Mastercard má novinku. Čítačku odtlačkov prstov priamo na platobnej karte

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 5. 2017
Kreditné karty dostanú nové zabezpečenie. Zabudovanú čítačku odtlačkov prstov Mastercard úspešne otestoval a plánuje ju presadiť po celom svete.
Mastercard má novinku. Čítačku odtlačkov prstov priamo na platobnej karte

Zdroj: Shutterstock

Čítačky odtlačkov prstov sú bežnou súčasťou mnohých mobilov, tabletov a notebookov. Overovať s nimi však také niečo ako kreditnú kartu sa doposiaľ ešte nikto neodvážil.

Spoločnosť Mastercard predstavila platobnú kartu so zabudovanou technológiou overenia odtlačkov prstov. Táto nová generácia biometrických kariet umožňuje bezpečné a okamžité preukázanie totožnosti držiteľa karty. Skúšobná prevádzka sa úspešne uskutočnila v obchodoch a bankovej prevádzke v Juhoafrickej republike.

Ako to funguje? Namiesto PIN kódu odtlačok prstu

Pri nákupe a platení funguje biometrická karta rovnako ako akákoľvek iná karta zabezpečená čipom. Držiteľ jednoducho vloží kartu do terminálu obchodníka a na vstavaný snímač odtlačkov priloží prst. Odtlačok prstu sa porovná s údajmi uloženými v čipe karty, a ak súhlasí, je tým platba schválená, bez toho, aby bolo nutné dať kartu vôbec z ruky.

Nový spôsob je vraj extrémne rýchly

Autorizácia odtlačkov prstov musí prebehnúť v banke, možná má byť aj možnosť povoliť niekomu inému používať vašu kartu. Opäť autorizácia musí prebehnúť za vašej prítomnosti v banke, kde máte účet.

Samotná karta pritom nie je hrubšia než bežná platobná karta. Snímač odtlačkov v tvare malého štvorca MasterCard umiestnil do pravého horného rohu, vďaka čomu sa k nemu ľahko dostanete aj vtedy, keď kartu strčíte do platobného terminálu.

Podľa slov ľudí, ktorí si už kartu mohli vyskúšať je autorizácia platby extrémne rýchla. Pri použití prstu, ktorého odtlačok nebol autorizovaný platba pochopiteľne neprešla.

Na rade je Európa, presný dátum nie je známy

"Nová technológia presne napĺňa náš dlhodobý cieľ poskytovať spotrebiteľom bezpečné a inovatívne platobné riešenia, ktoré slúžia rýchlo a jednoducho sa ovládajú. Ďalšie testovanie sa chystá aj v Európe, konkrétne miesta budú verejnosti oznámené neskôr," doplnil generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko, Miroslav Lukeš.

Koniec podvodným transakciám?

Vydavateľom platobných kariet nová technológia pomáha pri odhaľovaní a zabraňovaní podvodov, zvyšovaní podielu schválených transakcií, pri znižovaní prevádzkových nákladov a posilňovaní lojality klientov. Budúce verzie platobných kariet budú navyše obsahovať i bezkontaktnú technológiu, čím sa platby ďalej zjednodušia a uľahčia.

Najneskôr do roka

Nedávna skúšobná prevádzka v Juhoafrickej republike bola pre zamestnancov reťazca supermarketov Pick n Pay a banky Absa Bank príležitosťou otestovať, ako môže zvýšená miera pohodlia i bezpečnosti prispieť k procesu odbavenia platieb. Ďalšie skúšky biometrickej platobnej karty prebehnú v nadchádzajúcich mesiacoch. Spustenie plnej prevádzky sa očakáva najneskôr v priebehu roka.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok