Ak nechcete riskovať zamietnutie hypotéky, preverte si najprv úverový register

Redakcia | rubrika: Článok | 8. 6. 2017
Ak uvažujete nad hypotékou, problém so získaním môžete mať nielen kvôli príjmu, ale aj kvôli prípadnému negatívnemu záznamu v tzv. úverovom registri. Aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám a ak máte pochybnosti o svojej platobnej minulosti,je dobré vopred si register preveriť. Radí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko.
Ak nechcete riskovať zamietnutie hypotéky, preverte si najprv úverový register

Zdroj: Shutterstock

Úroky na hypotéke sú na Slovensku rekordne nízke, žiadostí o úver je rekordne veľa.

Keďže ponuky sú približne rovnaké, snažia sa banky upútať aspoň sezónnymi kampaňami s rôznymi ponukami. Niekde vám preplatia kataster (poplatok za záložné zmluvy), pri refinancovaní dokonca niektoré zaplatia pokutu za predčasné splatenie hypotéky v predchádzajúcej banke. Toto sú informácie, ktoré na vás „hovoria“ z každého inzerátu a televíznej reklamy. Menej sa už hovorí o tom, ako si vás v banke preverujú, kým vám poskytnú alebo zamietnu úver. 

Nepodcente záznamy v registri z viacerých bánk, kde ste žiadali o úver 

Akonáhle podpíšete žiadosť o úver a doložíte všetky papiere, začína sa proces schvaľovania. Podpisom žiadosti o úver, banke udeľujete súhlas, aby si vás „preverila“ – okrem iných inštitúcii, aj v tzv. „úverovom“ registri.

Na Slovensku fungujú aj tieto registre:

Registre fungujú samostatne a nemôžu sa spojiť, keďže sa riadia inými legislatívnymi normami.

Ak ste v snahe získať čo najlepší úrok podpísali žiadosť o úver vo viacerých bankách, do úverového registra nahliadne každá z nich.

Každým nahliadnutím vznikne záznam, že ste v procese žiadosti o úver.

Keď vám úver schvália, stav záznamu sa zmení zo žiadosti na schválený.

Netreba však zabúdať na ostatné banky, v ktorých úver čerpať nebudete. Odporúčam písomne ich informovať, že svoju žiadosť o úver odvolávate.

Banka žiadosť o odvolanie doručí registru, kde sa záznam zmení zo žiadosti na odvolaný.

Ak tak neurobíte, bude to v registri vyzerať, že o úver stále žiadate vo viacerých bankách. Dokonca sa stali prípady, že sa stav záznamu zmenil na neschválený.  A to už vám do budúcna môže spôsobiť problémy. Údaje v úverovom registri sa aktualizujú raz mesačne.

Všetky údaje sa v registri uchovávajú počas celej doby platnosti záznamu a ešte 5 rokov po jeho ukončení.

Negatívny záznam v registri už za pár dní omeškania

Zlou správou je, že hypotéku vám môže skomplikovať a predražiť aj pár dní omeškania pri splátke pôžičky za pár eur.  

penize_190Tu je príklad z praxe: „Mám klientku, ktorá sa viac ako 5 rokov zodpovedne pripravovala na čerpanie hypotéky sporením. Približne dva mesiace pred žiadosťou o hypotéku sa jej pokazil telefón. Nechcela minúť 270 eur z finančnej rezervy, rozhodla sa preto telefón splácať operátorovi po 9 eur mesačne. V skutočnosti u operátora podpísala zmluvu s inou spoločnosťou, čo si nevšimla. Zhodou okolností zaplatila splátku dva dni po splatnosti, za čo dostala negatívny záznam v úverovom registri. Hypotéku jej síce nezamietli, ale navýšili jej úrok o 1 % (2,49% namiesto 1,49 %). Dvojdňové omeškanie 9-eurovej splátky ju stálo kopec peňazí na vyššom úroku. Aj keď išla telefón jednorazovo vyplatiť, banka jej už úrok neznížila,“ uvádza finančná sprostredkovateľka OVB Allfinanz Slovensko Denisa Kosztanková. Tento príklad ukazuje, že si treba dať pozor, aby ste pri žiadnom bankovom či nebankovom úvere nemeškali so splátkou ani deň. A takisto si vždy prečítajte každú zmluvu, ktorú podpisujete. 

Výpis z úverového registra

Keďže bankový a nebankový register fungujú samostatne, musíte o výpis požiadať v každom zvlášť. Výpis je podrobný a obsahuje historické aj aktuálne údaje: 

  • zostatky a výšky splátok na úveroch, pôžičkách, splátkových kalendároch, kreditných kartách aj povolenom prečerpaní na bežných účtoch
  • históriu žiadostí o úver
  • úvery, kde ste dlžníkom/spoludlžníkom resp. ručiteľom

Predmetný výpis vám príde buď poštou, alebo si ho môžete vyzdvihnúť osobne na adrese klientskeho centra. Poplatok je pre oba registre rovnaký. 

  • Papierový výpis do 30 dní stojí 4 €. Za expresné vybavenie (do 5 dní) zaplatíte 14€ (bez poštovného). 
  • Elektronický výpis si vyžaduje predchádzajúcu registráciu a podpis zmlúv. 

Druhou možnosťou je tzv. spotrebiteľský výpis. Podľa zákona č. 129/2010 Z. z. je to výpis informácií o fyzických osobách a fyzických osobách podnikateľoch, ktorý obsahuje zákonom stanovené údaje. Oproti klasickému úverovému výpisu obsahuje podstatne menej údajov. Raz ročne ho môžete získať bez poplatku, inak je cena 8 eur (bez poštovného). Klasický úverový výpis, žiadaný elektronicky, vás vyjde na 10 eur (bez poštovného).

Čo robiť, keď vo výpise objavíte nezrovnalosti?

Ak vo výpise nájdete chybný záznam, môžete príslušný úverový register požiadať o opravu.

Register následne vašu žiadosť, postúpi dotknutej banke alebo finančnej inštitúcii. Príslušná inštitúcia, ak nie je stanovené inak, má 30 dní na to, aby vás vyrozumela. Ak tak v danom časovom horizonte neurobí, pre register platí, ako by bola žiadosť vybavená kladne. Žiadny negatívny záznam v registri by ste nemali podceniť: pri ďalšej žiadosti o úver vám banka môže navýšiť, prípadne až odmietnuť poskytnúť úver.

Kým spoludlžník ručí obmedzene, ručiteľ celým svojim majetkom 

V úverovom registri sa môžete ocitnúť aj vtedy, ak ste spoludlžníkom alebo ručiteľom. Pokiaľ žiadate vo dvojici o úver a nie ste manželia, môžete si status vybrať. Spoludlžník je rovnako zodpovedný za splatenie dlhu, keďže väčšinou s dlžníkom splácajú spoločný majetok. Ak sa vyskytne odôvodnený prípad, banka môže vyzvať hociktorého z nich, aby dlh uhradil. 

Naproti tomu, ručiteľ musí dlh dlžníka uhradiť až vtedy, keď dlžník a spoludlžník prestali splácať. Problémom však je, že ručiteľ ručí  za nesplatenú čiastku celým svojim majetkom, kým spoludlžník ručí len istým majetkom, určeným záložnou zmluvou. Ak podpisujete úverovú zmluvu, vždy si dobre zvážte riziká ručenia.

Pred žiadosťou o úver si naplánujte financovanie a preverete register

Ak to zhrniem, k novej hypotéke, konsolidácii alebo refinancovaniu úveru potrebujete oveľa viac informácií, ako je len úroková sadzba. Na čerpanie úveru sa treba pripraviť tým, že sa s finančným sprostredkovateľom poradíte o najlepšom spôsobe financovania, keďže 100-percentné hypotéky sú už oveľa menej dostupné a samotnú hypotéku treba dofinancovať vlastnými úsporami alebo z iných zdrojov.  

A rovnako si treba skontrolovať vlastnú úverovú históriu, aby ste chybný negatívny  záznam poriešili ešte predtým, ako podáte v banke žiadosť o úver.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok