Ako si najvýhodnejšie zameniť peniaze na dovolenku

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 6. 2017
Oplatí sa brať hotovosť na dovolenku? Alebo je lepšie mať platobnú kartu a v zálohe kreditku? Pozreli sme sa na to, čo je v rámci dovoleniek výhodnejšie.
Ako si najvýhodnejšie zameniť peniaze na dovolenku

Zdroj: Shutterstock

Chystáte sa na dovolenku a neviete či je lepšie zobrať si hotovosť alebo nechať všetko na karte? Pred cestou si najskôr overte, aké poplatky a za čo vám banka môže vyrubiť. Záleží totiž v akej krajine dovolenkujete, aj na tom či kartou platíte alebo vyberáte z bankomatu.

Platobná karta a menšia hotovosť, radia odborníci

Hoci v súčasnosti sa dá platiť kartami takmer všade, vždy je dobré zobrať si so sebou aspoň malú hotovosť pre nepredvídané udalosti. Všeobecné odporúčanie pre dovolenkárov je cestovať s dvoma kartami, a to jednou kreditnou a druhou debetnou. Každá z nich má svoje optimálne používanie. Na výber hotovosti z bankomatu je vhodnejšia debetná karta teda taká, ktorá sa vystavuje k bežnému účtu klienta. Na nákup tovaru alebo služieb zasa lepšie poslúži kreditná karta.

Obvykle sa k nej viaže viactýždňové bezúročné obdobie, čiže v prípade úhrady dlžnej sumy, klient neplatí žiadne úroky. Na strane druhej je veľmi nevýhodný výber hotovosti z bankomatu kreditnou kartou pre pomerne vysoké poplatky za výber hotovosti a jej úročenie.

Visa, Mastercard, Maestro alebo American Express?

V jednej z najobľúbnejších zahraničných destinácii Slovákov - Chorvátsku je najviac akceptovaná kreditná karta AMERICAN EXPRESS. V ďalších krajinách to je aj MasterCard, Maestro alebo VISA. V zásade však platí, že v rámci Európy by nemal byť problém s používaním ktorýchkoľvek vyššie uvedených kariet.

Ak platíte kartou, ušetriť môžete aj podľa toho, či platíte v tamojšej mene alebo eurom.Záleží v akej krajine práve dovolenkujete.

Ideálne je nechať zúčtovať transakciu v domácej mene, v Čechách v českej korune, v Chorvátsku v kunách alebo v Poľsku v zlotych, pretože v takých prípadoch zvykne byť lepší kurz, pre slovenských cestovateľov výhodnejší.

 

Výbery z bankomatu v zahraničí?

Ak oddychujete v krajine, ktorá patrí do eurozóny, tak poplatok za výber hotovosti z bankomatu nemôže byť vyšší, ako by ste zaplatili na Slovensku za výber z bankomatu z cudzej banky. Pred cestou si preto zvážte, či nie je lepšie vybrať hotovosť ešte na Slovensku. Niektoré banky ako napr. Unicredit bank umožňujú vyberať peniaze z bankomatu po celom svete bezplatne.

Čo si preveriť pred dovolenkou:

  • či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb,
  • ako sú spoplatnené výbery hotovosti z bankomatu,
  • či obchodníci v krajine nepreferujú iba jeden typ platobnej karty,
  • či bude potrebná aj kreditná karta, napríklad na prenájom auta,
  • postup pre prípad straty karty alebo podozrenia zo zneužitia.

 

Ďalšie plus pre kartu: môže obsahovať aj poistenie

K medzinárodným platobným kartám sú často poskytované aj doplnkové služby (napríklad cestovné poistenie, poistenie zodpovednosti za škody a poistenie právnej ochrany vodiča motorového vozidla), ktoré sa líšia v závislosti od typu platobnej karty a jej vydavateľa. Staší sa informovať vo vašej banke.

 

Keď už zmenáreň, radšej nie na letisku a stanici

Zväčša najhoršie kurzy sú tam, kde si ľudia zúfalo potrebujú pred odchodom či po príchode zameniť peniaze. Teda všade tam, kde je enormný pohyb ľudí - na letiskách či železničných staniciach. Výmenu nenechávajte na poslednú chvíľu, na lepšom výmennom kurze sa dajú ušetriť miestami až desiatky eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok