Jozef Metelka: Svoje nohy už nepočítam

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 12. 4. 2017
Ambiciózny Jozef Metelka mal veľké pracovno – športové plány, až kým jehoživot neovplyvnila vážna nehoda. Rozhodol sa však nevzdať a vyťažiť zo situácie maximum. A oplatilo sa – minulý rok si vybicykloval dve zlaté medaily na paralympiáde v Rio de Janeiro, tento rok záhájil úspešne na majstrovstvách sveta v Los Angeles.
 Jozef Metelka: Svoje nohy už nepočítam

Zdroj: Shutterstock

Začalo to podnikateľskými plánmi

Jozef sa športu venuje od útleho detstva. „S lyžami som, obrazne povedané, začal ešte predtým, ako som začal chodiť. Lyžovanie bolo odjakživa mojou srdcovou záležitosťou, chcel som sa stať lyžiarom.

Tenis prišiel trošku neskôr, asi v 6 rokoch, ale naopak, ten som zo začiatku nemal príliš v obľube. Rozhodnutie rodičov však išlo cestou tenisu.

S odstupom času musím uznať, že to bola správna cesta, i keď veľmi kľukatá. Loptičky a rakety mi pomohli nadobudnúť mnoho skúseností, spoznal zaujímavých ľudí a ochutnal výhru aj prehru,“ hovorí Jozef, ktorý si svoj život bez športu nedokáže predstaviť.

Po maturite na piešťanskom gymnáziu sa rozhodol zdokonaliť svoju angličtinu a zvolil štúdium v Anglicku, ktoré sa stalo jeho pôsobiskom. V Oxforde mal v pláne rozvinúť tenisový biznis a po štúdiu si otvoriť akadémiu. Pôsobil tam aj ako tenisový tréner, ktorý o klientov nemal núdzu, a jeho kariéra sa začala sľubne rozvíjať. Ale ako to v živote býva - človek mieni...

Život je zmena

Jozef Metelka s medailouJedného dňa sa Jozef vybral pozorovať trénerov v tenisovom centre White horse leisure centre. Jeho úlohou bolo napísať akademickú správu a vypracovať esej, ktorá by navrhovala určité zlepšenia. Sadol na svoju motorku, ale domov sa mu nepodarilo vrátiť.

Zrazila ho totiž vodička osobného automobilu, ktorá mu nedala prednosť v jazde. Jozef z motorky vyletel a preletel cez kapotu auta. Noha sa mu zachytila medzi motorku a auto, stiahlo mu to kožu zo šľapy a potrhali sa mu všetky tepny.

To, že je situácia omnoho vážnejšia, si Jozef uvedomil v sanitke počúvajúc slová doktorov. Mladý športovec strávil v nemocnici dlhé týždne, kým napokon padol verdikt nohu amputovať. Bola nejaká šanca nohu zachrániť?

„Kameňom úrazu asi bolo, že nejaká šanca nohu zachrániť existovala. Človek je hlúpy tvor - snaží o záchranu aj jasne nefunkčnej končatiny. Tak to bolo aj v mojom prípade. Ak by sa náhodou podarilo nohu zachrániť, znamenalo by to pre mňa absolútny koniec so športom.

Našťastie, k tomu nedošlo. Po mesiaci v nemocnici a neskutočne dlhých operáciach som išiel domov bez časti nohy,“ opisuje Jozef zlomové chvíle svojho života. 

Nôh má teraz hneď niekoľko

Jozef Metelka na bicykli vonkuMotivácia a ambície Jozefovi rozhodne nechýbajú. Takisto ako nohy – dnes ich má hneď niekoľko. „Nohy už nerátam. Sú to pre mňa topánky, ktoré mi umožňujú fungovať v modernej džungli. Líšia sa tým, čo dokážu. Tak ako je takmer nemožné ísť v bežeckých topánkach lyžovať, ani ja nedokážem bežeckú nohu takto využiť.

Moje nohy sa líšia hlavne funkčnosťou a naukladaním karbónových vlákien. Toto následne mení ich použiteľnosť,“ približuje pocit zo svojich náhradných nôh vášnivý športovec.

Druhú šancu sa rozhodol nezahodiť

Aké boli jeho prvé pocity, keď bolo definitívne, že o nohu príde?

„Zmiešané. Asi ako keď sme na hodine literatúry mali popísať, čo v nás básne vyvolali. Nebolo mi do smiechu. Zamýšľal som sa nad tým, čo bude ďalej, no vedel som, že chcem pokračovať v športe, a teda nebudem plakať nad rozliatym mliekom.

Rozhodol som sa teda podojiť kravu, aby bolo opäť mlieko. Odborníci mi vysvetlili, kam až dosiahla moderná technológia a rozhodol som sa druhú šancu nezahodiť,“ hovorí Jozef, ktorý je aj napriek svojmu hendikepu pre mnohých vzorom. A má veru prečo byť.

Rio de Janeiro 2016

Jozef Metelka bicykel v hale Nešťastie sa mu podarilo obrátiť vo svoj prospech. Po amputácii nohy sa Jozef začal venovať cyklistike a do povedomia Slovákov sa vlani dostal najmä vďaka úspešnej paralympiáde v Riu, kde získal dve zlaté a jednu striebornú medailu. Stal sa tak najúspešnejším cyklistom Ria 2016.

„Výsledku predchádzala veľmi intenzívna – trojročná príprava. Počas tohto obdobia nebol čas na iné aktivity ako na cyklistiku. Musel som zabudnúť na lyže, väčšinu času som horský ani zjazdový bicykel nevidel a na korčuliach som nestál ani nepamätám. Keď som zavrel oči, stále som sedel na bicykli,“ hovorí Jozef, ktorý si prial udržať dúhový dres aj v nasledujúcom roku.  

Los Angeles 2017

Húževnato trénoval a jeho sen sa stal skutočnosťou. Len nedávno získal zlatú medailu v stíhacích pretekoch jednotlivcov na 4 km v kategórii C4 na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v Los Angeles. Zahájil tak štvorročnú prípravu na paralympiádu v Tokiu, ktorá sa uskutoční v roku 2020. Jeho najväčším snom je štartovať na MS s pretekármi, ktorí majú obe nohy zdravé.

A čo by úspešný športovec odkázal ľuďom, ktorým osud nadelil nečakanú prekážku?

„Myslím si, že najdôležitejšie je položiť si otázku: čo chcem ďalej od života? Ďalej to je úplne jednoduché.“

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok