Máte dlžníka? Ako vymôcť svoje pohľadávky?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 4. 2017
Na Slovensku ohrozujú nezaplatené faktúry biznis tisícok podnikateľov.
Máte dlžníka? Ako vymôcť svoje pohľadávky?

Zdroj: Shutterstock

Situácia veriteľov sa zhoršuje

Novela exekučného poriadku, ktorá nahráva viac dlžníkom ako veriteľom, sa odohrala práve v období, keď by vyššiu podporu potrebovali práve tí, ktorí sa boria s pohľadávkami. Domôcť sa vlastných peňazí je totiž na Slovensku stále zložité.

Štatistika European Payment Practices zrealizovaná v minulom roku ukázala, že v dobe splatnosti sa na Slovensku zaplatí len 73% faktúr.

Akoby bolo národným športom plniť svoje záväzky „po funuse“. Úplne nevymožiteľné pohľadávky sa pohybujú na úrovni 5%, čo je stále veľmi vysoké číslo. Zároveň s časom, ktorý uplynie od platnosti faktúry ich vymožiteľnosť prudko klesá. Po roku sa podarí dostať už len k 30% pohľadávok.

Nové zákonné pravidlá navyše upravili, že exekúcia bude pri fyzických osobách zastavená po piatich rokoch a pri právnických osobách po dva a pol roku, ak je subjekt nemajetný. Preto treba svoje financie začať vymáhať okamžite po skončení termínu na riadnu splatnosť.

Aké sú vymožiteľné a nevymožiteľné pohľadávky

Už pri zmluvách, či faktúrach je dobré strážiť si vymožiteľnosť pohľadávky. Vymáhať sa totiž dajú len dlhy, ktoré sú riadne zaevidované, preukázateľné a doložené. To znamená, že ide o objednávky, zmluvné realizácie, faktúry na základe objednávok, majú riadne identifikovaného dlžníka a samozrejme aj príslušné dátumy splatnosti.

Ak ide o vyššiu čiastku, je vhodné si overiť obchodného partnera a jeho zadlženosť dopredu. Ak sa totiž preukáže, že majetkové pomery dlžníka naznačujú, že nemá majetok, takúto pohľadávku je obvykle už dopredu možné považovať za stratenú.

Ako postupovať pri vymáhaní pohľadávky?

Deň po splatnosti je už čas, kedy je vhodené adresovať dlžníkovi písomnú výzvu na zaplatenie dlhu. Tá musí byť riadne zdokumentovaná a musí obsahovať vaše identifikačné údaje, údaje adresáta, termín riadnej splatnosti, popis dlhu, novú lehotu splatnosti a súčasťou môže byť aj uvedenie úrokov z omeškania a ďalší postup pri nezaplatení.

Ak nedôjde k vyplateniu, ďalšou možnosťou je už len vymáhanie dlhu prostredníctvom súdu, ktorý bude riešiť dlh návrhom na vydanie platobného rozkazu. Ide o skrátené súdne konanie, v ktorom sa rozhodne o návrhu na vydanie platobného rozkazu podľa Zákona 99/1963. Sú si vyžiada všetky doklady monitorujúce vznik dlhu a priebeh jeho nesplatenia, ako aj výpisy z obchodného a živnostenského registra obidvoch účastníkov.

Treba počítať s tým, že pri podaní návrhu na vymáhanie si súd od veriteľa v zmysle zákona č. 71/1992 Zb., o súdnych poplatkoch vypýta súdny poplatok. Ten predstavuje 6 % z vymáhanej sumy. Ak dlžník súdny platobný rozkaz ignoruje, po dobe splatnosti stáva dôvodom na  začiatok exekučného konania.

Peniaze za vás môžu vymôcť aj iní

Vymáhať vlastné pohľadávky nie je jednoduchá záležitosť. Hlavne nie vtedy, ak podnikateľ potrebuje venovať ešte viac úsilia na rozvoj podnikania, keďže potrebuje vykryť dlžné peniaze. Zároveň správny právny postup zvyšuje efektivitu a často aj angažovanie tretej osoby pre dlžníka pôsobí výstražnejším dojmom.

Aj z týchto dôvodov podľa štúdie European Payment Practices stúpol počet tých, ktorí majú aj vlastné kapacity na vymáhanie, no spolupracujú s profesionálmi pri správe a inkase pohľadávok. V roku 2015 bolo takýchto prípadov len 20 percent, minulý rok už takto postupovalo 25 percent. Zároveň v roku 2016 postúpilo na vymáhanie tretej osobe 24 percent spoločností v segmente B2C, rok predtým to bolo 22 percent.

Na trhu je mnoho spoločností, ktoré sa špecializujú na vymáhanie pohľadávok. Pri tomto postupe vás budú sprevádzať celým procesom vymáhania od upomienky až po exekúciu. Vhodné je voliť spoločnosť, ktorej odmena je len percentuálnou častou z peňazí, až keď sa dlh podarí vymôcť.

Pohľadávku môžete aj predať

Ak nechcete čakať na dlhé doťahovanie sa s dlžníkom, súdne a exekučné vymáhania, existuje možnosť ako sa dostať k peniazom formou predaja celej pohľadávky. To znamená, že ju postúpite faktorigovej spoločnosti, ktorá sa na odkupy pohľadávok špecializuje.  Úkon nie je vôbec zložitý. Prebieha prostredníctvom zmluvy o postúpení pohľadávky .

Presná právna úprava tohto procesu je definovaná v § 524 a § 530 Občianskeho zákonníka. V zásade však všetky práva a povinnosti s dlhom jeho predajom prechádzajú na kupujúceho. Ako pôvodný dlžník predáte pohľadávku aj s právami, ktoré sa s ňou spájajú.

To v praxi znamená, že už nebudete mať nárok na úroky z omeškania, no na druhej strane získate za predaj dohodnutú čiastku a zbavíte sa aj všetkých ďalších nákladov spojených s vymáhaním dlhu. Jeho osud už pre vás nebude je nijako relevantný. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok