Ako kúpiť čerstvé a čo najzdravšie vajcia

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 8. 2017
Ako zistíte, že ste kúpili zdravé a čerstvé vajíčka? Ukážeme vám niekoľko tipov.
Ako kúpiť čerstvé a čo najzdravšie vajcia

Zdroj: Shutterstock

Ešte predtým, než obal plný vajíčok vložíte do nákupného košíka, skontrolujte si niekoľko vecí. Pomôžu vám totiž zistiť, aké vajíčko si vlastne kupujete.

Nepozerajte na obal, ale priamo na vajce

Nepozerajte na obal, kde nájdete len baliareň či triediareň vajec, ale priamo na vajíčko. Čím nižšie bude počiatočné resp. prvé číslo na vajíčku, tým lepšie. Tie absolútne najlepšie vajíčka v BIO kvalite sú označené číslom 0 a 1. Viac napovedia riadky nižšie:

 

  • 0XX - vajce s označením začínajúcim sa číslom 0 je to najlepšie, čo môžete v obchodoch dostať. Jedná sa o ekologický chov sliepok s veľkým výbehom a v malých skupinkách. Možno ich kúpiť na farmárskych trhoch, vo vybraných obchodoch a niektorých väčších reťazcoch.
  • 1XX - jednotkou označujeme na Slovensku vajíčka z tzv. voľného výbehu. Tu je o niečo nižšia kvalita, no stále je na veľmi dobrej úrovni. Možno ich kúpiť vo vybraných obchodoch a niektorých väčších reťazcoch.
  • 2XX - sú vajíčka z podstieľkového chovu. Sú to vajcia s dobrou kvalitou, no neodporúča sa ich napríklad konzumovať v surovom stave.
  • 3XX - označenie, ktoré napovie jediné - tieto vajíčka pochádzajú z klietkového chovu, čo znemaná, že sa jedná o vajcia najnižšej kvality. Sú samozrejme omnoho lacnejšie, ako ostatné typy. Treba však brať na vedomie, že sliepky sa v klietkach môžu pohybovať len veľmi mierne a zrejme nikdy nevideli slnečné svetlo.

Písmená SK, CZ či PL určujú krajinu pôvodu. Ak chcete slovenské vajcia, vyberajte tie, čo majú skratku SK. Ďalšie čísla hovoria o konkrétnom hospodárstve. Napríklad: 3 SK VK 6 - 7 môžete identifikovať ako vajíčko od sliepky z klietky, pochádza zo Slovenska, z oblasti Veľký Krtíš. Čísla 6 - 7 určujú presné miesto pôvodu.

 

 

 

Označenie vajíčok podľa veľkostí

 

  • S: malé, do 53 g
  • M: stredné, od 53 g do 63 g
  • L: veľké, od 63 g do 73 g
  • XL: veľmi veľké, 73 g a viac

 

Ako zistiť, či je vajce čerstvé

1. Rozbite vajíčko na tanieri

Ak je žĺtok pevný, nerozteká sa a bielok okolo tvorí druhý, takmer rovnako pevný kruh, vajce je čerstvé. Ak sa bielok rozteká do šírky, pôsobí vodnato a žĺtok je plochý, vajce je staré.

2. Ponorte nerozbité vajce do pohára s vodou

Ak zostáva ležať na dne, je veľmi čerstvé. Ak sa stavia na špičku, ale nepláva k hladine, od znášky uplynul asi týždeň. Ak vyplávalo širšou stranou hore, je staré dva až tri týždne. Princíp je v tom, že vajce má na svojom širšom konci vzduchovú bublinu, ktorá má v super čerstvom vajci najviac 4 milimetre, pri čerstvom najviac 6 milimetrov. Ako vajce starne, bublina sa zväčšuje a pri ponorení vajca do vody pôsobí ako plavák.

Koľko vydrží vajíčko?

Trvanlivosť vajca je 28 dní od znesenia. Predtým ako skonzumjete vajíčko, je potrebné sa uistiť, či nie je prasknuté. Pokiaľ je, pravdepodobne sa dovnútra dostal vzduch a tuky v ňom mohli zoxidovať. Ak takto v chladničke ležalo už nejakú dobu, je pravdepodobne, že vajíčko je pokazené.

Pokiaľ vajíčka pochádzajú z ekologického resp. poctivého chovu a spotrebujete ich približne do 10 dní, úplne bez problémov ich možno skladovať aj pri izbovej teplote. V chladničke vydržia asi 4-5 krát dlhšie, no je potrebné dodržať jedno pravidlo: ak už vajíčko raz dáte do chladničky, nenechávajte ho vonku dlhšie ako 2 hodiny. Ono sa totiž "spotí" a môžu sa v ňom rozmnožovať rôzne nepríjemné baktérie.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok