Zamestnanec sa zranil na lyžovačke, odškodné musel platiť zamestnávateľ

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 17. 7. 2017
Pracovným úrazom nie je len zranenie súvisiace s dojednaným druhom práce. Za aké úrazy nesie zodpovednosť zamestnávateľ a ako je to s úrazmi na firemných akciách?
Zamestnanec sa zranil na lyžovačke, odškodné musel platiť zamestnávateľ

Zdroj: Shutterstock

Pracovným úrazom nemusí byť len poškodenie zdravia pri práci

Pod pojmom pracovný úraz si väčšina z nás predstaví poškodenie zdravia, ktoré vzniklo v dôsledku nehody pri ťažkej manuálnej práci.

Klasickým adeptom na pracovný úraz je preto v našich očiach zamestnanec, ktorý sa živí ručnou prácou v stavebníctve či strojárstve. Nikto asi nepochybuje o tom, že ak na murára spadne zle postavené lešenie, pôjde o pracovný úraz, za ktorý bude zodpovedný jeho zamestnávateľ.

Pri práci v kancelárii však k úrazom dochádza len zriedkavo. V dnešnej dobe sa teda dostáva do popredia najmä otázka úrazov, ktoré sa stanú pri športových a teambuildingových akciách usporiadaných zamestnávateľom.

Zákonník práce stanoví, že pracovný úraz je poškodenie zdravia spôsobené nielen pri plnení pracovných úloh, ale aj v priamej súvislosti s nimi.

Plnením pracovných úloh je výkon pracovných povinností vyplývajúcich z pracovnoprávneho vzťahu, iná činnosť vykonávaná na príkaz zamestnávateľa a činnosť, ktorá je predmetom pracovnej cesty.

Pri pochybnosti je kľúčová priama súvislosť s plnením pracovných úloh

S odškodnením úrazov, ktoré sa stali pri plnení pracovných úloh, zamestnanci väčšinou v praxi nemajú problém. Šedú zónu tvoria najmä úrazy, u ktorých nie je jasné, či sa stali v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh.

Čo si však predstaviť pod úkonmi v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh? Podľa zákona ide o:

  • Úkony potrebné na výkon práce (napr. zapínanie počítača v kancelárii)
  • Úkony počas práce zvyčajné alebo potrebné pred začiatkom práce alebo po jej skončení (prezliekanie čašníkov či kuchárov do pracovného odevu)

V priamej súvislosti s plnením pracovných úloh nie je cesta do zamestnania a späť. Cesta do zamestnania a späť je cesta z bydliska (ubytovania) zamestnanca do miesta vstupu do objektu zamestnávateľa alebo na iné miesto určené na plnenie pracovných úloh a späť.

Ak ide o zamestnávateľa v poľnohospodárstve, lesníctve a stavebníctve, je to aj cesta z bydliska na určené zhromaždisko a späť.

Ak sa vám teda úraz stane na prechode pre chodcov pred sídlom firmy, máte smolu. Ak si však zlomíte nohu na chodníku v areáli zamestnávateľa, bude musieť zamestnávateľ s najväčšou pravdepodobnosťou akceptovať úraz ako pracovný.

V priamej súvislosti s plnením pracovných úloh nie je ani stravovanie, ošetrenie alebo vyšetrenie v zdravotníckom zariadení, ani cesta na ne a späť. Ak sú však vyšetrenie v zdravotníckom zariadení alebo ošetrenie pri prvej pomoci a cesta na ne a späť vykonávané na príkaz zamestnávateľa, ide o úkony v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh.

Pre úplnosť je potrebné dodať, že ako pracovný úraz sa posudzuje aj úraz, ktorý zamestnanec utrpel pre plnenie pracovných úloh.

Za škodu vzniknutú pracovným úrazom zodpovedá zamestnávateľ, u ktorého zamestnanec v čase pracovného úrazu pracoval.

Pracovným úrazom môže byť aj zranenie pri nohejbale či na lyžiach

Nie je to tak dávno, čo sa aj v našich končinách začal rozmáhať trend tzv. teambuldingu. Ide o zamestnávateľom organizované akcie, na ktorých sa zamestnanci často spoločne venujú športovým či iným voľnočasovým aktivitám, ktoré majú za cieľ utužiť pracovný kolektív a zlepšiť tak spoluprácu aj pri výkone pracovných povinností.

Ani teambuildingovým aktivitám sa samozrejme úrazy nevyhýbajú. Nie každý úraz na zamestnávateľom organizovaných akciách je však považovaný za pracovný. Ako to teda je?

V prípade, ktorý riešil Najvyšší súd ČR v roku 2009 (sp.zn. 21 Cdo 5060/2007) bola ako pracovný úraz uznaná zlomenina ruky, ktorú zamestnanec utrpel na lyžovačke organizovanej zamestnávateľom.

Lyžovačka sa konala v rámci pracovnej cesty označenej ako „výjazdné zasadanie“; skutočným obsahom pracovnej cesty však boli predom stanovené odpočinkové aktivity, ktoré mali stmeliť pracovný tím.

Pri posudzovaní skutkového stavu súd uzavrel, že podľa obsahového určenia akcie zamestnanec utrpel úraz pri intenzívnom a cielenom budovaní pracovného potenciálu tímu – jeho úraz bol teda pracovným úrazom, pretože takáto cielená aktivita je vykonávaná v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh.

Inak by to bolo len v prípade, keby bolo zistené, že lyžovanie bola individuálna aktivita zamestnanca, ktorú vykonával v rámci akéhosi benefitu od zamestnávateľa – zimnej dovolenky zaplatenej zamestnávateľom

Ani v prípade z roku 2012 (sp.zn. 21 Cdo 2259/2011) sa Najvyšší súd ČR od nastoleného trendu posudzovania úrazov na teambuildingu neodklonil.

Ako pracovný úraz uznal zlomeninu nohy, ktorú zamestnanec utrpel pri turnaji v nohejbale, ktorý sa konal na športových hrách pre zamestnancov organizovaných zamestnávateľom. Pre úplnosť dodajme, že Najvyšší súd ČR vydal obe rozhodnutia vo vzťahu k právnej úprave, ktorá je čo do definície pracovných úrazov plne analogická so slovenskou právnou úpravou. Slovenské súdy sa teda k českej judikatúre pravdepodobne pripoja.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok