Banky ku koncu marca schválili viac ako 207 tisíc hypoték

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 5. 2017
Hranicu dvestotisíc hypoték prekročili slovenské banky už v septembri 2016, trend každomesačne rastie.
Banky ku koncu marca schválili viac ako 207 tisíc hypoték

Zdroj: Shutterstock

Tlačová agentúra SITA prednedávnom informovala, že v septembri roku 2016 počet hypotekárnych zmlúv dosiahol hranicu dvestotisíc. Od tej doby už pribudlo zhruba ďalších 7-tisíc hypoték.

V medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %

Banky schválili ku koncu marca 207 497 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %. Ku koncu marca minulého roka ich bolo totiž 195,4 tisíca. Hranicu 100 tisíc úverov banky prekročili v júni 2007, dvestotisícovú hranicu v septembri 2016 a stav zmlúv každomesačne narastá.

Nesplatené istiny presahujú 5,6 mld. eur

Počet uzavretých zmlúv z reálne čerpaných hypotekárnych úverov bol na konci tretieho mesiaca tohto roka vyše 153 tisíca. Celková výška nesplatených istín z hypotekárnych úverov predstavovala 5,62 mld. eur. Celková menovitá hodnota vydaných hypotekárnych záložných listov, čo sú dlhopisy kryté záložným právom k nehnuteľnosti, bola na konci marca vo výške 4,65 mld. eur. Celková menovitá hodnota predaných hypotekárnych záložných listov predstavovala 4,535 mld. eur.

Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne.

Ceny bytov? V roku 2017 tie najvyššie

Ceny bytov na Slovensku narástli podľa Asociácie realitných maklérov medziročne v priemere o 7% . Najväčší dopyt bol po malých 1-izbových a 2-izbových bytoch, v tejto kategórii zaznamenali najväčší nárast byty v Žiline (31,3 %), Trnave (19,2 %) a Košiciach (12,3 %). V rámci Bratislavy bol najžiadanejšou lokalitou Ružinov, kde cena jednoizbových bytov stúpla až o neuveriteľných 17,2 %. Najmenej rástli 4-izbové byty, pozemky a novostavby všetkých veľkostí.

 

Krátke viazanosti sú stále ešte výhodné

Výhodný úrok na krátku viazanosť 3 rokov ponúkajú všetky banky. Rozdiely v ponúkaných úrokoch sú minimálne. Väčšie rozdiely sú však v podmienkach, ktoré musíte splniť, aby ste sa k želanej sadzbe dostali. Treba aj povedať, že okrem výhodných sadzieb banky ponúkajú aj rôzne benefity, ktorými sa snažia prilákať klientov - odpustenie poplatkov, preplatenie nákladov na kataster, rovnaký úrok pre všetkých.

100% financovanie omnoho menej dostupné

Podľa nových podmienok získa financovanie od 90% do 100% iba jeden z desiatich klientov. Hypoték vo výške 80% až 100% bude môcť byť po novom maximálne len 40%. Viac ako osemdesiatpercentné financovanie teda získajú len štyria klienti z desiatich.

Vízia NBS je jasná. Postupne chce dosiahnuť to, aby ľudia disponovali vlastnými zdrojmi financií. V priebehu nasledujúcich rokov plánuje zmeniť financovanie nehnuteľností na maximálne 70% zo zdrojov banky a 30% zo zdrojov klienta.

Paradoxne si zvyšok, teda 30% bude môcť klient požičať z banky v rámci spotrebného úveru. Štandardne sú úrokové sadzby na spotrebných úveroch niekoľkonásobne vyššie ako na hypotékach. Ďalšou možnosťou je mať stavebné sporenie.

 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok