11 faktov, ktoré by ste mali vedieť, keď nastane poistná udalosť

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 23. 5. 2017
Ako správne uzatvoriť poistenie, aby ste v prípade poistnej udalosti dostali skutočne zaplatené, to čo očakávate? Prečítajte si rady a tipy Viery Mamojkovej, finančnej analytičky OVB Allfinanz Slovensko.
11 faktov, ktoré by ste  mali vedieť, keď nastane poistná udalosť

Zdroj: Shutterstock

Pred tým než si uzatvoríte poistenie, preverte si:

  • či je poistka  nastavená podľa toho, čo potrebujete;
    • ak sa vám zmenila životná situácia, je vhodné upraviť aj poistku
  • aby ste nemali poistenia, ktoré sa prekrývajú a platíte ich 2x
    • napr. pripoistenie zodpovednosti v cestovnom poistení aj v poistení nehnuteľnosti či domácnosti (výnimka: ak cestujete po celom svete, zídu sa vám obe poistky)
  • časové hľadisko
    • nestačí myslieť len na prítomnosť, ale aj do budúcnosti

Zdroj foto: Pixabay1. Ako počítajú poisťovne riziko chorôb

Poisťovne počítajú cenu rizika chorôb podľa vášho vstupného veku a podľa doby poistenia.

Čím je človek mladší, tým menej platí.

2. Poisťovne preverujú kedy bola choroba diagnostikovaná

Do určitého veku a výšky poistnej sumy nemusíte absolvovať zdravotnú prehliadku. Ak však nastane poistná udalosť, poisťovne preverujú spätne všetky okolnosti (napríklad či vám chorobu nediagnostikovali pred uzavretím poistenia).

3. Poisťovne preverujú rizikové zamestnanie

Poisťovne zisťujú aj vaše aktuálne zamestnanie v čase vzniku poistnej udalosti. Môže sa líšiť od toho, ktoré ste uviedli v čase uzatvárania poistnej zmluvy.

Je veľmi dôležité, aby ste poisťovňu informovali o zmenách (o zmene čísla občianskeho preukazu, bydliska, rodinného stavu, vykonávaného športu a pod.), ktoré nie sú v súlade s počiatočnými informáciami. 

Pri zamestnaní to môže napr. znamenať, že súčasné povolanie je zaradené v inej rizikovej skupine. Tomu potom poisťovňa prispôsobí plnenie, ktoré môže byť iné, ako ste čakali.

Príklad na zmenu rizikového zamestnania:

Z pozície zamestnanca po čase prejdete na živnosť. Všeobecne sa živnostník (oficiálne SZČO, samostatne zárobkovo činná osoba) radí už do vyššej rizikovej skupiny. Vždy sa informujte, ako je to vo  vašej poisťovni.

4.Počas čakacej lehoty poisťovňa neplní

V prípade poistenia rizika vzniku choroby je dôležité vedieť, že poisťovne majú čakacie lehoty. 

Je to obdobie, ktoré musí uplynúť po uzavretí zmluvy, aby ste mali nárok na plnenie.

Zvyčajne to býva 6 mesiacov od uzavretia zmluvy, no táto doba môže byť u niektorých poisťovní iná (napr. pri kritických chorobách a invalidite môže byť až dva roky)

Poistenie obvykle začína nasledujúci deň po podpise poistnej zmluvy. Je však nutné, aby ste v určenom termíne zaplatili prvé poistné.

5. Niektoré typy ochorení poistíte len niekde

Pri špecifických typoch ochorenia si treba preveriť, či sa vôbec dajú poistiť. Treba si skontrolovať Všeobecné poistné podmienky k poisteniu.

Ak nájdete ochorenie v tzv. výlukách z poistenia, vaše poistenie ho nekryje.

To však ešte neznamená, že sa táto choroba nedá na Slovensku poistiť – poradí vám finančný sprostredkovateľ, ktorý má prehľad o ponukách viacerých poisťovní.

6. Nahláste poistnú udalosť včas

Poisťovne majú lehoty, do ktorých sa musí konkrétna poistná udalosť nahlásiť. Typických je 30 dní, ale táto doba sa môže od poisťovne k poisťovni líšiť v závislosti od typu poistnej udalosti.

7. Deň vzniku poistnej udalosti

Dôležitý je tiež moment, ktorý sa považuje za deň vzniku poistnej udalosti.

Napr. pri pripoistení denného odškodného za dobu nevyhnutného liečenia úrazu je to väčšinou prvá návšteva lekára, prípadne prvé vyšetrenie.

Od toho sa odvíjajú aj ďalšie kroky v prípade plnenia. Poisťovne vyplatia poistné plnenie najdlhšie za dobu jedného roka odo dňa úrazu.

8. Sady kľúčov od vozidla majte kompletné

Pri poistení vozidla sa uistite, že máte k dispozícii kompletné sady kľúčov. Napr. v prípade odcudzenia vozidla ich bude od vás poisťovňa určite vyžadovať.

Zdroj foto: Pantermedia9.Pri poistení majetku dodržujte podmienky zabezpečenia

Pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti pre prípad vlámania si v poistných podmienkach overte, aký typ zabezpečenia vchodových dverí poisťovňa vyžaduje, aby mohla v prípade poistnej udalosti adekvátne plniť.

10.Neodbite čítanie poistných podmienok

Vždy si treba prejsť podrobne poistné podmienky. Minimálne v tých častiach, ktoré sa týkajú poistenia, o ktoré máte záujem.

Taktiež sa neostýchajte opýtať sa v prípade nejasností. Čím viac pozornosti venujete poistným podmienkam pri uzatváraní poistenia, tým skôr sa vyhnete nepríjemnej situácii, keď dôjde k poistnej udalosti či plneniu.

Určite nie je na škodu, si z času na čas pripomenúť, na čo všetko sa vaša poistka vzťahuje a zamyslieť sa nad tým, či nie je potrebné o jej rozšírenie.

Inak sa človek díva na riziko chorôb či smrti, keď je slobodný, než keď má rodinu či deti. Taktiež sa v priebehu života zvyšuje hodnota nehnuteľnosť o ploty, garáže, či luxusnejšie zariadenie, na ktoré sa v pôvodných poistných zmluvách nemyslelo a podobne.

11. Správne dokumenty všetko uľahčia

Keď vznikne poistná udalosť, značne sa vám vybavovanie urýchli a uľahčí ak máte po ruke:

  • lekársku správu

    • Je dobré, ak prvotná lekárska správa obsahuje základný popis priebehu vyšetrenia (udalosti) s popisom ďalšieho postupu. Pre prípad, že by diagnóza nemusela byť konečná. Je to často krát prvý dokument, ktorý sa do poisťovne dostane. Poisťovňa z neho môže vychádzať. Ak sa však uvedená možná diagnóza nepotvrdí, resp. sa objavia nové skutočnosti, môžu nastať v plnení komplikácie.

  • fotodokumentáciu

    • Ak je to len trochu možné, spravte si pri nehode alebo úraze fotky, prípadne video. 

  • svedkov

    • Ak sa vám niečo prihodí, napr. pošmyknete sa zľadovatenom chodníku či ceste. Pri prípadnej potrebe dokazovania môže svedecká výpoveď pomôcť pri šetrení poistnej udalosti.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok