Cestovné poistenie. Na čo si dať tento rok pozor

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 14. 6. 2017
Leto je obdobím oddychu, na ktoré sa všetci tešíme, no tradične vykazuje aj zvýšený výskyt poistných udalostí.
Cestovné poistenie. Na čo si dať tento rok pozor

Zdroj: Shutterstock

Vycestovať bez poistenia je finančný hazard

Poistenie v zahraničí v princípe nepotrebujete, ak patríte k najbohatším ľuďom sveta a niekoľko stotisíc eur na ošetrenie v prípade úrazu, nehody, alebo zdravotných problémov pre vás nehrá žiadnu rolu.

Ak patríte ku kategórii ľudí, ktorí zvažujú pri výbere dovolenky aj cenu, cestovné poistenie si pripočítajte k nutným výdavkom. V závislosti od krajiny sa dá komplexné cestovné poistenie kúpiť aj v cene pod 2 eurá na deň a môže ušetriť množstvo peňazí, ak by došlo k úrazu. Náklady v súvislosti s ošetrením totiž celosvetovo stále rastú.

„Slováci minulý rok cestovali menej, čo sa odrazilo na menšom počte poistných udalostí v cestovnom poistení. Dohromady sme evidovali  9 088 škôd, rok predtým ich bolo až 12 101. Celkovo sme však vyplatili klientom škody v rovnakej výške ako rok predtým, a to v sume 3,84 milióna eur. Za jednu poistnú udalosť sme vyplatili v priemere 498 eur, čo predstavuje viac ako 30-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku,“  bilancuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – SP Milan Rajec. 

V prípade varovaní nemusí byť krytie uznané

S nárastom terorizmu trápi hrozba útoku čoraz viac cestovateľov. Následky na batožine, či zranenia v súvislosti s útokmi sú predmetom bežného krytia cestovného poistenia. No iba v prípade, ak sa krajina nenachádza v rizikovej oblasti.

Poistenie vždy hradí len neočakávané udalosti a nie tie, kde sa ich výskyt predpokladá.

To znamená, že ak napriek varovaniu necestovať od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyrazíte a poistná udalosť vznikne následkom udalostí, pred ktorými ste boli varovaní, poisťovňa vám škody nepreplatí. Ak vznikne poistná udalosť mimo týchto rizík, napríklad tráviace ťažkosti, alebo iná nečakaná situáciu, krytie bude zabezpečené aj v rizikovej krajine.

Aktuálne je varovanie opustiť krajinu v štátoch Jemen, Líbya, v Somálsku je varovanie pred ozbrojenými konfliktami na celom území, rovnako na území Sýrie a v Iraku sa okrem bezpečnosti ako rizikové berie aj nárast Cholery. Pred cestou preto vždy sledujte aktuálne informácie a hrozby. 

Adrenalín treba pripoistiť

Bežné letné plážové a jednorázovo vykonávané športy ako napríklad jazda na vodných lyžiach, windsurfing, výlet na vodnom skútri a podobne, sú súčasťou základného krytia cestovného poistenia. Ide však len o rekreačné športovanie.

Pripoistiť si treba aj tieto športy, ak ich budete počas dovolenky realizovať výkonnostne alebo v súvislosti s prevádzkovaním profesionálneho športu. Niektoré športy ako napríklad lezenie, bungee jumping, alebo zoskok z lietadla, je nutné pripoistiť jednotlivo ak rizikové športy a na niektoré extrémne aktivity typu beh s býkmi, lov exotickej zvery, spartan race, alebo výpravy a expedície do miest s extrémnymi  klimatickými či prírodnými podmienkami, ako sú výpravy do rozsiahlych neobývaných oblastí púšť, otvorené more, polárne oblasti a podobne vás poisťovňa nepoistí vôbec. 

Ak ste tehotná, platia obmedzenia

Tehotenstvo je z pohľadu poisťovní vnímané ako riziková záležitosť. Výnimku tvoria prvé týždne po počatí.

"Štandardne sú totiž v rámci bežného cestovného poistenia kryté náklady na ošetrenie súvisiace s komplikáciami v tehotenstve len do 26.týždňa,“ hovorí Beata Lipšicová z UNIQA poisťovne.

V prípade, že cestujete po tomto termíne, ide o cestu na vlastné riziko a náklady súvisiace s tehotenstvom nebudú kryté z cestovného poistenia.

Vo vyššom štádiu tehotenstva sa cestovanie neodporúča vôbec, pretože pri nečakanom pôrode potrebuje žena okamžite dôkladnú zdravotnú starostlivosť. Záchranou však nie je ani Európsky preukaz cestovného poistenia. Ten žene síce garantuje zdravotnú starostlivosť, ale len v rovnakom rozsahu ako má v krajine domáci občan, vrátane nutnosti platiť spoluúčasť, a len v štátnych zariadeniach.

Komerčné cestovné poistenie však pôrod v zahraničí nekryje vôbec a tak je v prípade cesty EPZP minimálna nutnosť, ktorá náklady za takúto nečakanú udalosť môže aspoň znížiť. 

Ak ste už mali zájazd rezervovaný dlhé mesiace dopredu a zistili ste tehotenstvo, je možné uplatniť storno zájazdu, ak vychádza termín dovolenky po 26. týždni, alebo ak vážne komplikácie potvrdí ošetrujúci  lekár. Poisťovňa v takomto prípade potrebuje potvrdenie od lekára, že tehotná nemôže vycestovať. Storno zájazdu sa však netýka prípadu, ak žena v čase zakúpenia zájazdu má známe tehotenstvo a následne pre komplikácie v tehotenstve chce zakúpenú cestu zrušiť.

Deti sú kryté od prvého dňa narodenia

Ak chcete cestovať s deťmi, tak hoci patria rovnako k rizikovej kategórii, cestovné poistenie ich kryje od prvého dňa po narodení.

Poisťovne však apelujú na rodičov, aby cestovanie s malými deťmi dôsledne zvážili, hlavne ak ide o dlhšie trasy a miesta s odlišnými klimatickými podmienkami. „Malé deti majú slabšiu imunitu a nemajú vyvinutú prirodzenú termoreguláciu. Mali sme prípad, keď počas letu na Seychelly nastali náhle zdravotné komplikácie u malého bábätka a lietadlo muselo núdzovo pristáť. Niekoľko prípadov zdravotných komplikácií bábätiek sme riešili aj v horúcich prímorských krajinách ako Egypt či Tunisko,“ spomína vedúca oddelenia strategických partnerov v Allianz – SP Katarína Janáková. 

Informujte sa na asistenčnú službu

V prípade akejkoľvek poistnej udalosti je vhodné okamžite kontaktovať asistenčnú službu poisťovne. Preto si dobre overte správnosť kontaktov a dostupnosť. Tá vám vie pomôcť s výberom správnej kliniky, kde vás napríklad bezplatne ošetria, alebo vyšle doktora k vám.  Pri ošetrení by si mal klient vypýtať všetky potrebné doklady ako lekársku správu, rozpis úkonov a poplatkov, predpis liekov aj doklad o zaplatení v prípade, že za ošetrenie zaplatil v hotovosti. Následne si výdavky dá preplatiť doma v poisťovni. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok