Príležitosti, ako zarobiť na nehnuteľnostiach!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 5. 2017
Spôsobov ako zhodnotiť peniaze je mnoho.Nehnuteľnosti ponúkajú množstvo foriem. Nie však bez rizika.
Príležitosti, ako zarobiť na nehnuteľnostiach!

Zdroj: Shutterstock

Nehnuteľnosti prinášali pekné zhodnotenie

Niekoľko posledných rokov bolo v znamení rastu cien nehnuteľností. To sa zdá ako ideálna príležitosť zarobiť.

Podľa Národnej banky Slovenska totiž priemerná cena nehnuteľností zaznamenala medziročný rast o 4,8 %.

Ceny nehnuteľností stúpajú vďaka niekoľkým faktorom:

  • Dobrej ekonomike, 
  • vyššej zamestnanosti
  • a enormnému pretlaku lacných úverov na bývanie.  
Situácia spôsobila, že aktuálna priemerná cena bývania sa dostala o takmer 5 % nad hodnotu jej dlhodobého priemeru (1220 EUR/m2). Stále je však o vyše 17 % nižšia v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roku 2008.

Na to netreba zabúdať.

Z čísel vyplýva, že zarobiť na nehnuteľnostiach a raste ich trhovej ceny sa podarilo iba tým,   ktorí do nehnuteľností vložili kapitál od roku 2009. Ak ste nakupovali pred prasknutím hypotekárnej bubliny, trh ešte stále nevymazal straty. Dokonale poprel tvrdenie o tom, že cena nehnuteľností môže vždy smerovať len nahor. Preto treba byť opatrný a odhadnúť vhodné načasovanie kedy kúpiť a kedy predať. Aktuálne sa ukazuje, že viac ako na kúpu klasických bytov a domov je čas na ich výhodný predaj. 

Rast v ďalších rokoch je neistý

Finančný trh je podobný módnemu priemyslu, pravidelne sa v ňom opakujú isté cykly. V realitnom svete sa opäť stávame svedkami prehrievania. To znamená, že zrast ceny láka už aj menej skúsených investorov, ktorí kupujú v domnienke, že cena bude sále rásť, pričom už dnes kupujú za drahšie, ako sa možno bude dať v budúcnosti predať.

„Dynamicky rastúca priemerná cena bytov evokuje otázky, či to nemôžu byť prvé signály o začiatku nafukovania realitnej bubliny. Na jednej strane rastúca cena bývania nemusí znamenať riziko vzniku realitnej bubliny, ak je jej vývoj v relatívnom súlade s vývojom takých fundamentov, ako je rast výkonnosti ekonomiky, zamestnanosti, s tým súvisiacej mzdovej bázy a podobne. Na druhej strane však vznikajúca situácia určite vyžaduje zvýšenú pozornosť,“  hovorí Mikuláš Cár, analytik NBS a dodáva, že v letnom období sa zvyknú aktivity na trhu s bývaním zmierniť, čo môže znamenať spomalenie doterajšieho pozitívneho vývoja.

NBS však vzhľadom na rast ekonomickej výkonnosti  a aktuálnu situáciu na trhu odhaduje, že sú stále vytvorené predpoklady pre pokračovanie rastu agregovanej ceny nehnuteľností na bývanie aj v ďalších štvrťrokoch.

No menší investori, ktorí by dnes chceli využiť taktiku kúpiť a o dva roky drahšie predať, by mali byť na pozore.

Prenájom nie je pasívny príjem

Pri zhodnocovaní financií prostredníctvom nehnuteľností sa málokto spolieha len na rast trhovej ceny. Nemalým bonusom je príjem v podobe prenájmu, ktorý však nemusí byť tak úplne pasívny. Každý majiteľ zistí, koľko času vyžaduje prenájom. Zmluvy, dohadovanie s nájomníkmi, neplatičmi, inzerovanie dopytu, rekonštrukcie, opravy a podobne sú starosti, ktoré nikoho neminú. „Napokon dospejete k poznaniu, že nehnuteľnosť, ktorú ste kúpili za 250 000 eur radšej za 800 eur mesačne ani nebudete prenajímať. Ak by ste chceli investovať väčšie zdroje a manažovať portfólio napríklad 10 bytov, treba rátať s tým, že prenájmom sa musíte venovať naplno, alebo si zamestnáte správcu. V tomto momente sa návratnosť investície do bytov stáva ešte menej zaujímavou,“ hovorí Rudolf Nemec, MRICS

Senior Investment Analyst JLL Slovakia. Netreba sa teda domnievať, že prenájom bude stabilným pasívnym príjmom.

Navyše bez znalosti trhu sa často môže stať, že príjem nemusí splniť očakávania a preto aj pri súčasnom trende vyšších nájmov a nízkych hypoték nemusí byť dobrý nápad kupovať si na hypotéku nehnuteľnosť za účelom prenájmu.

Viac môžete získať na komerčných objektoch

Realitný trh nerastie ako celok. Cena istého druhu nehnuteľnosti môže stúpať, iná naopak klesať. Dokonca sa intenzívne prejavujú aj regionálne rozdiely.  

To ukázali minulé roky, kedy klesli ceny domov a naopak, mladí ľudia v mestách vyhľadali viac byty a tým cena vzrástla. Ako jedna z nových príležitostí sa črtajú komerčné nehnuteľnosti, ktoré by sa mali zhodnocovať aj vzhľadom na rozvoj zamestnanosti a prílevu firiem.

„Kvalitné komerčné nehnuteľnosti (kancelárie, nákupné centrá, logistické areály) by zo stredno a dlhodobého pohľadu mali byť schopné poraziť infláciu. Investovanie do nich však – okrem nie malých prostriedkov, rádovo sú to milióny eur, vyžaduje aj isté vedomosti a zručnosti, s ktorými bežný investor nemusí vždy disponovať,“ hovorí  Peter Grančič, člen predstavenstva HB Reavis Investment management. A hoci komerčné nehnuteľnosti môžu rásť v budúcnosti rýchlejšie ako napríklad domy na slovenskom vidieku, no bez dostatku skúseností je investícia do nich viac hazardom ako stávkou na istotu.

Realitné fondy voľte opatrne

Riešením a alternatívou na vyššie spomínané riziká sa na prvý pohľad zdá byť realitný fond. Ten združuje celé spektrum nehnuteľností.

Výhodou je okrem diverzifikácie portfólia aj  nižšia vstupná investícia a o prenájom, či zastrešenie zmlúv, nájmov aj vyhľadanie vhodných a atraktívnych nehnuteľností sa stará manažér fondu. Vy môžete prijímať len zisky.

Znie to dobre, no nie je to tak jednoduché. Okrem toho, že vo fonde znášate všetky riziká, ako sú výkyvy cien na trhu, preceňovanie hodnoty nehnuteľností, strata nájomcov, tak existujú v tomto špecifickom fonde aj ďalšie obmedzenia.

Tie vyplývajú z faktu, že investície do nehnuteľností nie sú krátkodobou záležitosťou a tak sa treba pripraviť, že k peniazom sa nemusíte dostať tak skoro, ako napríklad v dlhopisových, či akciových fondoch. Legislatívna na Slovensku určuje, že v mimoriadnych prípadoch môže správca realitného fondu pozastaviť vyplácanie podielových listov až na 12 mesiacov.  A to klientom v banke málokedy povedia. 

Likvidita je tak trochu strašiakom realitných fondov a nie sú vhodné pre tých, ktorí ho chcú použiť na uloženie peňazí s rýchlym prístupom.  

Ďalšou vecou je fakt, že s investovaním do fondov sú spojené dosť vysoké poplatky, ktoré zabolia o to viac, ak sa fondu príliš nedarí. Realitný fond vás teda zbaví starostí o nehnuteľnosti, ale bude to niečo stáť. Peniaze dokáže zhodnotiť veľmi slušne, ale takisto aj vytvoriť stratu. Rovnako ako všetky fondy na svete.   

Tabuľka: Aktuálne možnosti investovania do hypotekárnych fondov:

 Názov fondu  Minimálna výska investície  Poplatok pri vydaní  Ročný poplatok za správu a depozitára v % Výkonnosť fondu za rok v %   Výkonnosť fondu za tri roky v %
 IAD - Prvý realitný fond  1000  3%  1,99 2,75 3,83
 PP - NÁŠ PRVÝ REALITNÝ š.p.f.  165  2,5%  1,90  3,05  3,11
 SPORO Realitný fond  500  3%  1,70 -5,61  -4,63
 TAM - Realitný Fond  150 0%  1,70  3,08  2

Zdroj: Slovenská asociácia správcovských spoločností. Aktualizácia ku dňu 28.4.2017

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok