Cesta autom do Chorvátska 2021: Nepodceňte prípravu a pozor na vstupné podmienky

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 6. 2021
Plánujete tento rok cestu do Chorvátska? Poradíme, na čo všetko si dať pozor, koľko stoja diaľničné poplatky, aké sú vstupné podmienky do krajiny kvôli koronavírusu a ktorou cestou sa oplatí ísť.
Cesta autom do Chorvátska 2021: Nepodceňte prípravu a pozor na vstupné podmienky

Zdroj: Shutterstock

Najvyužívanejším spôsobom dopravy do Chorvátska pre Slovákov je nepochybne cesta autom. Na začiatok sme preto pripravili niekoľko bodov, ktoré mnohí podceňujú, no sú nesmierne dôležité a následne pokračujeme cenami diaľničných poplatkov, mapami ciest a napokon aj odporúčaním, kadiaľ sa tento rok oplatí cestovať na Jadran. Tento rok je tiež dôležité myslieť na vstupné podmienky kvôli COVID-19 a lokálne opatrenia.

Skontrolujte si auto - pneumatiky, brzdy, olej a kvapaliny

Aj keď idete do Chorvátska dvadsiatykrát a máte pocit, že všetko poznáte, v prvom rade by ste si mali zistiť dopravnú situáciu. Nie je nad to si nechať na prípravu celý deň, v pokoji si všetko porovnať a bez zbytočných nervov vyraziť na cestu. Nezabudnite skontrolovať pred cestou aj auto (pneumatiky, brzdy, olej).

Pred odjazdom skontrolujte prevádzkové kvapaliny a vizuálne overte, či je vozidlo v poriadku. Začať môžete vodou do ostrekovača, ktorá ubúda najrýchlejšie. Pokiaľ viete, že pri letnej dovolenke najazdíte veľké množstvo kilometrov, je rovnako vhodné skontrolovať interval výmeny oleja, aby nedošlo k jeho prekročeniu. V lete je viac využívaná aj klimatizácia, jej základnú údržbu zvládnete aj doma. V prípade, že si nie ste istí, navštívte odborníkov v servise, ktorí vám radi pomôžu.

Kontrola správneho tlaku v pneumatike je pritom záležitosťou niekoľkých minút a zvládne ju takmer každý. Ak motorista nemá vlastné vybavenie, je možné využiť služby čerpacích staníc, na ktorých býva zapožičanie kompresora s tlakomerom štandardom alebo navštíviť profesionálov v špecializovaných servisoch.

Vstupné podmienky do Chorvátska v roku 2021

Ste ten typ, ktorý si necháva podanie daňového priznania na poslednú chvíľu? Podobne to býva aj s vecami potrebnými k ceste na dovolenku. Máte poistenie? Máte diaľničnú známku? Platný občiansky preukaz?

Pred cestou do Chorvátska sa odporúča vyplniť tento online formuláru, výrazne to môže urýchliť vstupný proces na hraniciach.

Od 19. júna 2021 sa Slovensko stalo v ponímaní Chorvátska zelenou krajinou a tak prestali platiť povinné vstupné podmienky ako test / očkovanie / prekonanie COVID-u. Po novom je teda vstup voľný, odporúča sa však pred cestou vyplniť online formulár.

Povinnosťou ku vstupu je negatívny PCR či antigénový test, nie však starší ako 48 hodín. Pozor, antigénový test v slovenskom jazyku nepostačuje, preto požiadajte odberné miesto o vydanie anglického potvrdenia. Povolené antigénové testy tiež nájdete v tomto dokumente. Ak nechcete absolvovať testovanie, možnosťou je nastúpiť na povinnú 10-dňovú karanténu – karanténu možno prerušiť alebo ukončiť iba PCR alebo RAT testovaním v Chorvátsku a zaslaním scanu testu na e-mailovú adresu, ktorú obdržia pri vstupe do krajiny.

Ak ste prekonali COVID najviac 180 dní dozadu, alebo máte očkovanie proti ochoreniu COVID-19, test ukazovať nemusíte, musíte však mať potvrdenie o prekonaní alebo očkovací certifikát. Novinkou z júna 2021 je tiež to, že na voľný vstup stačí aj to, aby od prvej dávky vakcíny ubehlo minimálne 22 dní – všetky potvrdenia však musia byť v chorvátskom ALEBO anglickom jazyku.

Slovenský rezort zahraničia tiež držiteľom očkovacích certifikátov odporúča mať pri vstupe aj lekárske potvrdenie o očkovaní v tlačenej podobe vyhotovené v anglickom alebo chorvátskom jazyku. Pozor, medzinárodný očkovací preukaz, ktorý je možné zakúpiť v papiernictve, nie je uznávaný v Chorvátsku.

Ak dieťa do 12 rokov cestuje s rodičom, ktorý má test, očkovanie alebo prekonal COVID-19, nemusí ukazovať test pri vstupe do krajiny. 

Výnimku majú tiež cestujúci, ktorí cez Chorvátsko iba tranzitujú - na území Chorvátska však musia stráviť menej ako 12 hodín.

Odchod po práci nie je dobrý nápad

V záujme čo najdlhšieho pobytu niektorí ešte v piatok dopoludnia rýchlo dorobia neodkladné veci v práci, potom zoberú auto, deti, manželku a hurá k moru. Cesta po práci je asi to najhoršie, čo môžete urobiť, aj keď si hovoríte, že máte najazdené obrovské množstvo kilometrov a že už ste takto išli veľakrát. Nevyrážate úplne oddýchnutí, preto vás určite čoskoro prepadne únava.

Namiesto celkom pokojnej cesty ráno, kedy človek usadne za volant oddýchnutý a schopný bez väčších ťažkostí šoférovať, napríklad desať hodín, budete bojovať s únavou a nebude to príjemné.

Energiu doplňte spánkom, nie kofeínom

Častou chybou je preceňovanie svojich schopností. Z vlastnej skúsenosti vieme, že veľa káv, energetických nápojov a tyčiniek veci problém nikdy nevyriešia. Krátkodobo snáď pomôžu, ale v podstate len vašu krízu odsunú ďalej. Obvykle stačí zavrieť oči niekde na odpočívadle na pol hodiny a môžete zase pokračovať. Je to oveľa efektívnejší spôsob boja proti únave než energetické nápoje. Okrem toho je aj výrazne lacnejší.

Do Chorvátska autom cez Rakúsko a Slovinsko

V podstate máte na výber 2 hlavné smery a potom niekoľko odvíjajúcich sa ciest. Ak sa vydáte smerom cez Rakúsko a Slovinsko, pôjde o o najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu trasu k "slovenskému moru", no zároveň aj najdrahšiu. Musíte totiž platiť diaľničné poplatky vo všetkých troch krajinách. 10-dňová známka v Rakúsku stojí 9 eur, v Slovinsku si ako vždy priplatíte, 15 eur týždňová známka, 30 eur známka na mesiac.

 

Na území Chorvátska fungujú mýtne systémy, preto tam zaplatíte iba za tie úseky, ktoré prejdete. Trasa cez Rakúsko a Slovinsko však ma aj svoje kladné stránky. Pokiaľ neuviaznete v žiadnej letnej zápche, je táto trasa rozhodne tou najrýchlejšou zo všetkých. Okrem toho poskytuje aj najväčší komfort a bezpečnosť, keďže takmer celý úsek (okrem cca 14 km po prekročení Slovinska) vedie po diaľniciach.

Prejdených sto kilometrov stojí 48,3 kuny čiže približne 6,50 eura.

Od maďarských hraníc po Zagreb stojí mýto približne 6 eur, od Zagrebu k moru ďalších 9,50 eura.

Na mýtnych bránach sa dá platiť chorvátskymi kunami aj eurami, výdavok je vždy v kunách. Najpohodlnejšie a najrýchlejšie je vybrať si platobné brány, pri ktorých sa dá platiť kartou.

Ak sa chcete diaľnici celkom vyhnúť, môžete ísť po Jadranskej magistrále, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia. Je to krásna cesta, avšak nedá sa na nej ísť ani zďaleka tak rýchlo, ako po diaľnici.

Okrem toho sa môžete do Chorvátska dostať aj po slovinských "okreskách". Ušetríte tak za Slovinsku diaľničnú známku 15 - 30 euro a stratíte minimum času.

Do Chorvátska autom cez Maďarsko

Veľmi obľúbenou trasou Slovákov pri ceste autom do Chorvátska, je cesta cez Maďarsko. Našinci ju využívajú často krát kvôli nižším poplatkom za diaľnice - 10-dňové mýto vyjde v prepočte zhruba na 10 eur.

Z Bratislavy sa vydáte smerom na Mosonmagyaróvár. Od roku 2015 si však musíte dávať pozor na dva spoplatnené úseky (diaľničný výjazd z BA smerom na Györ a Budapešť, ako aj posledný úsek z Lenti na Letenye). Preto treba z Bratislavy použiť starý hraničný prechod Rusovce - Rajka a potom už tradične smerom na Mosonmagyaróvár. Cesta pokračuje smerom na Csornu a odtiaľ smer Szombathely. Práve pri Szombathely odporúčame čerpaciu stanicu Mol na krátky oddych. Vyhnúť tejto trase by ste sa mali však v nedeľu večer, keď sa na cestu vyrúti množstvo kamiónov. Následne máte možnosť vybrať sa cestou cez Lenti a následne smerom na Letenye. Potom treba prejsť hraničným prechodom Goričan, na ktorom ušetríte veľa času, nakoľko ho väčšina šoférov nevyužíva a už ste v Chorvátsku.

Ďalšou alternatívou cez Maďarsko je využitie diaľnice z Bratislavy smerom na Györ a odtiaľ dvojprúdovkou na Székesfehérvár. Tam sa potom napojíte na diaľnicu od Budapešti a pokračujete až na chorvátsku hranicu. Táto trasa je približne o 100 km dlhšia, ale časovo vychádza rovnako ako trasa po okresných cestách.

Zdroj: Mapy Google

Cesta do Chorvátska a diaľničné poplatky 2021

Slováci cestujúci z východného Slovenska autom do Chorvátska, majú tiež viacero možností. Do Maďarska sa môžete napojiť pri Komárne a následne sa cestou na Pápa a Körmend dostať na spomínanú trasu cez slovinskú Lendavu do chorvátskeho Varaždina.

   Maďarsko  Rakúsko  Slovinsko  Chorvátsko
 Diaľničná známka 10 dní = 10 eur  10 dní = 9,40 eur  7 dní = 15 eur   mýto
 Denné svietenie celoročne   iba v zime celoročne  iba v zime 
 Rýchlosť v obci 50 km/h  50 km/h 50 km/h 50 km/h
 Rýchlosť mimo obce  90 km/h 100 km/h  90 km/h  90 km/h 
 Rýchlosť na diaľnici  130 km/h 130 km/h 130 km/h 130 km/h
 Tolerancia alkoholu v krvi  0,0 promile 0,5 promile  0,5 promile  0,5 promile (do 25 rokov 0,0 promile) 

Anketa

Kde plánujete tráviť tohtoročné leto?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+22
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok