Zneužitie platobnej karty na dovolenke – čo robiť a ako mu predísť

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 14. 8. 2017
Ako sa má platobná karta "správne“ používať na zajraničnej dovolenke? Prinášame vám množstvo užitočných rád a tipov, ako zabrániť zneužitiu platobenj karty
Zneužitie platobnej karty na dovolenke – čo robiť a ako mu predísť

Zdroj: Shutterstock

 

Rady a tipy, ako bezpečne používať platobnú kartu v zahraničí

Pre mnohých sa platobná karta stala neoddeliteľnou súčasťou života a takmer každý z nás ju využíva aj počas zahraničnej dovolenky. Ako zabrániť jej zneužitiu a čo je nutné urobiť v prípade jej odcudzenia? Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako kartu bezpečne používať aj na zahraničnej dovolenke.  

 

  • Na dovolenku si vezmite aspoň 2 platobné karty,
    •  z toho aspoň jednu embosovanú a jednu kreditnú. Hotovosť radšej vyberajte z debetnej karty, tovar a služby plaťte kreditnou kartou. 
  • Nezabudnite si pred cestou do zahraničia:
    • overiť dátum expirácie kariet
    • skontrolovať, či sú karty na zadnej strane podpísané. 
  • Zapamätajte si svoj PIN kód, nikdy ho nemajte napísaný niekde v peňaženke alebo dokonca na svojej platobnej karte. 
    • Ak si ho nedokážete zapamätať, využite radšej možnosť zmeny PIN kódu cez bankomaty na číslo, ktoré si ľahko zapamätáte. Takisto ho nikomu neprezrádzajte – ani svojim blízkym. 

 

Platení kartou v reštaurácii
 
Foto: VISA

 

Platobnú kartu nikomu nepožičiavajte, a teda ani príbuzným alebo kamarátom.  Majte taktiež vždy na pamäti, že sa nejedná len o obyčajnú kartu.

Platobná karta totiž predstavuje bezhotovostnú formu vašich peňazí.

Buďte prítomní pri každej platbe platobnou kartou. V reštaurácii nedávajte kartu do obalu s účtom, požiadajte o prenosný POS terminál, prípadne prejdite k nemu.  Kartu majte stále na očiach – ak platíte kartou pri pokladni, tak personál by s vašou kartou nemal nikam odchádzať alebo s ňou iným nezvyčajným spôsobom narábať či manipulovať. Vždy ta tiež uistite, že karta, ktorá vám je vrátená, je skutočne tá vaša. 

Kartou sa odporúča platiť len na dôveryhodných obchodných miestach a internetových serveroch. 

Odporúča sa nosiť platobnú kartu oddelene od finančnej hotovosti a vašich osobných dokladov. 

Pravidelne kontrolujte, či máte svoju platobnú kartu stále pri sebe, uisťujte sa priebežne, či ste ju niekde nezabudli alebo nestratili – najmä ak ňou často platíte. 

Ak kartou platíte cez internet, tak nikdy nie vo free wifi zóne.

Ak platíte kartou a transakciu sa z nejakého dôvodu nepodarilo zrealizovať, zaznačte si všetky potrebné údaje a nechajte si doklad o platbe v hotovosti v prípade reklamácie, teda prípadu, že by sa táto položka náhodou objavila vo vašom výpise. 

Starostlivo uchovajte všetky účty, letenky alebo iné cestovné doklady, na ktorých je uvedené číslo vašej platobnej karty.

 

  • Rovnako platí pravidlo, že by ste nemali s nikým diskutovať o údajoch vašej platobnej karty či už osobne, telefonicky alebo e-mailom. 
  • Ak zadávate v bankomate alebo v obchode pri pokladni svoj PIN kód, zakryte číselník radšej telom a rukou. Zabránite tým nechcenému odpozorovaniu kódu. 

 Majte pri sebe núdzové telefónne číslo na banku, ktorá vám vašu platobnú kartu vydala, aby ju mohla ihneď zablokovať.

 

  • V prípade straty karty alebo jej odcudzenia a vám toto číslo výrazne uľahčí komunikáciu s bankou.
  • Odporúča sa do telefónu uložiť číslo na svoju banku v medzinárodnom formáte – pre prípad, že banku budete chcieť kontaktovať, ak bude potrebné kartu zablokovať, prípadne si overiť podozrenie na neoprávnenú  transakciu. 
  • Krádež platobnej karty ohláste vo vlastnom záujme aj na polícii. 

Čo robiť, ak v zahraničí o kartu prídete

Ak máte so sebou platobnú kartu, ktorú stratíte, poškodíte, alebo vám ju nedajbože ukradnú, musíte túto skutočnosť banke čo najskôr telefonicky oznámiť, nechať ju okamžite zablokovať, a tak zabrániť jej prípadnému zneužitiu.

„Ak klient platobnú kartu stratí, alebo mu ju ukradnú, okamžite by mal kontaktovať linku klientskeho centra a kartu zablokovať. Karta sa zablokuje hneď po tom, ako o to požiada. Karta sa tým stáva nefunkčnou a nie je možné ju zneužiť. Na klientske centrum je možné volať nepretržite aj zo zahraničia,” vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. 

Užitočné je mať pri sebe minimálne dve platobné karty

Novú platobnú kartu ale dostanete až po návrate domov, a vy by ste tak pri absencii hotovosti alebo ďalšej platobnej karty mohli veľmi ľahko osťať na vytúženej dovolenke bez akýchkoľvek prostriedkov a prístupu k nim.

Tejto extrémnej situácii sa môžete vyhnúť, ak do zahraničia vycestujete aspoň s dvomi platobnými kartami – ideálne jednou debetnou a jednou kreditnou a kombináciou viacerých kartových asociácií.

Nie je ale vhodné nosiť obe karty dohromady, pretože pri strate alebo odcudzení peňaženky súčasne prídete o obe karty.  „Užitočné je mať pri sebe minimálne dve platobné karty. Aj pre prípad, že by ju klienti stratili alebo im ju ukradli. Výhodné je mať pri sebe karty spoločností Visa aj MasterCard, z toho jednu embosovanú,“ radí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.  

 

Anketa

Ukradli Vám niekedy peňaženku alebo doklady?

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok