Dopravný servis od štátu stál 14 miliónov, používa ho len 350 ľudí denne

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 4. 2017
Informačný web o dopravnej situácii na Slovensku je od januára dostupný pre širokú verejnosť a k dispozícii je aj mobilná aplikácia. Doposiaľ ju využíva 350 ľudí denne na mobile a 950 používateľov cez počítač.
Dopravný servis od štátu stál 14 miliónov, používa ho len 350 ľudí denne

Zdroj: Shutterstock

Najnovší technologický projekt Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky nesie názov oDoprave.info. Ide o informačný web, ktorý má pomôcť občanom pri cestovaní, a to nielen autom. Ukazuje základné informácie o našich cestách, situácií na nich a o všetkých faktoroch, ktoré by mohli ovplyvniť cestovanie.

"Dnes spúšťame systém, ktorý ľudom pomôže lepšie sa zorientovať v aktuálnej situácii v doprave, ušetrí im čas a verím, že aj zvýši bezpečnosť," povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek na tlačovej v konferencii v januári.

Zároveň upozornil na fakt, že systém je otvorený všetkým záujemcom o informácie. Dáta z neho môžu, okrem ľudí, bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb. "Naším cieľom je poskytovať čo najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie o doprave každému, kto o ne má záujem," zdôraznil.

Webstránka i appka

Novinku teda možno používať dvomi spôsobmi - na webe alebo prostredníctvom aplikácie pre smartfóny (Android aj iOS). Hoci celý systém funguje a aktuálne sa o jeho prevádzku stará približne 40 ľudí, má množstvo závažných nedostatkov a v mnohom ho predčia aj bezplatné služby, ktoré poznáme a používame už roky.

Systém stál vyše 14 miliónov eur

Nový systém dodala spoločnosť Slovak Telekom za 14,2 milióna eur bez DPH. V tejto sume však nie je zahrnutá samotná prevádza systému. Podľa ministra Érsek bude ročná prevádzka systému stáť 1,5 milióna eur.

Technologické médiá ju testovali, neodporúčajú ju

Webstránka mojandroid.sk, ktorá sa venuje funkčným aplikáciám a porovnáva ich dokonca tvrdí, že je to aplikácia, ktorú si radšej nemáte inštalovať. "Horšie ako web je na tom rovnomenná mobilná aplikácia. Tá síce ponúka väčšinu funkcií, ktoré nájdete aj na webe, no je veľmi pomalá a nepresná. Mapové podklady sa načítavajú naozaj veľmi dlho a navyše nie sú tak presné ako u konkurencie. Chýba tu tiež sociálny faktor, ktorý by systému dodal výhody, ktoré má napríklad Waze. Hoci je v aplikácii možnosť pre nahlásenie mimoriadnej udalosti na cestách, zatiaľ čo Waze ukazuje niekde čerstvú dopravnú nehodu a zdržanie, štátny systém ukazuje maximálne spomalenie na celom úseku trasy. " Píše sa na webe Mojandroid.sk.

Redaktor Živé.sk takisto písal o tom, že podľa neho nie je úplne štandardné, že aplikácia hneď od začiatku začne odosielať anonymné informácie o polohe používateľa s tým, že toto nastavenie je možné až dodatočne v ponuke vypnúť.

Novinku zatiaľ používa denne pár stoviek šoférov

"V rámci mobilnej aplikácie sa počet používateľov denne pohybuje na úrovni približne 350. Prostredníctvom stolného počítača priemerne pristupovalo denne približne 950 používateľov," uviedlo ministerstvo dopravy pre Denník N.

Pomerne malý počet používateľov na stolných počítačoch si nechá zobraziť vyše 16-tisíc stránok denne. "Do dnešného dňa sme zaregistrovali návštevnosť 996 563 'pageviews'. Mobilnú aplikáciu si stiahlo 17 153 používateľov," sumarizuje ministerstvo.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok