Cesta autom do Talianska 2021: čo všetko treba ku vstupu a koľko vyjde diaľnica?

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 6. 2021
Na cestu do Talianska autom sa treba poriadne pripraviť. Sú to o niečo väčšie vzdialenosti, ako napríklad pri cestovaní do Chorvátska. Pozor na dopravné priestupky a tiež na nové vstupné pravidlá v súvislosti s koronavírusom.
Cesta autom do Talianska 2021: čo všetko treba ku vstupu a koľko vyjde diaľnica?

Zdroj: Shutterstock

Aj pri najideálnejších podmienkach musíte počítať s tým, že na ceste strávite viac ako 10 hodín. Taliansko ponúka až 6.500 kilometrov diaľníc. Odporúčaná trasa zo Slovenska vedie cez Rakúsko. Viedeň, Graz, potom po talianske hranice a napokon cez Udinese a Benátky - až na samotné pobrežie. Dovolenka v Taliansku je tento rok o niečo atraktívnejšia - Slováci aj Taliani postupujú v očkovaní proti COVID-19 dobrým tempom, situácia sa zlepšuje aj v počte nakazených a tak aj vstupné podmienky sú voľnejšie.

Vstupné podmienky do Talianska v lete 2021

Slovenskí turisti majú pri vstupe do Talianska povinnosť vyplývajúcu podľa toho, či už absolvovali očkovanie, prípadne prekonali COVID-19. Ak totiž majú očkovanie alebo imunitu na COVID, majú výnimku z preukazovania negatívny PCR či antigénových testov. Všetci ostatní sa musia preukázať negatívnym PCR či antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od odberu (krajiny EÚ, Schengenu, UK a Izrael). Výnimka platí pre deti do dvoch rokov.

Cestujúcim s očkovaním alebo imunitou na COVID-19 postačí potvrdenie o týchto skutočnostiach - teda očkovací certifikát alebo potvrdenie o prekonaní COVIDU/prípadne starý pozitívny test na COVID-19 (max. 180 dní)

Každý cestujúci by potom pred vstupom do Talianska mal vyplniť a odoslať formulár. Formulár treba vyplniť pred odchodom. Po vyhodnotení formuláru dostane cestujúci na e-mail dPLF v PDF formáte a individuálny QR kód, ktorým je potrebné preukázať sa pri vstupe do dopravného prostriedku (tento môže byť priamo z mobilu alebo v tlačenej forme).

Čo ak cestujúci príde bez testu? Čaká ho 10-dňová karanténa, po ktorej ukončení je potrebné absolvovanie testu (PCR/AG). V tomto prípade je povinnosťou registrácia na Oddelení prevencie príslušného zdravotnéckeho zariadenia – MZV odporúča vyhľadávať ASL dipartimento prevenzione a miesto pobytu.

Pri ceste na ostrovy Sardínia a Sicília platia mierne odlišné podmienky. Ak cestujete na Sardíniu, musíte sa zaregistrovať na platforme regionálneho úradu zdravotníctva a preukázať sa negatívnym testom nie starším ako 48 hodín. V tomto prípade je možné preukázanie sa aj potvrdením o absolvovaní očkovania – pričom cestovateľ musel absolvovať obe dávky. Ak cestujete na Sicíliu, povinnosťou je vyplnenie samostatného formuláru a po príchode sa preukázať 48 hodinovým negatívnym testom – antigénovým či PCR.

Vesta, trojuholník i denné svietenie

Každé auto musí mať počas jazdy vždy rozsvietené stretávacie svetlá, prípadne dennú LED alternatívu. V aute by ste mali mať reflexnú vestu aj výstražný trojuholník. Počas jazdy nesmiete používať mobil s výnimkou telefonovania s handsfree zariadením.

Zvláštnym pravidlom cestnej premávky je, že používanie klaksónu by malo byť veľmi mierne. Toto pravidlo však sami Taliani veľmi radi a často porušujú. Často trúbia, jazdia v pruhoch podľa svojich pravidiel a smerovky veľmi nepoužívajú.

Pri nehode na diaľnici volajte špeciálnu službu

Kuriozitou je, že ak havarujete na diaľnici, nesmiete zavolať súkromnú odťahovku, ale službu na to vyhradenú. Ak účastníci dopravnej nehody nespíšu tlačivo o nehode a nedohodnú sa na jej zavinení, je potrebné volať políciu (linka 113).

 

Diaľničné mýto a poplatky v Taliansku 2021

Ak berieme do úvahy, že idete osobným vozidlom do 3,5 tony a chcete stráviť v Taliansku 1 až 10 dní

  • 10-dňová slovenská diaľničná známka stojí 10 eur
  • 10-dňová rakúska diaľničná známka stojí 9,40 eur
  • Mýto za prejazdy zvláštnych úsekov: poplatky za Tauernské tunely medzi Salzburgom a Villachom - tzv. A10 Tauern Katschberg (11 eur) a prejazd cez Brenner - tzv. A13 Brenner (9,50 eur). Ceny sú za 1 jednosmerný prejazd
  • Talianske mýto v závislosti od dĺžky trasy: najmenej 11 eur, najviac 71 eur za jednosmernú jazdu. Výška diaľničného poplatku v tejto krajine je približne 5 až 7 eur za prejazd 100 kilometrov diaľníc.

Ak sa chcete poplatkom za tunely, dá sa to. V prípade diaľnice A10 Tauern je nutné odbočiť na Rennweg/Katschberg a platené tunely tak obísť. Trasa sa však o niečo predĺži, spomalí, no pôjdete cez krásne horské stredisko Katschberg.

Obdobne možno obísť aj Brenner. Z diaľnice treba zísť pri Innsbrucku, pokračovať po starej ceste do Talianska a tu nabehnúť na prvom nájazde na diaľnicu. Stratíte tým však viac ako hodinu času, cesta je dlhšia a po horších cestách v kopcovitom teréne.

Na stránke www.autostrade.it môžete získať online informáciu o výške poplatku za konkrétnu trasu. Do formulára musíte zadať miesto vjazdu a výjazdu na diaľnici. Názvy miest zadávajte tak ako sa píšu po taliansky.

 

V Taliansku je povolených 0,5 promile v krvi šoféra

Podľa ministerstva zahraničných vecí spôsobujú slovenskí vodiči v Taliansku časté dopravné priestupky. Ide najmä o predbiehanie na zakázaných úsekoch, prekročenie rýchlosti a častokrát aj jazdu pod vplyvom alkoholu.

Povolená hranica alkoholu v krvi je 0,5 promile. Ak hladina alkoholu v krvi prevyšuje 1,5 promile, hrozí vám väzba od troch mesiacov do jedného roku a odobratie vodičského preukazu.

Ak prekročíte rýchlosť o 10 km/h talianski policajti vám môžu vyrubiť pokutu od 41 do 169 eur, ak idete rýchlejšie o 40 km/h, hrozí vám pokuta od 155 do 624 eur. Pri prekročení o 60 km/h a viac hrozí sankcia od 500 do 2 000 eur. Polícia vám však môže zobrať aj vodičský preukaz na určitú dobu.

Pozor na to, kde si v Taliansku zapálite 

V Taliansku platí zákon, ktorý zakazuje fajčenie vo všetkých verejných a súkromných uzavretých priestoroch, do ktorých je verejný prístup s výnimkou priestorov vybavených zariadeniami na recykláciu vzduchu.

Týka sa to aj barov, reštaurácií a diskoték, kde je možné fajčiť len vo vyhradených, múrom oddelených priestoroch. Ak vás pristihne policajt so zapálenou cigaretou, môžete dostať pokutu od 27,50 do 275 eur.

V Taliansku sa pri dlhšom pobyte musíte registrovať

Občania členských krajín Schengenského priestoru majú po vstupe do krajiny povinnosť zaregistrovať sa v prípade, že ich pobyt presiahne 3 mesiace. Urobia tak na príslušnej kvestúre v provincii, v ktorej sa nachádzajú. Pre osoby mladšie ako 18 rokov potvrdenie podpisuje rodič alebo zákonný zástupca.

Anketa

Kde plánujete tráviť tohtoročné leto?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+28
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok