Prečo sa do USA oplatí pribaliť kreditnú kartu

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 25. 7. 2017
Na cestu do Ameriky si nezabudnite pribaliť platobnú kartu - je všeobecne známe, že Američania uprednostňujú použitie platobných kariet pred hotovosťou a v mnohých prípadoch sa bez nej proste nezaobídete.
Prečo sa do USA oplatí pribaliť kreditnú kartu

Zdroj: Shutterstock

Prečo je nutné mať so sebou v USA platobnú kartu

Platobná karta je pri ceste do Spojených štátov amerických nevyhnutnosťou. Určite ju budete potrebovať pri:

 

  • Zabezpečovaní cestovného povolenia ESTA, s ktorou je spojený poplatok 14 USD. Ten je možný zaplatite výhradne kartou. 
  • Prenájmu automobilu v prípade, že plánujete po štátoch cestovať autom. Požičovne áut vyžadujú platbu kartou. 
  • Rezervácii hotela či iného ubytovacieho zariadenia. 

Elektronická alebo embosovaná karta? 

Pri platení kartou v Spojených štátoch budete prekvapení, pretože najrozšírenejšie je platenie prostredníctvom magnetického prúžku, ktoré sa v našich končinách už nejakú dobu nepoužíva – pri väčšine platieb len prejdete elektronickou platobnou kartou bez použitia PIN kódu. Pozor ale na to, že elektronické karty s magnetickýkm prúžkom (bez vystúpleho písma) nemusia byť všade akceptované.

Embosovaná platobná karta má vďaka plastickému využitiu, ktoré je na nej vyrazené, širšiu možnosť použitia.

Mnohí obchodníci však v súčasnej dobe prechádzajú zmenou terminálov, a to na terminály umožňujúce platby prostredníctvom čipu. Pre zaujímavosť, bezkontaktné platenie tak, ako ho už niekoľko rokov poznáme v našich končinách, je v Amerike úplne v plienkach. A tak hoci sa stretnete s terminálmi, ktoré túto možnosť platenia podporujú, obsluha bude veľmi prekvapená, ak takto zaplatíte. 

Debetná alebo kreditná karta?

Niekde tiež môžete naraziť na problém, že platba nemusí byť na debetnej karte povolená. Pri ceste do Ameriky sa preto odporúča vziať si so sebou aj kreditnú platobnú kartu.

Je viac než vhodné mať kartu s prideleným úverovým limitom so sebou kreditnú kartu, pretože s ňou pochodíte v každom hoteli či požičovni áut bez problémov, nehovoriac o tom, že je to jednoduchý zdroj získania prostriedkov v prípade nejakého problému. „Pri ceste do zahraničia, konkrétne aj do USA je dobré vziať si debetnú kartu viazanú k bežnému účtu aj kreditnú kartu, ktorá umožňuje čerpať dočasne bezúročne peniaze banky a má veľa pridaných benefitov (poistenie, možnosť riešiť podozrivé transakcie). Debetnú kartu je vhodné použiť na výbery hotovosti a kreditnou kartu odporúčame platiť za tovary a služby, tieto bezhotovostné  transakcie sú bezplatné. Toto zlaté pravidlo platí všade, aj v USA. Špecifikom USA je, že poskytnutie mnohých služieb je podmieňované vlastníctvom embosovanej kreditnej karty. Bez nej je takmer nemožné v USA si požičať auto alebo si rezervovať hotel,“ informuje Andrea Šipošová, vedúca oddelenia Kartových produktov VÚB. 

VISA alebo MasterCard? 

Pri cestách do zahraničia je dôležité si preveriť akceptovateľnosť karty. Do USA môžete vyraziť s platobnou kartou VISA aj MasterCard – obe kartové asociácie majú rovnomerné zastúpenie a nemali by ste mať problém s nimi zaplatiť. „V USA sú bez problémov akceptované takmer všetky existujúce značky kariet. Mastercard a VISA majú najvyššiu akceptovanosť u obchodníkov vo svete, žiadna iná značka nie je akceptovaná viac,“ dodáva Andrea Šipošová. 

Tabuľka: Globálne akceptačné miesta

 

 Značka  Miliónov
 Visa& MasterCard  43,3
 UnionPay  35,8
 Discover  32,2
 BC Card  32,2
 RuPay  32,2
 Elo  32,2
 JCB  31,1
 Diners Club  21,7
 American Express 21,0
Zdroj:The Nielsen Report 2016

Majte so sebou aspoň dve platobné karty

Ak máte so sebou platobnú kartu, ktorú stratíte, poškodíte, alebo vám ju nedajbože ukradnú, tak to musíte banke čo najskôr telefonicky oznámiť, nechať ju okamžite zablokovať, a tak zabrániť jej prípadnému zneužitiu. Novú platobnú kartu ale dostanete až po návrate domov, a vy by ste tak pri absencii hotovosti mohli veľmi ľahko osťať na vytúženej dovolenke bez akýchkoľvek prostriedkov a prístupu k nim.

Tejto extrémnej situácii sa môžete vyhnúť, ak do zahraničia vycestujete aspoň s dvomi platobnými kartami. Určite je dobré nenosiť obe karty dohromady, pretože pri strate alebo odcudzení peňaženky súčasne prídete o obe karty. Tiež sa odporúča vlastniť karty od viacerých kartových asociácií, napríklad VISA aj Mastercard. Ak by terminál obchodníka v zahraničí jednu asociáciu neakceptoval, máte k dispozícii druhú, ktorú môžete eventuálne použiť. 

Nezabudnite skontrolovať limit na karte

Určite je viac než vhodné pred samotnou cestou skontrolovať, prípadne navýšiť limity na platobných kartách, aby sa vám nestalo, že síce peniaze na karte máte, ale prekročenie jednorazového, denného či týždenného limit vám za nákup v obchode, hotel alebo auto zaplatiť neumožní. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a prípadným telefonátom s bankou. 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok