Potrebujete sa zbaviť dlhov? Riešením je osobný bankrot

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 20. 4. 2017
Osobným bankrotom alebo oddĺžením sa môžete zbaviť väčšiny dlhov. Výživné na deti sa však "neodpúšťa", to sa platiť musí! Čítajte o tom, kedy môžete zbankrotovať a ktoré záväzky vám zostanú aj po bankrote.
Potrebujete sa zbaviť dlhov? Riešením je osobný bankrot

Zdroj: Shutterstock

Od 1. marca tohto roku je účinná právna úprava, ktorá zmenila pravidlá pre tzv. osobné bankroty. Oddlženie po novom významným spôsobom zamieša karty medzi dlžníkmi a veriteľmi. 

Kedy môžete skúsiť osobný bankrot

Oddĺženie (ľudovo povedané osobný bankrot) je upravené zákonom o konkurze a reštrukturalizácii. Ide o proces, v ktorom sa dlžník môže zbaviť svojich peňažných dlhov. Oddlženie je určené len pre fyzické osoby; aby ste naň mohli pomýšľať, musíte splňovať nasledujúce podmienky:

1. Musíte sa nachádzať v stave platobnej neschopnosti

V stave platobne neschopnosti sa nachádzate vtedy, ak nie ste schopný plniť 180 dní po lehote splatnosti aspoň jeden z vašich peňažných záväzkov. Platobná neschopnosť sa u vás predpokladá aj vtedy, ak voči vám nie je možné vymôcť dlhy exekúciou.

2. Musí byť voči vám vedené exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie

3. K oddlženiu by vás mal viesť tzv. poctivý zámer

Rozlíšenie poctivého a nepoctivého zámeru je v zákone upravené veľmi podrobne. Zjednodušene sa dá povedať, že poctivý zámer máte vtedy, ak z vášho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že ste vynaložili úprimnú snahu riešiť svoje dlhy v medziach vašich možností a schopností.

Nepoctivý zámer možno vyvodiť napríklad vtedy, ak sa snažíte poškodiť alebo naopak zvýhodniť niektorého zo svojich veriteľov. Poctivý zámer súd skúma len v konaní o návrhu na zrušenie oddlženia – ak je však zistený, môžete o výhodu odpustenia dlhov prísť.

Pre úplnosť dodajme, že oddĺženiu nijako nebráni, ak vaše záväzky vyplývajú z podnikania.

Na aké dlhy sa osobný bankrot nevzťahuje

Oddlženie zahŕňa prevažnú väčšinu bežných záväzkov. Niektorých dlhov sa však nezbavíte ani v rámci osobného bankrotu.

Ide o tzv. nedotknuté pohľadávky, ktorými sú:

  • Pohľadávka, ktorú ste sa priamo zaviazali splniť fyzickej osobe (t.j. pohľadávka nebola získaná postúpením či prevodom alebo prechodom s výnimkou dedenia), ak takáto pohľadávka nebola prihlásená v konkurze z dôvodu, že veriteľ nebol správcom písomne upovedomený, že bol vyhlásený konkurz;
  • Pohľadávka, ktorú má voči vám Centrum právnej pomoci v súvislosti s konaním o oddlžení (pohľadávka spočíva v nároku na vrátení pôžičky, ktorú vám Centrum právnej pomoci poskytne na to, aby ste boli schopní uhradiť preddavok na paušálnu odmenu a náhradu nákladov správcu v konaní o oddlžení. Výška preddavku je momentálne 500,- EUR);
  • Zabezpečená pohľadávka v rozsahu, v ktorom je krytá hodnotou predmetu zabezpečovacieho práva (Ide napríklad o pohľadávku z hypotečného úveru zabezpečenú záložným právom na nehnuteľnosti);
  • Pohľadávka zo zodpovednosti za škodu spôsobenú na zdraví alebo spôsobenú úmyselným konaním;
  • Pohľadávka dieťaťa na výživné;
  • Pracovnoprávne nároky voči dlžníkovi;
  • Peňažný trest podľa Trestného zákona;
  • Nepeňažné pohľadávky.

Platiť splátky alebo predať majetok?

Osobný bankrot môže byť riešený dvoma formami:

  • Prvou formou je konkurz. 
Pohľadávky veriteľov sú v prípade konkurzu uspokojené z výťažku z predaja vášho majetku.

 

 

  • Druhou alternatívou je splátkový kalendár. 

Táto forma oddlženia však prichádza do úvahy len v prípade, že máte pravidelný príjem, ktorý je zároveň dostatočne vysoký.

 

V priebehu piatich rokov musíte splatiť aspoň časť svojich dlhov tak, aby ste uspokojili minimálne 30 % z nezabezpečených pohľadávok (t.j. pohľadávok, ktoré nie sú zabezpečené napr. záložným právom).

Splátkový kalendár musí zároveň nezabezpečeným veriteľom garantovať aspoň o 10 % vyššie uspokojenie, než by dosiahli v konkurze.

Zákon však stanoví fikciu, že ak ani jeden z nezabezpečených veriteľov nepodá na súde námietku, návrh splátkového kalendára takéto uspokojenie poskytuje.

Ďalším limitom je skutočnosť, že horná hranica splátok nesmie presiahnuť váš predpokladaný príjem znížený o nevyhnutné výdavky potrebné na bývanie a uspokojenie vašich základných potrieb a základných potrieb vami vyživovaných osôb, na plnenie vyživovacej povinnosti (ak napr. došlo k jej stanoveniu voči maloletému dieťaťu súdom) a na plnenie oddlžením nedotknutých pohľadávok.

Po bankrote s čistým štítom

O oddĺžení rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu alebo v uznesení o určení splátkového kalendára. Uvedeným rozhodnutím vám budú odpustené tie časti dlhov, ktoré nebudú uspokojené v rámci oddlženia.

Oslobodenie sa samozrejme nebude týkať už spomínaných nedotknutých pohľadávok.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok