O koľko je vyšší rodičovský príspevok v ČR

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 13. 7. 2017
V čom sa majú české mamičky na rodičovskej dovolenke lepšie ako mamičky na Slovensku? Zamerali sme sa na hlavné rozdiely vo vyplácaní rodičovského príspevku u nás a v ČR.
O koľko je vyšší rodičovský príspevok v ČR

Zdroj: Shutterstock

Rozdiely medzi českým a slovenským rodičovský príspevkom

V oboch krajinách rodičovský príspevok predstavuje sociálnu dávku, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa. Najväčšou odlišnosťou v porovnaní so Slovenskom je spôsob výpočtu a dĺžka vyplácania – mamičky na Slovensku dostávajú príspevok v jednotnej výške počas 3, resp. 6 rokov, kým v susednej ČR je systém omnoho flexibilnejší a dáva mamičkám na výber – môžu si zvoliť dĺžku, a tým prispôsobiť samotnú výšku príspevku. 

Tabuľka: Rodičovský príspevok na Slovensku a v ČR – rozdiely

 Rodičovský príspevok  Slovensko Česká republika
 Typ príspevku  Štátna sociálna dávka  Štána sociálna dávka
 Výška príspevku  213,20 eur mesačne  za celú dobu 220 00 Kč (cca7 605 eur Prevodník mien)
Dĺžka vyplácania  3 resp. 6 rokov  maximálne 4 roky
Práca popri poberaní príspevku  Možná bez obmedzenia  Možná bez obmedzenia

1. Čo je rodičovský príspevok

V prípade rodičovského príspevku ide o sociálnu dávku, ktorá nesúvisí s platením nemocenského poistenia a ani nezávisí od výšky príjmu matky pred pôrodom.

Kým na priznanie materského je potrebné splniť zákonné podmienky, nárok na rodičovský príspevok majú všetci rodičia, bez ohľadu na majetkové pomery či výšku príjmu. Vypláca sa prostredníctvom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Obdobne to platí aj v Českej republike. Dávku vypláca odbor sociálnej podpory pri úrade práce a nezávisí na predchádzajúcej výške príjmu mamičky.

2. Aká je výška rodičovského príspevku

Slovenkám prináleží rodičovský príspevok vyplácaný v jednotnej mesačnej výške 213,20 eur.

Pri viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25 % na každé ďalšie dieťa. Pri dvojčatách je vyplácaná suma 266,50 eur a pri troch súčasne narodených deťoch dosahuje výška rodičovského príspevku 319,8 eur.

Po niekoľkých rokoch sa mamičky v tomto roku dočkali mierneho zvýšenia. 

Tabuľka: Výška rodičovského príspevku v rokoch 2013 – 2017

 Slovenský rodičovský príspevok 1 dieťa Dvojičky Trojičky
 2013  199,60 € 249,50 €   299,40 €
 2014  204,20 €  254,00 €  304,80 €
 2015  203,20 €  254,00 €  304,80 €
 2016  203,20 €  254,00 €  304,80 €
 2017*  213,20 €  266,50 €  319,80 €
 *od mája

Český systém vyplácania rodičovského príspevku je o dosť odlišný ako u nás.

Výška príspevku nie je fixne daná a rovnaká pre všetky mamičky, ale závisí na tom, akú dlhú dobu poberania si rodič zvolí. Na celkovú výšku príspevku nemá dĺžka vyplácania žiadny vplyv – pre všetkých platí rovnaká hranica maximálne 220 tisíc Kč (8 148 eur). Mesačná výška rodičovského príspevku je ale limitovaná. Výška dávky nesmie presiahnuť 70 % predchádzajúceho vymeriavacieho základu a zároveň 11 500 Kč (približne 426 eur).

  • Čítajte viac o výške a systéme vyplácania rodičovského príspevku v ČR v článku Mamičky v ČR si samy určujú výšku rodičovského príspevku! 

3. Aká je dĺžka vyplácania

Slovenky majú nárok na rodičovský príspevok od konca materskej až kým dieťa nedovŕši tri roky. V prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa sa doba poberania príspevku predlžuje až do veku šesť rokov.

V prípade, že je v rodine viac detí do troch rokov (v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa do šesť rokov), vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok. 

V Českej republike má žena na výber -  môže si vybrať ako dlho chce rodičovský príspevok poberať - a to od dvoch do štyroch rokov veku dieťaťa.

Ak sa rozhodne pre kratšiu rodičovskú dovolenku, dostáva mesačne viac, ak pre dlhšiu, dostáva menej. Príspevok je možné poberať do doby, kedy je prostredníctvom rodičovského príspevku vyplatená celková čiastka 220 tisíc Kč.

Mesačná výška rodičovského príspevku je ale limitovaná. Výška dávky nesmie presiahnuť 70 % predchádzajúceho vymeriavacieho základu a zároveň 11 500 Kč (približne 426 eur). 

4. Je možné poberať rodičovský príspevok

Slovensko: S prechodom z materskej na rodičovskú dovolenku nesúvisia žiadne obmedzenia týkajúce sa poberania platu a rodičovského príspevku - mamička si môže privyrábať a zároveň poberať rodičovský príspevok. To platí v prípade, že sa vráti do zamestnania, na rodičovskej dovolenke pracuje alebo podniká. V čom má slovenský systém navrch je, že ak sa mamička vráti do práce kôr, ako má dieťa tri roky, namiesto rodičovského príspevku môže zvoliť príspevok na starostlivosť o dieťa.

Ide o dávku, ktorou prispieva rodičom na úhradu výdavkov za jasle, škôlku alebo opatrovateľskú službu až do výšky 280 eur. Príspevok na starostlivosť o dieťa umožní rodičom využívať aj finančne náročnejšie služby starostlivosti o dieťa. 

Pri poberaní rodičovského príspevku v ČR nezáleží na tom, či má rodič nejaké ďalšie príjmy. Popri poberaniu príspevku je tak možné pracovať u pôvodného alebo iného zamestnávateľa, prípadne vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo vyplácanie rodičovského príspevku. 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok