Ako cestovať lietadlom: rady a tipy

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 28. 6. 2017
Lacné letenky v kombinácii s rýchlym presunom robia z lietania obľúbený spôsob prepravy na dovolenku. Praktické rady sa vždy zídu: čo robiť, keď sa stratí batožina? Môže pes na palubu? Koľko liekov, cigariet či alkoholu si môžete vziať?
Ako cestovať lietadlom: rady a tipy

Zdroj: Shutterstock

1. Overte si check-in

Kúpiť letenku nestačí. Na to, aby ste odleteli, je nutné vykonať check-in. Ten je možné absolvovať priamo na letisku, alebo online. Niektoré, najmä nízkonákladové spoločnosti si priam vyžadujú elektronicky check-in, keďže práve tu je možné dokúpiť k letenkám batožinu navyše, poistenie, či ďalšie služby. Nič sa nestane, ak aj pri nich online check-in neabsolvujete, no letecká spoločnosť si za odbavenie na letisku môže nechať zaplatiť. To môže vyjsť viac, ako akciová letenka.

Online si môžete rovno vytlačiť aj palubnú vstupenku a ak máte len príručnú batožinu, postupujete priamo na bezpečnostnú kontrolu. Ušetríte tak dlhé čakanie v rade.

2. Dostavte sa na letisko včas

Pravidlo je prísť na letisko aspoň 2 hodiny pred plánovaným časom odletu.

Lenže pozor, ak cestujete mimo Európskej únie, v súčasnosti je potrebné počítať s predĺžením tohto času a dve hodiny sú naozaj minimum.

Aktuálne sa pri letoch mimo schengenského priestoru vyžaduje prísnejšia kontrola obyvateľov. Namiesto nahliadnutia do pasu dochádza k skenovaniu každého dokladu a potvrdenie informácií zo systémov trvá dlhšie. Časy na odlet sa preto predĺžia. 

3. Pozor na lieky v príručnej batožine

Každý vie, že jedlo je v príručnej batožine povolené prepravovať a stále platí, že tekutiny len do objemu 100 ml alebo 100 gramov uložené v uzatvárateľnom plastovom zipp vrecku. Pričom súčet nesmie prekročiť 1 liter.

Ako je to však s liekmi? Bežne dostupné lieky, ako napríklad kvapky, je možné prevážať bez lekárskeho predpisu. Ak je objem balenia väčší ako 100 ml, na prevoz v príručnej batožine budete potrebovať potvrdenie od lekára v slovenskom a anglickom jazyku.

4. Zviera na palubu len s vlastným pasom

Zviera musí mať pred vycestovaním vlastný pas, ktorý vystaví veterinár.

Za takýto doklad zaplatíte v závislosti od kliniky rôznu sumu, no obvykle je potrebné počítať so sumou od 30 eur vyššie.

Pred každou cestou musí absolvovať navyše lekársku prehliadku u veterinára. Potom nasleduje samotná cesta. V prvom rade musíte zistiť, či letecká spoločnosť vôbec umožňuje prepravu zvierat.

Niektoré prevoz neumožňujú vôbec, iné len za určitých podmienok.  Od pravidiel leteckej spoločnosti závisí, či vám zviera dovolia vziať na palubu, alebo sa prepraví v špeciálnej klietke v podpalubí.

Výnimkou je vodiaci a asistenčný pes, ten s majiteľom môže byť bezplatne a bez obmedzení priamo na palube lietadla.

5. Meškajúca a stratená batožina

Stratu, meškanie a poškodenie batožiny je nutné hlásiť okamžite. V priestore letiska označenom BAGGAGE CLAIM, kde dostanete inštrukcie ako postupovať.

V opačnom prípade je dokladovanie straty cez služby zákazníkom leteckého prepravcu nesmierne komplikované.  Ďalšie náležitosti už riešite s leteckou spoločnosťou, takže potrebujete správu z letiska a číslo batožinového lístku.  

Je možné reklamovať poškodenie batožiny a chýbajúce predmety do 7 dní od vydania batožiny a výdavky vznikajúce v priamej súvislosti s oneskorenou batožinou do 21 dní od doručenia batožiny.

Ak sa vaša batožina nenájde a nie je doručená do dvadsiateho prvého dňa od nahlásenia jej straty na letisku, považuje sa za stratenú a vy máte nárok na finančnú náhradu. Batožinu si môžete pripoistiť aj v rámci cestovného poistenia. Tak isto aj drahšie veci prepravované ako v príručnej, tak aj vo veľkej batožine.

6. Lietanie s deťmi

Deti do dvoch rokov väčšina prepravcov neprepravuje samostatne na vlastnom sedadle, jedine v lone osoby staršej ako 14 rokov.

Cestujúci rodič však dostáva zdarma nárok na jeden kus batožiny určenej na prepravu dieťaťa. To môže byť napríklad detský kočík. Ten je potrebné hlásiť pri nastupovaní personálu lietadla.

Pomôcka na prepravu cestuje na palube, aby bola k dispozícii okamžite po opustení lietadla. 

7. Lietanie v tehotenstve

Vo všeobecnosti platí, že do konca 26. u niektorých spoločností až do 28. týždňa tehotenstva, ktoré je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne cestovné obmedzenia pre tehotné.

Od 28. do 36. týždňa môže gravidná žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára. Niektoré aerolínie prepravujú aj po tomto termíne, no je ich menšina a okolnosti prehodnocujú individuálne. 

8. Dobrodružné slepé letenky

Objavujú sa čoraz častejšie a sú pre tých, čo chcú letieť do sveta za cenu jazdy vlakom na druhý koniec Slovenska. Takzvané slepé letenky sú jedným z najlacnejších typov leteniek, ale je pri nich jeden háčik.

Kupujete mačku vo vreci. Pracujú s nimi niektoré aerolínie aj sprostredkovateľské weby. Navolíte si z možnosti ako zábava, poznávanie, metropoly, história a podobne, zaplatíte a následne dostanete letenky.

Do miesta, kam vám určí prepravca. Ceny sa rôznia od kategórií, no ak vám konečná destinácia nebude vyhovovať, obvykle sa môžete rozlúčiť s vrátením peňazí.

Je to ideálna možnosť voľby pre tých, ktorí majú napríklad dva mesiace voľna a môžu ísť rovno za nosom na ľubovoľný počet dní.

9. Pozor na alkohol a cigarety

Bez týchto dvoch prvkov si mnoho Slovákov nevie predstaviť dovolenku.

Čo sa týka vlastného alkoholu, ten do príručnej batožiny nepatrí. Maximálne do objemu 100 ml / balenie, teda ako pri iných tekutinách.

Výnimkou je predaj v duty free. Cigarety a tabakové sú v príručnej batožine povolené len na vlastnú potrebu, maximálne 2 kartóny cigariet.

Väčšie objemy alkoholu a cigariet je nutné prepravovať vo veľkej batožine. Pozor, pri lacných letenkách môže byť dokúpenie batožiny drahšie ako letenka. Aj tu je však potrebné si dávať pozor na prekročenie limitov.

Podľa právnych predpisov EÚ je možné v lietadle v rámci krajín EÚ prevážať:
  • 800 cigariet
  • 400 tenkých cigár
  • 200 cigár
  • 1 kg tabaku
  • 10 litrov liehovín
  • 20 litrov obohateného vína
  • 90 litrov vína (z toho maximálne 60 litrov šumivého vína)
  • 110 litrov piva.

Dovoz lietadlom alkoholu a cigariet z krajín mimo EÚ oslobodených od cla a dovozných platieb má nasledovné limity:

  • Tabakové výrobky
    • najviac 200 ks cigariet,
    • najviac 100 ks krátkych cigariek,
    • najviac 50 ks cigár,
    • najviac 250 g tabaku na fajčenie.
  • Alkohol a alkoholické nápoje
    • najviac 1 liter alkoholu nad 22 obj. % alkoholu,
    • najviac 16 litrov piva,
    • najviac 4 litre tichého vína,
    • najviac 2 litre šampanské,
    • najviac 2 litre alkoholu do 22 obj. % alkoholu.

Limity pre dovoz alkoholu a cigariet do mimoeurópskych krajín sa môžu líšiť, pred cestou je dobé získať aktuálne informácie zo stránok Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v sekcii Cestovanie a konzulárne info.   

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok