Do čoho investujú bohatí na Slovensku a vo svete?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 3. 5. 2017
Bohatí neustále bohatnú aj vďaka tomu, že správne investujú.
Do čoho investujú bohatí na Slovensku a vo svete?

Zdroj: Shutterstock

Svet má po roku 2016 viac peňazí

Analýza svetového bohatstva za rok 2016 od Credit Suisse Research ukázala, že za uplynulých 12 mesiacov sa svetové bohatstvo zvýšilo o 3,5 bilióna dolárov na 256 biliónov dolárov, čo predstavuje nárast o 1,4 percenta. Ide o nový rekord, ktorý bol dosiahnutý z hľadiska svetovej ekonomiky.

Takže hoci sa môže na prvý pohľad svet zdať ako nie celkom ideálne miesto, bohatneme. Štatistika však ukazuje aj na ďalší fakt a to, že s počtom peňazí rastie aj počet obyvateľov a v roku 2016 sa priemerné bohatstvo na dospelého človeka ustálilo na úrovni 52 800 dolárov.

Štatisticky teda každý obyvateľ disponuje presne takouto sumou. Medzi hlavnými ekonomikami v roku 2016 dominovali USA a Japonsko no Spojené kráľovstvo zaznamenalo výrazný pokles v dôsledku znehodnotenia meny.

10% ľudí vlastní väčšinu sveta aj v roku 2017

Credit Suisse Research konštatuje, že top 10% miliardárov vlastní 89% všetkých globálnych aktív a o 11% sa bije zvyšok, pričom pomer sa podľa odhadov výrazne nebude meniť ani v tomto roku. Správa o globálnom bohatstve za rok 2016 postavila na svetový piedestál milionárov Švajčiarsko, kde je od roku 2012 priemerne bohatstvo dospelého obyvateľa viac ako  500 000 dolárov, čo nedosiahla žiadna iná krajina na svete. Švajčiari sú jedenásťkrát bohatší než priemerní svetoví občania.

Milionári menia investičnú stratégiu

Napriek tomu, že majetok bohatých rastie, niečo sa v trendoch predsa len zmenilo. Bohatí chcú viac istoty. 

Podľa Global Welfare Report v roku 2016 prišlo k zmene trendu a podiel nefinančných aktív sa po prvýkrát zvýšil. Celkovo sa do nehnuteľného majetku pridalo 4,9 bilióna dolárov, v porovnaní s rastom finančných aktív o 330 miliárd dolárov. Svetová tendencia staviť viac na istotu sa odrazila aj medzi slovenskými boháčmi.

„Rok 2016 bol pomerne turbulentný. Výnosy tradičných finančných produktov boli nízke, preto sme spolu s klientmi hľadali cesty, ako zabezpečiť lepšie zhodnotenie ich prostriedkov. Vyhľadávaným investičným nástrojom privátnej klientely boli najmä korporátne dlhopisy a investičné certifikáty,“ hovorí Michaela Kaňová, riaditeľka Erste Private Banking.

Klienti sa dnes naučili nakupovať viac titulov a investície výrazne diverzifikujú. Nehnuteľnosti ostávajú aj na Slovensku hodnotou, keďže podľa prieskumu UniCredit Private Banking pre vyššie čiastky nad pol milióna eur bohatí Slováci vyberajú tiež investície do nehnuteľností, pôdy, zlata alebo umenia. Pri investíciách do bývania sa pritom už neobmedzujú len na Slovensko.

„Stále častejšie si kupujú rekreačné domčeky vo svojich obľúbených dovolenkových destináciách, najčastejšie v Chorvátsku,“ dodáva Roman Hajduk, riaditeľ privátneho bankovníctva UniCredit Bank pre slovenský trh.

Podľa prieskumu sa však okrem nehnuteľností na Slovensku výrazne zvýšil objem investícií do cenných papierov zo 17 na 35 % klientov, zaujímavé sú aj alternatívy ako akcie (35 %) alebo dlhopisy (22 %).

Neistota na trhu ako nová príležitosť

Z analýz jasne vidieť, že Slováci nevyhľadávajú rozkolísané trhy s neistými výnosmi a ak chcú riskovať, volia radšej dobré nápady. Podľa UniCredit Private Banking sa v čase  geopolitických neistôt od Brexitu po víťazstvo Trumpa

Slováci sústredili na investičné certifikáty s konzervatívnou štruktúrou, kde stavili na také firmy ako je Airbus, Shell či Louis Vuitton, prípadne vyhľadali zaistené investície s vysokým potenciálom, ako sú zdravotná starostlivosť či voda. Ďalej nakupovali výplatné dlhopisové fondy alebo fondy absolútneho výnosu.

Investičné portfóliá dopĺňajú investíciami do rozvoja startupov. J&T Banka vo Wealth report 2016 rovnako ukazuje na stále rastúci dopyt po nových myšlienkach. Trend investícií do startupov rastie približne tepom 2- 3 % ročne.

V Čechách aj na Slovensku dokonca najväčšie zhodnotenie v startupoch očakáva cez 25% dolárových milionárov. 

Bohatí dbajú na vzdelanie

Milionári oficiálne potvrdzujú vzdelanie ako jednu z ciest k bohatstvu. Vo Wealth report 2016 od J&T Banky sa uvádza, že dolároví milionári sa neustále vzdelávajú a sú ochotní do vzdelania investovať nemalé financie. Dve tretiny milionárov sa neustále učí, najčastejšie investujú do jazykových kurzov, kurzov osobného rozvoja a manažérskych kurzov.

Nie je nič neobvyklé, ak tí najbohatší veľkú časť finančného majetku investujú sami do seba, ale aj do vzdelania spoločnosti. Napríklad Zuckerberg Education Ventures investovali milióny do aplikácie, ktorá pomôže študentom efektívne vyhľadať relevantné zdroje, či do systému na výučbu angličtiny. Bill Gates cez nadáciu  Bill & Melinda Gates Foundation už investoval viac ako 120 miliónov dolárov do personalizovaného vzdelávania. Milionári si totiž uvedomujú, že nielen vlastné vzdelanie, ale aj vzdelanie iných je cestou, ako bude môcť svet na globálnej úrovni naďalej bohatnúť.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok