Súd vám môže odpustiť až 70 % dlhov

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 5. 2017
Ak spĺňate podmienky pre oddlženie formou splátkového kalendára, môžete byť oslobodení od prevažnej väčšiny vašich dlhov. Čítajte, ako táto forma osobného bankrotu funguje.
Súd vám môže odpustiť až 70 % dlhov

Zdroj: Shutterstock

Na začiatok si prichystajte aspoň 700 EUR

Osobný bankrot formou splátkového kalendára nie je vhodný pre každého.

Podstatné je, aby ste súdu preukázali, že v najbližších piatich rokoch budete mať dostatočne vysoký pravidelný príjem.

Zároveň sa o splátkový kalendár oplatí žiadať len vtedy, ak nevlastníte príliš hodnotný majetok.

Podľa zákona totiž platí, že by mal garantovať aspoň o 10 % vyššie uspokojenie nezabezpečených veriteľov, než akého by dosiahli v konkurze (t.j. uspokojením pohľadávok z výťažku z predaja vášho majetku).

Ak uvedená podmienka nie je splnená, vystavujete sa riziku, že niektorý z nezabezpečených veriteľov na túto skutočnosť poukáže pred súdom a osobný bankrot formou splátkového kalendára bude zrušený.

Pred podaním návrhu na oddlženie majte prichystaných približne 700 EUR. 500 EUR predstavuje preddavok pre správcu a cca 200 EUR dostane advokát, ktorého určí Centrum právnej pomoci na vypracovanie návrhu.

 

Splátky sú nastavené tak, aby vám ostalo na bežný život

Ak je návrh na určenie splátkového kalendára podaný v súlade so zákonom, poskytne vám súd najneskôr do 15 dní od jeho doručenia ochranu pred veriteľmi a ustanoví správcu.

Zároveň vám uloží, aby ste na účet správcu zložili už spomínaný preddavok na odmenu správcu a náhradu nevyhnutných nákladov spojených s vedením konania. Ak tak do 7 dní neurobíte, oznámi to správca v Obchodnom vestníku a prídete o možnosť oddlženia.

V prípade, že preddavok uhradíte, preskúma správca do 45 dní vaše pomery a zostaví splátkový kalendár. Výška splátok je určená podľa okolností konkrétneho prípadu, vždy však tak, aby nebola pre dlžníka likvidačná. Prihliada sa aj na vaše zdravotné a rodinné pomery; do úvahy sa zo zákona berie i váš vek a vzdelanie.

Zaplatiť musíte aspoň 30 % vašich dlhov

Hoci právna úprava ponecháva pri koncipovaní splátkového kalendára určitú benevolenciu, stanoví samozrejme aj limity.

Výška splátky musí byť predovšetkým vypočítaná tak, aby ste zo svojho príjmu zvládali hradiť:

  • nielen splátkový kalendár,
  • ale aj nevyhnutné výdavky na bývanie, 
  • vaše základné životné potreby vrátane potrieb vami vyživovaných osôb, 
  • výživné určené súdom 
  • a plnenie tzv. oddlžením nedotknutým pohľadávok (ide napríklad o peňažný trest podľa Trestného zákona, ktorý musí byť bez ohľadu na osobný bankrot uhradený v plnej výške; o nedotknutých pohľadávkach si môžete prečítať v našom článku Potrebujete sa zbaviť dlhov? Riešením je osobný bankrot). 

Druhou hranicou pre stanovenie splátok je skutočnosť, že nezabezpečeným veriteľom musíte počas piatich rokov zaplatiť aspoň 30 % z ich pohľadávok. Ide však len o minimálnu hranicu pre uspokojenie; ak dosahujete slušný príjem, môžu byť pohľadávky veriteľov zaplatené aj v plnej výške.

Pre úplnosť dodajme, že nezabezpečeným veriteľom je veriteľ, ktorý si nemôže pohľadávku uspokojiť náhradným spôsobom, typicky napríklad predajom nehnuteľnosti, na ktorej viazne záložné právo. Pre pohľadávky zabezpečených veriteľov platí, že sa prednostne uspokojujú z realizácie konkrétneho zabezpečovacieho inštitútu (napr. z výťažku z predaja nehnuteľnosti); ak pohľadávka nebude týmto spôsobom uspokojená v plnej výške, doplatíte veriteľovi kvótu určenú súdom.

Splátky nemusia byť len mesačné

Základom pre úspešné oddlženie je, aby ste plnili splátky podľa kalendára nastaveného správcom. Zákon však umožňuje aj výnimku v podobe písomnej dohody s veriteľmi.

Pokiaľ k dohode nedôjde, pohybujú sa termíny splátok v nasledujúcich mantineloch:

  • 1) ak celkové plnenie pre nezabezpečeného veriteľa presiahne 6 000 EUR, poskytujete splátky mesačne, a to vždy najneskôr k poslednému dňu príslušného kalendárneho mesiaca,
  • 2) ak celkové plnenie pre nezabezpečeného veriteľa nepresiahne 6 000 EUR, ale presiahne sumu 1 200 EUR, poskytujete splátky polročne, a to vždy najneskôr k poslednému dňu príslušného kalendárneho polroka,
  • 3) ak celkové plnenie pre nezabezpečeného veriteľa nepresiahne 1 200 EUR, ale presiahne sumu 100 EUR, poskytujete splátky ročne, a to vždy najneskôr k poslednému dňu príslušného kalendárneho roka,
  • 4) ak celkové plnenie pre nezabezpečeného veriteľa nepresiahne 100 EUR, zaplatíte splátku jedným plnením, a to najneskôr posledný deň piateho roku plnenia splátkového kalendára.

 

S platením splátok začínate v mesiaci, ktorý nasleduje po mesiaci zostavenia splátkového kalendára. Keď zaplatíte všetky stanovené splátky a zároveň vám nezostanú nijaké pohľadávky nedotknuté oddlžením, môžete začať žiť s čistým štítom ako nezadlžený človek. Súd totiž už v uznesení o určení splátkového kalendára rozhodne, že vás zbavuje tej časti dlhov, ktorá nie je zahrnutá do splátkového kalendára.


Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok