Do penzie pôjdeme v roku 2018 opäť starší!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 7. 2017
Na pravidelné predlžovanie dôchodkového veku si bude potrebné zvyknúť. V budúcom roku sa pôjde do penzie neskôr o viac ako dva mesiace.
Do penzie pôjdeme v roku 2018 opäť starší!

Zdroj: Shutterstock

Čím dlhší život, tým neskorší dôchodok

Termín odchodu do dôchodku je na Slovensku od roku 2012 naviazaný na narastajúcu dĺžku dožitia.

Predlžuje sa postupne o určený počet dní, ktoré sa stanovia každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Už v roku 2017 sa na základe tejto metriky dôchodkový vek predĺžil na 62 rokov a 76 dní a v roku 2018 je potrebné pripočítať k veku ďalších 63 dní a teda základný dôchodkový vek bude 62 rokov a 139 dní.

Takýto systém má  zaručiť, že napríklad v roku 2018 bude priemerná dĺžka vyplácania dôchodku rovnaká ako u ľudí, ktorí išli na dôchodok v rokoch 2014 a 2015.

Pri predpokladoch  priemernej strednej dĺžky života by sme do roku 2050 mali mať na Slovensku dôchodkový vek 67 rokov.

Rozdielnosť medzi mužmi a ženami ostáva

Pre mužov v bežnom zamestnaní platí nová hodnota dôchodkového veku automaticky. Výnimku tvoria tí, ktorí vykonávali obzvlášť ťažkú či nebezpečnú prácu.

Pre nich naďalej platí znížený penzijný vek v rozpätí 55 až 59 rokov. V týchto prípadoch bude konkrétny vek odchodu do dôchodku stanovený podľa toho, koľko rokov pracovali v I. alebo II. kategórii pracovných funkcií. Radia sa sem napríklad baníci, členovia leteckých a námorných posádok, pracovníci jadrových elektrární, aj niektoré kategórie vojakov a policajtov.

Výnimku majú aj ženy s deťmi narodené od 1. januára 1955 do 31. decembra 1961. Pri nich ostáva znížený dôchodkový vek v závislosti od počtu vychovaných detí.

Počet žiadostí o dôchodky stúpa

Napriek snahe predlžovať odchod do dôchodku sa nedarí zvrátiť stúpajúci počet žiadateľov o penziu. Podľa štatistiky Sociálnej poisťovne pribudlo v máji tohto roka celkovo 10 454 žiadostí o niektorý z dôchodkov.

Či už starobný, predčasný starobný, invalidný a pozostalostné. Za posledných päť mesiacov je to zatiaľ najvyšší počet žiadostí o dôchodok. Pritom až viac ako 45 percent všetkých žiadostí bolo o starobný dôchodok.

Najväčší početbol v Prešovskom (1 510) a najmenej v Trnavskom (1 104) kraji.  Kým v máji minulého roka evidovala Sociálna poisťovňa 1 039 068 starodôchodcov, tento rok v máji ich bolo 1 044 871.

Krajom s najväčším počtom starobných dôchodcov je Nitriansky (141 710) a najmenej takýchto dôchodcov je z Trnavského kraja (111 435).

Nechce sa vám čakať? Môžete odísť skôr

Aj v tomto aj v ďalšom roku bude platiť, že môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o predčasný starobný dôchodok, ktorý je upravený v zákone č. 461/2003 Z. z.o sociálnom poistení. 

Môže kompenzovať predlžovanie dôchodkového veku, no skorší odchod nie je pre každého. Pri žiadateľovi o predčasný dôchodok sa rozlišuje, či bol len v prvom, alebo aj v druhom pilieri.
Poistenec, ktorý nie je sporiteľ v II. dôchodkovom pilieri musí splniť nasledovné podmienky:

  • dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov,
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku,
  • suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobku sumy životného minima.

Sporiteľ v II. dôchodkovom pilieri musí splniť:

  • dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov,
  • získal obdobie starobného dôchodkového sporenia najmenej päť rokov,
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku,
  • suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 0,6 násobku sumy životného minima.

Pri predčasnej penzii dostanete menej peňazí

Pri žiadosti o predčasný dôchodok je potrebné zvážiť finančný dopad takéhoto kroku. Predčasný zisk dôchodku totiž nebude zadarmo. Celková suma predčasného starobného dôchodku sa určuje z plnej sumy dôchodku, ktorá sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní obdobia od vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Za 365 dní sa suma dôchodku zníži o 6,5 %.

Záujem o predčasný dôchodok neklesá

Ostatná štatistika Sociálnej poisťovne  z mája tohto roka ukazuje, že hoci sa predlžuje vek dožitia, ľudia nechcú pracovať dlhšie. Dokonca si cenia viac pokoj ako plný dôchodok a žiadateľov o predčasný odchod z práce pribúda.  V máji bolo evidovaných celkovo 21 247 predčasných starobných dôchodcov.

Ich počet sa tak za posledný rok zvýšil o 2 645. V rovnakom období  minulého roka tento typ dôchodku Sociálna poisťovňa vyplácala 18 602 občanom. Najviac predčasných starobných dôchodcov žije v Nitrianskom kraji (3 170), najmenej v Bratislavskom kraji (2 259).

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.