České mamičky dostanú na materskej aj 400 eur mesačne

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 29. 6. 2017
Ako to majú s výškou rodičovského príspevku a jeho čerpaním mamičky vsusednej Českej republike? Môžu si samy zvoliť jeho výšku a aj dobuvyplácania!
České mamičky dostanú na materskej aj 400 eur mesačne

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský príspevok v ČR 2017

V susednej Českej republike má na poberanie rodičovského príspevku nárok jeden z rodičov bez ohľadu na výšku príjmu či majetkové pomery.

Veľkou výhodou českého systému vyplácania rodičovského príspevku je, že rodič si sám zvolí, ako dlho bude príspevok poberať, maximálne však po dobu štyroch rokov, až kým nevyčerpá celkovú čiastku príspevku.

Od roku 2012 je celková výška rodičovského príspevku u našich susedov stanovená na úrovni 220 000 Kč (zhruba 8 148 eur, pre aktuálny prepočet využite Prevodník mien).

Výška rodičovského príspevku sa podľa dĺžky vyplácania nastaví a na celkovú výšku príspevku to nebude mať žiadny vplyv – pre všetkých platí rovnaká hranica maximálne 220 tisíc Kč.

Čo ak je v rodine viac detí?

Nárok na poberanie rodičovského príspevku majú českí rodičia na najmladšie dieťa v rodine.

Mamička, ktorá v blízkej dobe plánuje ďalšieho potomka alebo sa chce vrátiť do práce, tak môže zvoliť kratšie čerpanie rodičovského príspevku, ale v o to vyššej hodnote.

Ak sa totiž v rodine narodí ďalšie dieťa, nárok na rodičovský príspevok na staršie dieťa zaniká. Ak všetky peniaze z rodičovského príspevku rodina nevyčerpá, prípadne nemôže vyčerpať kvôli tomu, že hrubý príjem/vymeriavaci základ ani jedného z rodičov nestačí na navýšenie príspevku, peniaze prepadnú v prospech štátu.

Maximálna výška rodičovské príspevku za mesiac

Výška rodičovského príspevku je zhora ohraničená. Príspevok nesmie presiahnuť 70 % predchádzajúceho vymeriavacieho základu a zároveň 11 500 Kč (približne 426 eur, Prevodník mien) mesačne.

Malo by sa tak zabrániť situácii, že by mamička dostávala od štátu viac peňazí, než zarábala v zamestnaní pred pôrodom.

Dĺžka poberania príspevku, a tým aj jeho výška, sa môže počas poberania pomerne flexibilne meniť podľa aktuálnych potrieb. Zmena je možná maximálne jedenkrát za kvartál. Napríklad v prípade, že mamička znova otehotnie počas poberania príspevku, je výhodné, aby si ihneď zvýšila jeho výšku a skrátila tak dobu čerpania.  

Príklad na rodičovský príspevok v ČR

Pre lepšie pochopenie si uvedieme príklad. Mamička Helena mala vo svojom zamestnaní hrubý mesačný príjem vo výške 27 350 Kč (20 906 Kč v čistom), na základe ktorého jej bolo vypočítané materské vo výške 18 900 Kč. Po uplynutí materskej dovolenky a vyplácania materského si zažiada o vyplácanie rodičovského príspevku. Zvažuje štyri varianty:

A: po dobu 30 mesiacov: výška rodičovského príspevku bude vo výške 7 333 Kč (220 000 Kč / 30 mesiacov)

B: po dobu 24 mesiacov: výška rodičovského príspevku tak bude vo výške 9 166 Kč (220 000 Kč / 24 mesiacov)

C: po dobu 15 mesiacov: výška rodičovského príspevku bude vo výške 14 666 Kč (220 000 Kč / 15 mesiacov)

D: po dobu 10 mesiacov: výška rodičovského príspevku bude vo výške 22 000 Kč (220 000 Kč/ 10 mesiacov)

V prvých dvoch uvedených variantoch výška vyplácaného príspevku nepresahuje 70 % predchádzajúceho príjmu mamičky. V prípade, že by sa rozhodla pre variant A, tak by počas 30 mesiacov dostávala 7 333 Kč (272 eur), v prípade variantu B 9 166 Kč (340 eur). Ak by si zvolila vyplácanie rodičovského príspevku po dobu 15 mesiacov, tak by síce nedostávala viac než zarábala pred pôrodom, avšak prekročila by hornú hranicu príspevku vo výške 11 500 Kč. Možnosť D využiť nemôže vôbec, pretože by dostávala viac ako 70 % svojho predchádzajúceho príjmu, čím by výrazne prekročila mesačný limit 11 500 Kč.

Rodičovský príspevok v ČR 2018

Rok 2018 by sa v susednej Českej republike mal niesť v znamení miernych zmien v pravidlách vyplácania rodičovského príspevku. Zrušené by malo obmedzenie týkajúce sa maximálnej výšky rodičovského príspevku, ktorá je v súčasnosti na úrovni 11 500 Kč. Rodičia by tak mohli celkový príspevok vyčerpať omnoho rýchlejšie, než je tomu doteraz. Minimálna doba, počas ktorej by mohol byť príspevok čerpaný, by po novom mala byť 6 mesiacov namiesto súčasných dvoch rokov. Rýchlejšie čerpanie rodičovského príspevku bude ale aj naďalej limitované výškou príjmu. Obmedzenie, podľa ktorého mesačná výška rodičovského príspevku nesmie presiahnuť 70 % vymerivacieho základu, resp. hrubého príjmu, bude platiť aj naďalej. Zmena by mala podporiť skorší návrat do zamestnania – a to najmä mamičiek s vyššími príjmami.

Príklad na rodičovský príspevok v roku 2018

Mamička Markéta mala vo svojom zamestnaní hrubý mesačný príjem vo výške 55 000 Kč (39 965Kč v čistom), na základe ktorého jej bolo vypočítané materské vo výške 28 050 Kč. Po uplynutí materskej dovolenky a vyplácania materského si zažiada o vyplácanie rodičovského príspevku. Po novom by tak mohla zvoliť napríklad čerpanie príspevku:

A: po dobu 10 mesiacov: v mesačnej výške 22 000 Kč (220 000 Kč / 10 mesiacov)

B: po dobu 12 mesiacov: v mesačnej výške 18 333 Kč (220 000 Kč / 12 mesiacov)

C: po dobu 6 mesiacov: v mesačnej výške 36 666 Kč (220 000 Kč / 6 mesiacov)

Majú sa mamičky v Českej republike na materskej dovolenke lepšie? Zamerali sme sa na odlišnosti materského u našich susedov.  2 najväčšie rozdiely medzi materským na Slovensku a v ČR

Aj vám sa pletú pojmy materské a rodičovský príspevok? Nejedná sa ale o ten istý príspevok. Zistite, v čom sa odlišujú, v článku: 6 rozdielov medzi materským a rodičovským príspevkom

Ako dlho je vyplácaný rodičovský príspevok, kde oň požiadať a aká je jeho výška v roku 2017? Nielen na tieto otázky vám prinášame odpovede v článku Rodičovský príspevok : 10 najzásadnejších otázok a odpovedí

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Dovolenka, rodina, Slovensko

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok