Osobný bankrot už do 15 dní – ako na to

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 27. 4. 2017
Čo treba urobiť, aby vás súd čo najrýchlejšie zbavil dlhov? Na koho sa obrátiť a aké dokumenty zabezpečiť? Čítajte prehľadný návod, ako dosiahnuť oddlženie.
Osobný bankrot už do 15 dní – ako na to

Zdroj: Shutterstock

Vyhľadajte Centrum právnej pomoci

Aby bola vaša žiadosť o oddlženie úspešná, musíte dať súdu všetky zákonom požadované podklady. Pre bežného človeka však ich príprava nie je vôbec jednoduchá.

Prvé kroky každého záujemcu o osobný bankrot by preto mali smerovať do kancelárie Centra právnej pomoci, ktorá sa nachádza v každom väčšom slovenskom meste. Príslušnú kanceláriu treba kontaktovať osobne alebo telefonicky podľa miesta vášho trvalého bydliska.

Na objednanej konzultácii vám následne pracovníci centra poradia, aký spôsob oddlženia je pre vás vhodný; spôsoby oddlženia sme pre vás popísali v článku: Potrebujete sa zbaviť dlhov? Riešením je osobný bankrot

Podľa zvolenej formy oddlženia vám centrum pomôže zabezpečiť potrebné podklady.

Čo si treba na návštevu centra pripraviť

Centrum vám s návrhom na určenie splátkového kalendára či návrhom na vyhlásenie konkurzu môže pomôcť len vtedy, ak mu dodáte všetky potrebné informácie a dokumenty. Pracovníci centra v prvom rade skúmajú vašu finančnú situáciu. Už pred návštevou kancelárie centra si preto pripravte:

  • Prehľad vašich doterajších príjmov a výdavkov za posledných 5 rokov
  • Zoznam vašich veriteľov a záväzkov
  • Zoznam vášho majetku vrátane zoznamu majetku väčšej hodnoty (stavby, pozemky), ktorý ste vlastnili v posledných troch rokoch
  • Informáciu o súdnom exekútorovi, oprávnenom, spisovej značke a výške vymáhanej istiny v exekučnom alebo vykonávacom konaní, ktoré je proti vám vedené
  • Zoznam osôb, ktoré sú s vami spriaznené 

Spriaznenou osobou je každý, kto s vami žije v spoločnej domácnosti. Ďalej sú s vami spriaznené všetky ostatné fyzické osoby, ktoré sú voči vám v postavení tzv. blízkych osôb.

Za blízke osoby zákon pokladá príbuzných v priamom rade (t.j. predkov a potomkov), súrodencov a manželov; iné osoby sú posudzované ako blízke osoby vtedy, keď sú v rodinnom alebo obdobnom pomere a ujmu, ktorú by utrpela jedna z nich, bude druhá dôvodne pociťovať ako vlastnú ujmu. Poslednou skupinou spriaznených osôb sú právnické osoby, v ktorých máte vy alebo vaše blízke osoby tzv. kvalifikovanú účasť (zjednodušene sa dá povedať, že ide o právnické osoby, v ktorých máte aspoň 5 % podiel na základnom imaní alebo hlasovacích právach).

Ak chcete osobný bankrot riešiť skôr pomocou splátkového kalendára, doneste na návštevu centra aj:

  • Prehľad očakávaných výdavkov a príjmov v nasledujúcich 5 rokoch
  • Posledných 5 daňových priznaní (ak ste ich podávali)

Všetky vyššie uvedené zoznamy či prehľady postačí mať prichystané neformálne. Podstatné je, aby ste mohli pripravené údaje bez nutnosti dlhého premýšľania či dodatočného zisťovania vyplniť do formulárov poskytnutých centrom. Nachystané majte aj fotokópie dokladov, ktoré preukazujú vaše tvrdenia. Dôležitá je najmä fotokópia dokladu preukazujúceho, že je voči vám vedené exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie; tento doklad nesmie byť starší, než 30 dní. 

Nemáte nijaké peniaze? Centrum vám na oddĺženie požičia

O osobný bankrot sa nemusíte báť požiadať ani vtedy, keď nemáte žiadny príjem. V takomto prípade bude vaše oddlženie riešené formou konkurzu, na ktorý vám centrum požičia.

Poskytnutie pôžičky je podmienené uzatvorením písomnej dohody o mesačných splátkach pôžičky, ktorú musíte v nasledujúcich 3 rokoch centru vrátiť. Výšku splátok určuje centrum a celková suma poskytnutej pôžičky je 500 EUR.

Peniaze z pôžičky môžu byť samozrejme použité len na striktne určený účel, ktorým je úhrada preddavku na paušálnu odmenu správcu v konaní o oddlžení. Návrh na vyhlásenie konkurzu podáva za dlžníka centrum.

Ak máte pravidelný príjem a zvládate zaplatiť preddavok na odmenu správcu sami, odporučí vám centrum oddlženie formou splátkového kalendára a určí advokáta, ktorý vám poskytne právnu pomoc pri spísaní návrhu na určenie splátkového kalendára.

Osobný bankrot formou splátkového kalendára je pre vás vhodný vtedy, keď máte dostatočne vysoký pravidelný príjem a nechcete pri oddlžení prísť o všetok majetok.

Ochrana pred veriteľmi môže prísť už do 15 dní

Keď sú všetky podklady kompletné, podá sa návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na určenie splátkového kalendára na súd. O návrhu súd rozhodne do 15 dní; ak je návrh úspešný, ustanoví správcu.

Pri oboch formách oddlženia sa zastavujú exekučné konania, v ktorých sú voči vám vymáhané pohľadávky. Veritelia sa musia so svojimi pohľadávkami obrátiť na súd, ktorý osobný bankrot rieši. Prebiehajú len konania o tzv. nedotknutých pohľadávkach, medzi ktoré patrí napríklad pohľadávka na výživné na maloleté dieťa.

Konkurz sa končí po tom, čo je veriteľom vyplatený výťažok z predaja majetku. Ak oddlženie prebieha formou splátkového kalendára, platia sa splátky najdlhšie 5 rokov. 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok