Ako získať rybárske povolenie a kde možno chytať ryby bez povolenia

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 5. 2017
Chystáte sa tento rok na rybačku? Prinášame stručný prehľad toho, kde možno chytať aj bez povolenia a zároveň postup na získanie rybárskeho povolenia.
Ako získať rybárske povolenie a kde možno chytať ryby bez povolenia

Zdroj: Shutterstock

Loviť a privlastňovať si ryby v rybárskych revíroch môžu len osoby, ktoré sú držiteľmi platného rybárskeho lístka a platného povolenia na rybolov.

Rybársky lístok vydáva obec, v Bratislave a v Košiciach mestská časť na základe ústnej žiadosti fyzickej osobe, ktorá je spôsobilá na právne úkony.

Rybársky lístok sa vydáva

  • trojročný
  • ročný
  • mesačný
  • týždenný

Deťom mladším ako 15 rokov sa rybársky lístok môže vydať iba so súhlasom zákonného zástupcu.

Čo hovorí zákon

Povolenie na rybolov vydáva užívateľ (užívateľom je oprávnená osoba, ktorej Ministerstvo životného prostredia SR (ďalej len "ministerstvo") pridelilo výkon rybárskeho práva v rybárskom revíri). Povolenie na rybolov vydáva užívateľ v limitovanom počte v nadväznosti na analýzu úlovkov a zarybňovací plán.

Loviť a privlastňovať si ryby v rybárskych revíroch môžu aj osoby, ktoré sú držiteľmi platného osobitného povolenia na rybolov vydaného ministerstvom.

Rybársky lístok noste bezpodmienečne pri sebe

Rybársky lístok, povolenie na rybolov, prípadne osobitné povolenie na rybolov, je osoba povinná mať počas lovu rýb pri sebe a pri kontrole ich predložiť na požiadanie príslušníka Policajného zboru, príslušníka obecnej polície alebo členovi rybárskej stráže.

Rybársky lístok a povolenie na rybolov sú verejné listiny a sú neprenosné.

Orientačné ceny rybárskych lístkov

Výška poplatku závisí od dĺžky platnosti rybárskeho lístka

  • týždenný: 1,50 eur
  • mesačný: 3 eurá
  • ročný: 7 eur
  • trojročný: 17 eur

Od poplatku sú oslobodení žiaci a študenti stredných a vysokých škôl študijných odborov s výučbou rybárstva, zamestnanci štátnej správy s ústredným riadením rybárstva, ktorí majú v pracovnej zmluve aktívne vykonávanie rybárstva, odborní zamestnanci na úseku rybárstva, ak majú vykonávanie rybárstva vo svojej pracovnej zmluve, zamestnanci Slovenského rybárskeho zväzu, rybárski hospodári a ich zástupcovia a osoby ustanovené ako rybárska stráž po predložení potvrdenia o výkone pracovnej náplne alebo povolania,

cudzinci, ktorí prídu do Slovenskej republiky na pozvanie alebo so súhlasom prezidenta Slovenskej republiky, Národnej rady Slovenskej republiky a vlády Slovenskej republiky, osoby do 15 rokov.

Kde chytať ryby bez rybárskeho povolenia v okolí hlavného mesta

Aj v okolí hlavného mesta nájdete viacero miest, kde si môžete užiť plnohodnotnú rybačku. Stačí prísť, zaplatiť poplatok a môžete si užiť chytanie rýb vlastnou udicou. Niektoré ponúkajú zážitkové chytanie rýb, inde si môžete úlovok aj zobrať domov.

1. Rybník Rača, Na pántoch

Tu si prídu na svoje, ktorí si chcú chytiť vzácnu rybu pre radosť a hneď ju aj pustiť. Môžu chytiť až 1,5-metrové jesetery či 3,5-kilové pstruhy. Predávajú len pstruhy, ktoré si môžete sami uloviť a zobrať domov. Vstupné je 12 eur na dve udice a otváracie hodiny od 7:00 do 19:00.

2. Rybník Devínska Nová Ves, Mlynská

Je zameraný na veľké ryby a zážitkové chytanie. Nájdete tu kapitálne ryby - kapry nad 20 kg, amury, šťuky či zubáče. Funguje to tu na princípe "chyť a pusť", čiže nekupujú a hádžu sa späť do vody. Udice si musíte priniesť vlastné.

Vstupné je 10 eur na osobu na 2 udice, deti 7 eur. Otváracie hodiny sú od štvrtka do nedele od 9:00 do 19:00.

3. Rybné hospodárstvo Pernek

25 kilometrov od Bratislavy, pri obci Pernek nájdete rybník, ktorý je zameraný hlavne na kapry. Udicu potrebujete vlastnú, priniesť si musíte aj podberáky. Ulovenú rybu si musíte zaplatiť. Vstupné na 10 eur na 2 udice, 15 eur na 3 udice. Otváracie hodiny sú len cez víkend od 8:00 do 20:00.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok