Idete za ručiteľa? Pozor na riziká!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 24. 5. 2017
Ručenie prináša riziká aj v prípade, ak dlžník spláca poctivo!
Idete za ručiteľa? Pozor na riziká!

Zdroj: Shutterstock

Menšie práva, no rovnaké povinnosti ako dlžník!

Banky dnes ponúkajú dostatok úverových produktov, pri ktorých nepotrebujete žiadneho ručiteľa.

Je vnímaný skôr ako bonus pre klienta a v prípade dodatočného ručenia sú ochotné často prideliť aj vyšší úver, ako by žiadateľ dostal bez ručiteľa nedostal, prípadne môžu ponúknuť lepší úrok. Finančné inštitúcie postupujú v prípade poskytovania úveru s ručiteľom ku každému prípadu jednotlivo. Ručiteľ si v takomto prípade prejde rovnakým overovacím procesom schopnosti splácať úver, akoby úver sám požadoval, hoci ho nedostane.

Dostane len povinnosti plniť záväzky vyplývajúce zo zmluvy o ručení okamžite, ako hlavný dlžník prestane splácať. Prvá upomienka teda ide k dlžníkovi, druhá smeruje na prebratie dlhu k ručiteľovi.

Veľmi ľahko tak môžete začať splácať cudzí úver. Situácia je o to vážnejšia, že na Slovensku rastie počet zlyhaných úverov. Teda tých, ktoré sa prestávajú splácať včas. Podľa údajov Národnej banky Slovenska podiel zlyhaných spotrebiteľských úverov už viac ako rok rastie a  v  jesenných mesiacoch roka 2016 dosahoval 8,8 %. Pre ručiteľov to nie je pozitívna správa. 

Ručiteľ preberá záväzky aj bez rozhodnutia súdu

Baky sú ochotné prideliť lepší úver pri ručiteľovi  z jednoduchého dôvodu. Vymáhanie dlhu sa pre nich stáva jednoduchšie.

V hre sú totiž dvaja „dlžníci“, ktorých schopnosť splácať úver si dobre overili. Banka od ručiteľa požaduje splácanie dlhu ešte skôr, ako sa obráti na súd, alebo exekútora kvôli meškaniu. To je zdĺhavé a často komplikované, časovo aj finančne náročné riešenie. Ručiteľ teda preberá dlh automatiky, bez ohľadu na to, či dlžník má majetok, odmietne splácať, alebo sa stratí. Exekútor ani súd v tomto bode do hry vôbec nevstupujú. 

Naopak, ak si vy budete chcieť uplatniť svoj nárok voči dlžníkovi, budete musieť postupovať len súdnou cestou.

Netreba sa preto spoliehať, že uplatňovanie dlžoby voči ručiteľovi sa začne až v prípade, ak dlh nevymôže u pôvodného dlžníka súd ani exekúcia. 

Pozor, ak sa ručiteľ rozhodnete neplatiť a bude očakávať, že banka začne vymáhať splatenie dlhu súdnou cestou, úradnej zásielky zo súdu sa dočká aj samotný ručiteľ.

Legislatívne ide totiž o solidárnu zodpovednosť a tak zrazu v žalobe nebude figurovať len dlžník, ale aj ručiteľ, ktorý si odmietol splniť svoju povinnosť. 

Smrťou dlžníka úver nezaniká – trvajte na poistke

Problematická situácia nastáva v prípade úmrtia dlžníka. Dlh je možné vysporiadať v rámci dedičských vzťahov, no ak sa tak neudeje, opäť ostáva v hre ručiteľa. V prípade, že dlžník nebol poistený pre prípad smrti, celý dlh ide do dedičského konania  a ak sa dedič vyzuje zo zodpovednosti, je ťarcha na ručiteľovi. Preto je v záujme samotného ručiteľa, aby neručil za pôžičku bez toho, aby sa pre prípadnú smrti dlžník riadne poistil.

Ide síce o financie navyše, ale vzhľadom na bezpečie ručiteľa by na tom mal sám trvať. Vzťahy v rodine zadlžených nebývajú najlepšie a preto sa ručiteľ môže dostať smrťou dlžníka do nepríjemnej situácie. 

Ohrozujete vlastný úver

Nezanedbateľnou nevýhodou postavenia ručiteľa je ťarcha za cudzí úver. V dobe, keď sa väčšina nehnuteľností kupuje na hypotéku, môže znamenať ručenie dôvod, pre ktorý  ju nedostanete.

V praxi garantujete úver niekoho iného, ale peniaze pre vás samých môžu byť problémom. Dôvodom je, že banky pri posudzovaní žiadateľa o nový úver nahliadajú do úverového registra. V ňom sú nielen dlžníci, ale aj ručitelia. Pri nich je posudzovaný celý ručený úver ako ich vlastný.  V banke by tak ručiteľa na hypotéke, ktorý žiada o hypotéku pre seba, bol považovali za človeka, ktorý žiada druhú hypotéku. To by pre mnohých ľudí znamenalo, že banka im nový úver nepridelí.

Zbaviť sa ručenia nie je jednoduché

Ručiteľstvo nie je záväzok na rok, ale niekedy aj na desiatky. Preto je vhodné dopredu myslieť na to, či nebudete chcieť požičať peniaze. Zbaviť sa ručiteľstva totiž nie je jednoduché. Zjednodušene povedané, vaše ručenie musí prebrať niekto iný. Rovnako bonitný, aby ho banka uznala a ochotný ručiť za cudzí záväzok. Nájsť takéhoto človeka nebýva vždy jednoduché. Bez toho nie je možné odstúpiť od zmluvy ako ručiteľ. Toto postavenie zaniká následne iba v prípade kompletného splatenia dlhu. 

Špecifická študentská pôžička

Pri študentských pôžičkách sa ručiteľ, na rozdiel od iných typov úverových produktov, vyžaduje vždy. Situácia je však iná, ručenie preberajú prakticky vždy rodičia. Podmienkou je, že ručiteľ musí mať 18 rokov a pracovný pomer na neurčitý čas alebo iný preukázateľný pravidelný zdroj príjmu. Toto pravidlo platí či už ide o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania, alebo sa požičiava zo štandardnej banky. Pri študentských pôžičkách ide obvykle o menšie požičiavané čiastky, no na ručiteľov sa vzťahujú všetky povinnosti ako pri iných typoch úverov.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok