Takto vás kvapkajúca batéria môže pripraviť o desiatky eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 7. 2017
Kvapkajúci kohútik pri frekvencii jednej spadnutej kvapky za sekundu znamená 16 litrov denne. Mesačne takto vykvapká do kanalizácie takmer 500 litrov, za rok skoro 6-tisíc litrov vody.
Takto vás kvapkajúca batéria môže pripraviť o desiatky eur

Zdroj: Shutterstock

Zdanlivo malý únik vody, cez vodovodnú batériu alebo toaletu, môže mať za následok vysoké finančné náklady. Kvapkajúcou batériou môže za rok pretiecť viac ako 8300 litrov vody, čo v domácnosti spôsobí približne 44 eurovú stratu pri studenej vode. Pri teplej vode sa môžu náklady vyšplhať až na štvornásobok. Prednedávnom o tom informovala tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Batériu či toaletu kontrolujte najmä v letných mesiacoch

Kontrola spotrebovanej vody je dôležitá predovšetkým počas leta, v období dovoleniek. Voda môže unikať z batérii, toaliet alebo môže dôjsť k poruchám na vodovodných rozvodoch. Únik vody si pritom užívateľ bytu mnohokrát všimne až v ročnom vyúčtovaní, čo v praxi môže znamenať navýšenie jeho nákladov na bývanie.

V priebehu jedného dňa môže poškodeným splachovacím mechanizmom bezdôvodne pretiecť 500 až 1500 litrov vody, čo môže v konečnom dôsledku navýšiť náklady na bývanie o desiatky až stovky eur.

Vodomer nemusí sedieť s vyúčtovacou faktúrou

"Bytové vodomery kontrolujú spotrebu vody pre užívateľskú jednotku. Namerané údaje však nemusia zodpovedať údajom, ktoré sú uvedené vo vyúčtovacej faktúre," upozornila Jana Machková, riaditeľka spoločnosti ista Slovakia, ktorá sa špecializuje na meranie a rozpočítanie nákladov za dodané teplo a vodu.

Dodala, že takéto rozdiely spôsobuje napríklad nepozorovaný únik vody, nízka kvalita vodomerov a ich nesprávna montáž alebo malé odbery vody pod úrovňou minimálneho prietoku, ktorých hodnotu nie sú bytové vodomery schopné zaznamenať. Nekvalitné vodovodné batérie môžu zase spôsobovať pretláčanie studenej vody do potrubia teplej vody, a tým navyšovať náklady.

Častá kontrola rýchlo odhalí problém

Nárastu nákladov zabráni častejšia kontrola spotreby energií a vody. Tá môže včas odhaliť chybný stav vodomerov či samotného potrubia. Pri odhalení poruchy alebo úniku vody je dôležitý okamžitý zásah, ktorý zabráni plytvaniu. K presnosti merania môže pomôcť napríklad aj rádiová technológia, ktorá zaisťuje priebežný prístup k údajom o spotrebe cez internetový portál.

Tipy, ako ušetriť na vode

  • Umývanie riadu - ak umývate riad dvakrát denne, spotrebujete asi 70 litrov vody. Riad neumývajte pod tečúcou vodou, radšej ju napustite do drezu a krátko ho opláchnite. Umývačku riadu púšťajte, až keď je plná. Bežná umývačka totiž spotrebuje na jeden cyklus približne 20 litrov vody. Najmodernejšie spotrebiče dokážu usporiť až 70 percent vody.
  • Sprchovanie a kúpanie - Pri kúpaní vo vani miniete 50-150 litrov vody. Ak ste si dopriali rohovú vaňu, počítajte ešte viac. Pri sprchovaní spotrebujete 20-50 litrov vody, preto je jednoznačne úspornejším riešením. Používanie batérií so zmiešavacím ventilom znamená pri priemernom sprchovaní úsporu až 20 percent vody. Ekonomicky veľmi výhodné sú termostatické bezdotykové batérie, ale skvelým vynálezom sú aj úsporné sprchovacie hlavice. Rozdeľujú vodný prúd a miešajú ho so vzduchom tak, že za minútu vytečie podstatne menej vody. Na rozdiel od klasických batérií skracujú čas na dosiahnutie požadovanej teploty vody.
  • Splachovanie - Staré typy toaliet majú zväčša nádržku na 9 litrov vody. Nevýhoda je, že na jedno spláchnutie voda kompletne vytečie. Novšie typy toaliet majú takzvané malé a veľké splachovanie. Pri malom spláchnutí spotrebujete iba 2-3 litre vody, čo je v porovnaní s prvým typom skutočne veľký rozdiel. Pri každodennom používaní sa rozdiel litrov môže vyšplhať až na stovky.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok