Aj premlčanú pohľadávku možno bez problémov vymôcť

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 11. 5. 2017
Vedeli ste, že uplynutím premlčacej doby pohľadávka nezaniká? Čítajte, ako premlčanie funguje, čo znamená pre dlžníka a veriteľa a aké skutočnosti premlčaciu lehotu predlžujú.
Aj premlčanú pohľadávku možno bez problémov vymôcť

Zdroj: Shutterstock

Premlčaním sa nárok iba oslabuje

Mnoho ľudí sa domnieva, že uplynutím premlčacej doby dlh automaticky zaniká. V skutočnosti ale dlh naďalej trvá; mnoho premlčaných pohľadávok je možné úspešne vymôcť.

Premlčanie v skutočnosti funguje tak, že uplynutím premlčacej doby sa nárok stáva tzv. podmieneným.

Podmienkou jeho vymoženia je to, aby dlžník v rámci súdneho konania nevzniesol námietku premlčania. Akonáhle dlžník námietku vznesie, musí súd žalobu zamietnuť.

Ak však dlžník na premlčanie nepoukáže, musí súd pohľadávku priznať aj po uplynutí premlčacej doby.

Premlčané pohľadávky môže dlžník kedykoľvek dobrovoľne splniť. Takéto plnenie nebude zákon považovať za bezdôvodné obohatenie veriteľa. Veriteľ si teda peniaze zaplatené na premlčanú pohľadávku môže ponechať a dlžník nemôže žiadať ich vrátenie, aj keby dodatočne zistil, že plnil na premlčaný dlh.

Niektoré zaplatené pohľadávky možno žiadať od veriteľa naspäť

Okrem pohľadávok, ktoré sa „iba“ premlčujú, pozná právo aj nároky, ktoré uplynutím určitej stanovenej doby naozaj zaniknú. Ak by dlžník na tieto nároky plnil, vzniklo by na strane veriteľa už spomínané bezdôvodné obohatenie, ktoré by musel dlžníkovi vrátiť. Jav spočívajúci v zániku pohľadávok sa označuje termínom preklúzia;

lehota stanovená pre uplatnenie pohľadávky sa volá prekluzívna lehota.

Zatiaľ čo premlčaniu podlieha väčšina klasických dlhov, ktoré v bežnom živote vzniknú, prípadov preklúzie je menej.

Uplynutím prekluzívnej šesťmesačnej lehoty zaniká napríklad pohľadávka zodpovedajúca zľave na nájomnom z dôvodu závad v prenajatom byte. Ďalším príkladom je právo na náhradu škody na veciach, ktoré boli vnesené do ubytovacieho zariadenia alebo odložené na vešiaku v reštaurácii. Uvedené právo zaniká uplynutím 15 dní po dni, keď sa poškodený dozvedel o vzniku škody.

V oboch prípadoch samozrejme nároky uplynutím doby zaniknú len vtedy, ak v prekluzívnej lehote nebudú riadne uplatnené u povinnej osoby.

Premlčaciu dobu možno predĺžiť

Prevažná väčšina pohľadávok sa premlčuje v trojročnej premlčacej dobe. Táto začína plynúť dňom, kedy môže byť pohľadávka prvýkrát uplatnená na súde.

Za tento deň sa u väčšiny pohľadávok považuje prvý deň po splatnosti pohľadávky. Pozor treba dať na nárok na náhradu škody a nárok na vrátenie bezdôvodného obohatenia. Tieto sa v podstatnej časti prípadov premlčia už za dva roky od chvíle, keď sa o škode či bezdôvodnom obohatení dozviete. Ak však škoda či bezdôvodné obohatenie vzniklo v dôsledku úmyslu, trvá premlčacia lehota až 10 rokov; u škody začína táto lehota bežať od udalosti, z ktorej vznikla a u bezdôvodného obohatenia odo dňa, kedy k nemu došlo. Veľmi krátka je premlčacia doba aj u nárokov z prepravných vzťahov; trvá len jeden rok.

Pokiaľ dlžník svoj dlh písomne uzná čo do dôvodu aj do výšky, premlčuje sa až za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty.

V obchodných vzťahoch je premlčanie iné

V prípade, že podnikáte a dlžníkom je váš obchodný partner, zbystrite pozornosť. Premlčanie pohľadávok z vašich obchodných vzťahov sa totiž nebude riadiť Občianskym zákonníkom. Platí pre vás Obchodný zákonník, ktorý vo vzťahoch medzi podnikateľmi upravuje premlčanie odlišne; najpodstatnejší rozdiel je v dĺžke premlčacích lehôt. Aj v obchodnom práve platí, že premlčaná pohľadávka nezaniká. Premlčacia doba väčšiny nárokov je však až 4 roky. Obchodný zákonník (podobne ako Občiansky zákonník) umožňuje premlčaciu dobu predĺžiť uznaním záväzku. Najneskôr sa však musí skočiť po uplynutí 10 rokov odo dňa, keď začala po prvý raz plynúť.

  • Vybrané zákony na stiahnutie

 

Uznanie záväzku medzi podnikateľmi predlžuje premlčaciu dobu vždy o ďalšie 4 roky od uznania.

Zaujímavosťou je, že v obchodných vzťahoch môže byť záväzok uznaný aj fakticky.

Ak dlžník platí úroky, považuje sa to za uznanie záväzku ohľadne sumy, z ktorej sa úroky platia. Ďalším faktickým spôsobom uznania záväzku je jeho čiastočné plnenie, pokiaľ z neho možno usudzovať na to, že sa týmto plnením uznáva aj zvyšok záväzku.  

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok