Pokus o poistný podvod? Aj za maličkosť hrozí basa!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 4. 2017
Posudzovanie poistným podvodov je stále prísnejšie. Aj preto, že prestúpiť zákon v tomto prípade nemožno omylom.
Pokus o poistný podvod? Aj za maličkosť hrozí basa!

Zdroj: Shutterstock

Pokusov je odhalených čoraz viac

Tisíce ľudí každý rok chcú využiť svoje poistenie na obohatenie sa neprávom. V minulosti to mnohým ľuďom vychádzalo, no dnes je situácia iná. Poisťovne sa proti nekalým praktikám poistencov chránia pomocou špičkových technológií, vďaka ktorým sú pri odhaľovaní nielen podvodov, ale aj ich pokusov stále úspešnejší.

„V roku 2016 sme preverili spolu 2003 podozrivých škôd v životnom aj neživotnom poistení, z ktorých v 1991 prípadoch sme šetrenie ukončili. Podozrenie na podvod sa nám potvrdilo až v 1909 prípadoch v celkovej hodnote vyše 4,1 miliónov eur“, konštatuje vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností Allianz – SP Jaroslava Zemanová. V poisťovni hodnotia, že úspešnosť odhalenia podvodov v minulom roku stúpla na 96 percent . Podobne je to aj v iných poisťovniach. Napríklad hovorca poisťovne Generali Milan Janásik hovorí, že nárast odhalení stúpol zhruba o pätinu.

Podieľalo sa na ňom dôslednejšie monitorovanie podozrivých poistných udalostí a využívanie nových technológií. Ušetrené milióny poisťovne neváhajú investovať do inovácií. No pri odhaľovaní podvodov im výrazne pomáha aj ľudská nevedomosť. Poistného podvodu sa jednoducho nedá dopustiť omylom.

A ľudia si často vymýšľajú rovnaké historky a tvrdenia, na základe ktorých pre poisťovňu vznikajú automatické scenáre. V nich sú zakotvené isté spoločné vzory správania pri podozrivých poistných udalostiach. Poisťovne následne vyhodnocujú tieto scenáre, ktoré ak obsahujú spoločné body, preverujú škodovú udalosť a v mnohých prípadoch vyjde skutočne snaha o podvod. Preto si teda vždy pri šetrení škody a uvádzaní okolností dobre premyslite, čo poviete.

Prekvalifikovanie škody

Často môže dochádzať k poistnému podvodu napríklad pri škode na majetku. Mnoho ľudí sa snaží získať neoprávnene nárok na poistné plnenie z poistenia aj v prípade udalostí, ktoré boli v poistných výlukách.

Všeobecne totiž platí, že škodu je možné preplatiť len pri náhodnej situácii. Preto vám teda nepatrí škoda za plnenie zatečenej podlahy, ak ste si na byte nechali otvorené okno.

Ak však uvediete náhodnú udalosť, alebo nebodaj aj poškodenie okna vetrom a jeho otvorenie a nestalo sa to, ide o poistný podvod.

A tu teda platí, že aj malé prekvalifikovanie vzniku škodovej udalosti, ktorá nebola fiktívna, ale sa skutočne stala, len inak ako bola uvedená je poistným podvodom. 

Pomocou nových technológií sú likvidátori schopní identifikovať, ako sa však škoda skutočne stala a či vznikla náhodou v dôsledku nepriaznivého počasia, alebo inak. V prípade poľnohospodárskych plodín odhaľujú pokusy o podvod aj na základe satelitných snímok.

Nie je žiadnym tajomstvom, že v oblasti majetku sa využívajú aj drony a aplikácie na monitoring okolia, či dokonca systémy, ktoré v ľudskej reči dokážu odhaliť pravdivé tvrdenie od klamstva. Hovoriť nepravdu v poisťovni tak už tak jednoducho neprejde. 

Životné poistky ako zdroj zisku

Poisťovne monitorujú nielen samotný priebeh poistnej udalosti, ale aj neobvyklé správanie klientov.  Sú prípady, kedy si rodina uzavrie aj 6 či 10 poistiek, prípadne 5-členná rodina má dohromady 15 životných poistiek. „Objavili sa prípady, keď nám osoba nahlásila 3 či 4 úrazy za rok, pričom ich liečenie bolo neprimerane dlhé a následne si chcela uplatniť neprimerane vysoké poistné plnenie. Pri šetrení sa preukázalo, že išlo o fiktívny úraz a pokus o poisťovací podvod,“ objasňuje J. Zemanová. 

Poisťovne si práve kvôli vysokému počtu pri takzvaných mäkkých diagnózach žiadala röntgenové snímky, prípadne ďalšiu zdravotnú dokumentáciu na potvrdenie diagnózy. Je vtedy veľmi jednoduché odhaliť pokus o podvod ak dokumenty chýbajú. Poisťovne dokážu preveriť aj to, či sa pri podvode nespolupracuje s lekárom, keďže sa vyskytli aj takéto situácie.

Kšefty sa autami vedú

Najviac odhalených pokusov o podvody je stále v poistení vozidiel. „Analýzou vykonanou na vzorke 3261 obhliadnutých jazdených vozidiel sme zistili, že až 62 percent vozidiel starších ako 1 rok vstupuje do poistenia s menšími či väčšími poškodeniami“, skonštatoval vedúci skupiny špeciálnych činností Allianz – SP Vojtech Kosík.

Týkali sa ich až dve tretiny pokusov o podvod. Sem možno zaradiť aj nafingované parkovacie škody, nastali prípady, kedy klienti hlásia väčšie poškodenie, ako sa v skutočnosti stalo, alebo k novému poškodeniu pridajú aj staré, ktoré s aktuálnym stavom nesúvisí, prípadne vzniklo ešte pred poistením automobilu. Stále veľké percento podvodov vzniká aj fingovanými dopravnými nehodami. Ktoré však prirodzene nie sú preplácané, keďže ide o úmyselné poškodenie. Činnosť sa v takomto prípade opäť klasifikuje ako pokus o podvod.

Pätnásť rokov za podvod

Poisťovne pokusy o podvod hlásia polícii a na základe súdno-právneho konania zaň hrozí odňatie slobody od 1 do 15 rokov. Samotný trest prirodzene závisí od osoby páchateľa, spôsobu spáchania poistného podvodu a výšky spôsobenej škody a ďalších okolností. Podľa zákona je však už podvod v hodnote od 266 eur trestným činom a to nielen jeho zrealizovanie, ale aj v štádiu pokusu. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest. Už za takto malú škodu od 266 eur do 2660 eur je trestná sadzba stanovená na 1 až 5 rokov odňatia slobody. Snažiť sa teda získať poistné krytie neprávom, môže skončiť veľmi nepríjemne.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok