Ako Slováci investujú?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 2. 8. 2017
Najprv do seba a potom do zhodnotenia. Tak by sa dala zjednodušene opísať investičná schéma priemerného Slováka.
Ako Slováci investujú?

Zdroj: Shutterstock

Termínovaným vkladom klesal nielen úrok

Najobľúbenejší investičný a sporiaci produkt, na ktorý Slováci v minulosti spoliehali zažíva v poslednom období výrazné straty. Ako úrokové, tak aj investičné.

V prvom štvrťroku 2017 podiel objemu zostatkov najrozšírenejších vkladov s dohodnutou splatnosťou do 2 rokov klesol o 1,7 % na úroveň 60,0 % z celkového objemu vkladov.

Pričom celkový objem vkladov zaznamenal pokles o 6,1 %. Slováci tak výrazne prehodnocujú uloženie financií, no zatiaľ sa neorientujú celkom správnym smerom.  V máji 2017 totiž mali domácnosti na vkladoch viac než 32 miliardy pričom približne polovica, 16,1 miliardy ostalo na bežných účtoch, druhé miesto stále patrí termínovaným vkladom a je na ich takmer 11 miliárd.

Medziprednosti termínovaného vkladu patrí hlavne možnosť zhodnotenia voľných peňažných prostriedkov, ktoré je výhodnejšie než pri bežných účtoch.

Termínované vklady sú ľahko dostupné. V ponuke ich majú až na výnimky všetky banky na našom trhu. Vklad si u väčšiny z nich zriadite zdarma. Bezplatné je aj vedenie termínovaného účtu.

Fondy skúšame opatrne - vedú zmiešané 

Objem peňazí v podielových fondoch na Slovensku rastie, aktuálne je na nich približne sedem miliárd eur. Národná banka Slovenska však konštatuje, že  Slováci do podielových fondov, akcií alebo dlhopisov investujú stále mizivo. Dôvodom však nie je nedostatok ponuky, skôr podľa odhadov zohrávajú rolu  nižšie disponibilné príjmy a nižšie bohatstvo slovenských domácností. Investičné portfólio je pritom bohaté.

Na finančnom trhu SR je možné investovať prostredníctvom šiestich tuzemských správcových spoločností a jednej zahraničnej, ktoré mali k  31.3.2017 v správe 86 tuzemských otvorených podielových fondov. Najväčší podiel na celkových aktívach zmiešané fondy s podielom 39,83 %. Začiatkom roka 2017 zaznamenali zmiešané fondy medziročný nárast o 22,96 %, medzikvartálne ide o  nárast 9,89 percentuálnych bodov.

Nasledovali dlhopisové fondy, ktorých podiel je 28,96 % a k 31.3.2017 klesol o 2 % oproti predchádzajúcemu kvartálu. Na treťom mieste sú realitné fondy s podielom 18,25 % a podiel akciových fondov na začiatku roka 2017 klesol na hodnotu 6,48 % , pričom predstavujú štvrtú najväčšiu skupinu. 

Túžby a sny sú na prvom mieste

Ak ide o investície a operácie na finančnom trhu, Slovákov plným právom možno označiť za konzervatívnych, no ak hovoríme o investovaní do seba, v spotrebe sa nemusíme hanbiť. Investovanie pre samotné investovanie, hry na finančných trhoch, či vytváranie zisku pre zisk nie sú hlavnými motormi investičnej aktivity.

UniCredit Bank analyzovala v apríli 2017 dáta z investičných a sporiacich účtov viac ako 2 100 klientov a zistila, že ak Slováci sporia a investujú, je to hlavne preto, aby si v budúcnosti mohli splnili rôzne sny a túžby. Z údajov vyplynulo, že ide o bicykel, cestu na olympiádu, rozlúčku so slobodou v exotickej krajine, bazén na záhrade či investícia do vzdelania potomkov.

„Investovanie nie je len o finančnej budúcnosti, môžeme si vďaka nemu plniť malé i veľké životné sny. Nová motorka, drahé koníčky, či dokonca plastická operácia – na to všetko si Slováci podľa ich  vlastných názvov investičných programov  neváhajú odkladať peniaze bokom či investovať,“ hovorí Raymond Kopka, riaditeľ retailového bankovníctva UniCredit Bank pre Slovensko

facebook_120

Po bežných spotrebných veciach Slováci investujú aj do vlastného bývania. Na kúpu, ale aj rekonštrukciu bytu, domu či chaty ale aj na nového bazéna či záhradky.

Podľa UniCredit Bank si každý dvadsiaty Slovák sporí aj na prilepšenie ku dôchodku, napríklad na cestovanie alebo koníčky, ktorým by sa v novo nadobudnutom voľne mohol venovať. 

Keď sme pri dôchodku, aj na Slovensku si obyvatelia čoraz viac uvedomujú potrebu dosporiť si na penziu a preto až 62% Slovákov priznalo, že investujú aj preto, aby získali finančný vankúš do budúcnosti.  Práve tu sa však ukazuje horšia finančná gramotnosť a nezáujme viac riskovať s cieľom získať „tlstejší“ finančný vankúš, keďže približne 80 % sporiteľov v rámci druhého dôchodkového piliera sa nachádza v konzervatívnych, dlhopisových fondoch.

Sporenie pre deti je v obľube

Investícia do detí je tiež jedna z priorít. Najprv deťom sporia rodičia, neskôr už svoje peniaze zhodnocujú aj sami.

Podľa Slovenskej sporiteľne až 50% vkladných knižiek zakladajú deťom rodičia už hneď po narodení, alebo do jedného roka. Následne do 6. narodenín tak urobí ďalších 26 % rodičov.

V priemere má dieťa nasporených 1 500 eur, za posledné tri roky narástla táto suma o polovicu.

Čo sa týka pravidelného sporenia, tu sme už opatrnejší, pravidelne odkladajú rodičia len na každú piatu či šiestu vkladnú knižku, no sú schopní odložiť v priemere do 200 eur mesačne.  

pojisteni_100

Foto: Pixabay 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok