Ste klientom poisťovne Rapid Life? Toto by ste mali vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 8. 2017
Nehospodárne nakladanie s majetkom spoločnosti bývalým manažmentom poškodilo záujmy klientov poisťovne. Tí zrejme svoje peniaze už neuvidia.
Ste klientom poisťovne Rapid Life? Toto by ste mali vedieť

Zdroj: Shutterstock

Už niekoľko dní je známe, že nútená správkyňa spoločnosti Rapid life životná poisťovňa Irena Sopková podala návrh na vyhlásenie konkurzu poisťovne. Dôvodom bolo nakladanie s majetkom spoločnosti bývalým manažmentom, ktoré poškodilo záujmy klientov poisťovne. Košická poisťovňa s vyše 15-tisíc klientmi tak skrachovala. Je to prvý bankrot poisťovne na Slovensku od roku 2001.

Pre klientov to znamená, že svoje pohľadávky si síce môžu uplatniť v konkurznom konaní, avšak otázne je, či sa im to aj podarí. Ako skonštatovala na tlačovej konferencii, s 99-percentnou istotou sa klienti poisťovne k svojim peniazom nedostanú.

Pochybný predaj budovy

Spoločnosť Rapid life podľa správkyne za pochybných okolností odpredala budovu v Košiciach. Predali ju podľa nej za podhodnotenú sumu 1,5 mil. eur spriaznenej osobe. Ide o spoločnosť AB Real, ktorá je pod kontrolou syna bývalého predsedu predstavenstva poisťovne. V účtovníctve poisťovne nenašla nútená správkyňa údaje o tom, že by aspoň nejaká časť kúpnej ceny bola zaplatená. Predaj budovy napadla nútená správkyňa žalobou podanou na Okresnom súde Košice I.

Súvisiace články: 

  • NBS zaviedla nútenú správu nad poisťovňou Rapid Life
  • Ste klientom poisťovne Rapid Life? Toto radí NBS

Poisťovňa už vyhlásila platobnú neschopnosť

Ďalšia žaloba, ktorá je už tiež podaná, sa týka prevodu fiktívnej pohľadávky poisťovne voči Národnej banke Slovenska v sume cez 60 mil. eur taktiež firme AB Real. Nútená správkyňa zároveň informovala, že podá ďalšie trestné oznámenia za viaceré trestné činy. Podľa nej spoločnosť Rapid life vážne poškodila svojim konaním klientov, ktorí si sporili. Ide podľa nej o trestný čin podvodu či sprenevery.

Poisťovňa je podľa nútenej správkyne v súčasnosti podľa dostupných údajov v platobnej neschopnosti. Spoločnosť nemá dostatok finančných prostriedkov nielen na výplatu nárokov klientov, ale ani na úhradu základných prevádzkových nákladov.

K 15. júnu tohto roka bolo v spoločnosti zaevidovaných 1 500 splatných zmlúv, v rámci ktorých malo byť klientom vyplatených takmer 2,7 mil. eur. Avšak celkový počet klientov poisťovne je 15,5 tisíca, čiže v evidencii je ešte stále 14 tisíc živých zmlúv. Podľa Sopkovej je v evidencii aj taký klient, ktorý má nárok na finančné prostriedky vo výške 80 tis. eur. Na druhej strane, čo sa týka zostatkovej hodnoty celkového majetku spoločnosti, ide o sumu necelých 26 tis. eur.

Naprísnejšia sankcia

Národná banka Slovenska zaviedla 15. júna tohto roka nútenú správu nad poisťovňou Rapid life. Dôvodom bolo podľa vyjadrení banky to, že spoločnosť ohrozovala práva klientov na výplatu poistných plnení. Súčasne, ako oznámilo aj samotné bývalé vedenie, spoločnosť sa dostala do akútneho problému s likviditou. Bývalý manažment prestal od začiatku tohto roka vyplácať akékoľvek nároky klientov.

Problémy s vyplácaním peňazí už roky

Ako upozornil blog na denníku N, poisťovňa Rapid Life mala problém s vyplácaním poistných plnení už roky. Napriek tomu NBS zasiahla až teraz. Viac ako 15 tisíc klientov prišlo už o 47 miliónov eur.

21 z 1000 eur

V prípade, že by sa v konkurze potvrdilo, že poisťovňa má dlhy za 47 mil. eur, majetok by sa podarilo predať za 1 milión eur a konkurz by bol zadarmo (čo nie je možné), veritelia by dostali len 21 z každých dlžných 1000 eur.

Hodnota majetku firmy je menej než stotisíc eur, väčšinu z toho blokujú exekútori. Na bankových účtoch má Rapid life 65-tisíc eur, všetky peniaze blokuje exekútor. Zablokovaných je aj päť áut, ktoré firma vlastní

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok