
Najlepšie mesto pre život je Viedeň. Už ôsmykrát

Zdroj: Shutterstock

Prieskum hodnotí celkom 231 miest. Pri zostavovaní rebríčka Mercer vychádza z desiatok kritérií - hodnotí napríklad politickú stabilitu, úroveň zdravotnej starostlivosti, kriminalitu, možnosti rekreácie alebo kvalitu dopravy v danej lokalite.

Prvá desiatka takmer nezmenená

V prvej desiatke zostávajú západoeurópske mestá, po novom sa na desiatom mieste umiestnila Bazilej. Vystriedala tak na tejto pozícii austrálske Sydney. Naopak globálne centrá ako je Londýn, Paríž, Tokio a New York sa opäť nedostali ani medzi najlepších 30 a zaostávajú za väčšinou veľkých miest Nemecka, Škandinávie, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie.

Bratislava v prvej stovke

Bratislava sa v rebríčku umiestnila na 83. mieste. V rámci stredoeurópskych krajín je v dolnej polovici. Pred ňou je Viedeň, ktorá opäť obhájila svoje prvé miesto, potom Praha, ktorá je na 69. mieste, Budapešť, ktorá skončila na 78. mieste, a poľská Varšava na 81. mieste. Za Bratislavou je len Kyjev (174. miesto).

Bratislava sa stáva čoraz atraktívnejšou destináciou pre zahraničných turistov. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že za prvý kvartál roka 2016 v porovnaní s minulým obdobím zaznamenalo hlavné mesto až 25-percentný nárast počtu návštevnosti a prenocovaní v slovenskej metropole. Uviedla to predsedníčka predstavenstva Bratislava Tourist Board Alžbeta Melicharová.

Zároveň sa zvyšuje aj počet prenocovaní, v uplynulom roku to bolo 2.200.000, priemerná dĺžka pobytu zahraničného turistu v Bratislave sa pohybuje okolo dvoch nocí. Práve tieto priemerné dĺžky prenocovaní sú podľa Melicharovej pre samosprávy najdôležitejšie, pretože z nich plynú financie pre mestá, obce a regióny.

Najviac turistov prichádza podľa nej z Česka, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Talianska, Poľska, USA, Číny, Francúzska, Španielska či Maďarska.

Teroristické útoky zahýbali s rebríčkom

O šesť miest sa na 27. miesto pre teroristické útoky prepadol Brusel, o 11 miest si na 133. miesto pohoršil pre politickú nestabilitu Istanbul. V rámci Európy sa podľa prieskumu najhoršie žije v Sarajeve (171. miestp), v Tirane (188. miesto) a v Minsku (189. miesto).

Najhoršie z rebríčka vychádza Irak

Celosvetovo je okrem Bagdadu najhorším mestom pre život stredoafrické Bangui, hlavné mesto Haiti Port-au-Prince, jemenské hlavné mesto Saná alebo sudánsky Chartúm. Na siedmom mieste odspodu je sýrsky Damask.

Rebríček TOP 10 miest

1. Viedeň, Rakúsko

2. Zurich, Švajčiarsko

3. Auckland, Nový Zéland

4. Mníchov, Nemecko

5. Vancouver, Kanada

6. Dusseldorf, Nemecko

7. Frankfurt, Nemecko

8. Ženeva, Švajčiarsko

9. Kodaň, Dánsko

10. Bazilej, Švajčiarsko

10. Sydney, Austrália

Rebríček 10 krajín s najhorším umiestnením

222. Conakry, Guinea

223. Kinshaa, Kongo

224. Brazzaville, Kongo

225. Damašk, Sýria

226. N'Djamena, Čad

227. Khartoum, Sudán

228. Port au Prince, Haiti

229. Sana'a, Yemen

230. Bangui, Stredoafrická republika

231. Bagdád, Irak

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok