Dôchodcovia môžu vďaka niektorým zľavám a benefitom výrazne ušetriť

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 9. 2018
Ak si chce dôchodca prilepšiť, môže využiť niektoré z benefitov, ktoré mu ponúkajú samosprávy, inštitúcie a štát. Stačí vedieť, kde a ako si ich uplatniť.
Dôchodcovia môžu vďaka niektorým zľavám a benefitom výrazne ušetriť

Zdroj: Shutterstock

Vyžiť zo slovenského dôchodku sa môže zdať ako nereálna úloha. Jeho priemerná výška je momentálne 442,74 eur. Desaťtisíce dôchodcov však reálne musí vyžiť z omnoho nižšej sumy, ako je priemer a to je dôvod, prečo takmer 170-tisíc dôchodcov popri dôchodku pracuje. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, ako môže dôchodca ušetriť a ktoré benefity by si nemal nechať ujsť.

 

Dane

Daň z nehnuteľnosti, daň za psa a poplatok za komunálny odpad. To všetko sú položky, ktoré môžu pre dôchodcu vyjsť lacnejšie. O ich výške ale aj o podmienkach, za akých ich možno získať sa možno dozvedieť zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach, vývesnej tabuli pred úradom, prípadne sa môžete informovať aj osobne na príslušnom úrade. Treba o ne písomne požiadať.

Koncesionárske poplatky

Penzisti, ktorí v domácnosti nežijú so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskych poplatkov. Musia však predložiť potrebné doklady. Ak je jeden z dôchodcov aj zdravotne postihnutou osobou, koncesionárske poplatky neplatí vôbec. Musí však tiež predložiť potrebné doklady.

Účet v banke

Každý občan, ktorého príjem nie je vyšší ako 400 eur, má nárok na bezplatný účet. Od banky netreba očakávať, že sama od seba zmení klientovi balík služieb, ktorý bude pre neho cenovo výhodnejší. Klient o to musí požiadať sám. Senior účet je zvyčajne výhodnejšie ako bežné balíky služieb.

Príspevok na dovolenku

Štát už niekoľko rokov dôchodcom prispieva päťdesiatimi eurami na dovolenky. O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nepracuje.

Vianočný príspevok

Vianočný príspevok je solidárna dávka pre dôchodcov, ktorú im poskytuje štát už od roku 2006. Jeho výška sa odvíja od každoročnej priemernej mzdy a sumy životného minima. Vypláca sa vždy v decembri a jeho výška závisí aj od samotnej výšky dôchodku. Okrem vianočného príspevku dostanú dôchodcovia aj jednorazový príplatok, ak ich dôchodok neprevyšuje 2-násobok sumy životného minima.

Doplatky za lieky

Penzistov sa týka aj ochranný limit 25 eur na doplatky za lieky za štvrťrok. Ťažko zdravotne postihnutí a invalidi majú ochranný limit vo výške 30 eur za tých istých podmienok. Limit sa nevzťahuje na tých, ktorí majú zdaniteľný príjem okrem príjmu z dohôd a dôchodok vyšší ako 412 eur.

Pracujúci dôchodca dostane vyšší dôchodok

Dôchodcovia, ktorí popri penzii aj pracujú, dostanú o niečo vyšší dôchodok. Priemerná suma zvýšenia starobného dôchodku dôchodcov, ktorí pracovali počas celého roka 2016, je 4,21 eura mesačne.

Dotovaná strava v jedálňach

Všetky krajské, ale aj mnohé okresné a menšie mestá či obce podporujú seniorov aspoň tým, že im poskytujú výhodnejšie stravovanie. Hlavne tým, pre ktorých je dochádzanie do jedálne vzhľadom na vzdialenosť problematické, prípadne sú celkom imobilní, je už veľmi rozšírená aj dotovaná služba donášky do domu.

Výhodnejšie cestovanie vlakom a autobusom

Vlakom môžu bezplatne cestovať všetci, ktorí majú 62 a viac rokov a tiež mladší, ktorí poberajú akýkoľvek dôchodok od Sociálnej poisťovne. Na prepravu zadarmo možno využiť vozne druhej triedy v diaľkových či regionálnych vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK).

Ak si senior, ktorý nepoberá dôchodok a nemá teda nárok na bezplatnú prepravu zakúpi kartu SENIOR RAILPLUS za 9,90 eura, môže ušetriť až 40 percent z ceny cestovného. Dopravca LEO EXPRESS poskytuje cestujúcim nad 60 rokov zľavu 25 percent z ceny cestovného. Vek je však potrebné vo vlaku dokladovať.

Autobusoví dopravcovia ponúkajú na prímestských linkách zľavy pre dôchodcov nad 70 rokov. Tí platia približne 20 až 30 centov za každých aj začatých 25 či 50 kilometrov. Na diaľkových linkách majú zľavu zvyčajne nad 70 rokov, a to od 30 do 50 percent. Na medzinárodných linkách majú zľavu nad 60 rokov asi 10 percent. Niektorí dopravcovia ponúkajú zľavy až do 40 percent pre dôchodcov od 70 rokov.

Anketa

Aká je výška Vášho dôchodku?

Akú dávku môžete čerpať z nemocenského poistenia?

Z dôchodkového poistenia plynie:

Aby ste mohli čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte:

Keď máte nezaplatené poistné t.j. dlhy na poistnom, nemôžete čerpať dávky zo sociálneho poistenia:

Zistiť výšku odvedeného poistného môžete:

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+55
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?