Kde sa dajú kúpiť kvalitné potraviny od farmárov

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 8. 2017
Bio farmárske produkty zažívajú v súčasnosti veľký boom, kúpite ich takmer v každom meste a napokon aj cez internet. Ako však rozpoznať medzi záplavou iných biopotravín tie ozajstné?
Kde sa dajú kúpiť kvalitné potraviny od farmárov

Zdroj: Shutterstock

Cesta za BIO potravinami je pre potrebiteľa na Slovensku zložitejšia ako v krajinách západnej Európy. Napriek tomu, kto chce, ten si bioprodukty a biopotraviny na Slovensku nájde.

Ako spoznať bio potravinu

Skutočnú biopotravinu prezrádza vyššia cena, ale najspoľahlivejším ukazovateľom, že potravina je skutočne v kvalite BIO, je logo EÚ - hviezdičky v tvare listu na zelenom podklade.

Toto označenie znamená, že výrobcovia potravín a farmári, od ktorých výrobcovia nakupujú suroviny, spĺňajú prísne celoeurópske pravidlá týkajúce sa biopotravín a bionápojov a je povinné už 5 rokov. Presnejšie od 1. júla 2012.

Pri výrobe BIO produktov sa používajú produkty z ekologického poľnohospodárstva, v ktorom nie je dovolené využívať pesticídy, umelé hnojivá či geneticky modifikované organizmy (GMO). Zvieratá sa kŕmia prirodzenou potravou bez stimulátorov rastu a iných hormónov.

Biopotraviny a bioprodukty ponúkajú:

  • ekofarmy a ekofarmári s predajom z dvora,
  • maloobchodné predajne so zdravou výživou,
  • kluby ekologického poľnohospodárstva,
  • on line internetové obchody,
  • alebo pestovatelia a chovatelia na jarmokoch a výstavach.

 

Ekofarmy s predajom z dvora

Najideálnejší spôsob, ako nakúpiť kvalitné a čerstvé bioprodukty. Či už ide o ovocie, zeleninu, zemiaky, mäso alebo med či mliečne výrobky.

 

Maloobchodné predajne so zdravou výživou

Tradičný a osvedčený spôsob predaja biopotravín, kde zvyčajne nájdete široký sortiment za dobré ceny + ochotný a kvalifikovaný personál predajne. Výhodou tohto typu je, že personál vám ochotne poradí pri výbere konkrétnych potravín, mnohokrát dostanete aj know-how, recepty a pod.

Kluby priateľov ekologického poľnohospodárstva

Zatiaľ síce málo rozšírený (aspoň na Slovensku), ale veľmi výhodný spôsob získavania bioproduktov a biopotravín. Stačí pár nadšencov, ktorí založia klub, zistia kontakty na ekofarmárov, nájdu vhodné priestory a termín pre predaj a vytvoria systém pravidelného zásobovania členov klubu. Spoločný nákup na ekofarme šetrí čas i náklady na dopravu.

On line obchody s kvalitnými potravinami

Jednoznačne najpohodlnejší spôsob nákupu kvalitných potravín. Vhodný pre zaneprázdnených ľudí alebo ľudí, ktorým jednoducho vyhovuje nakupovať cez internet. Navyše neplatíte náklady na doručenie, ak si objednáte tovar v stanovenej minimálnej hodnote.

Medzi najobľúbenejšie eshopy s farmárskym jedlom patrí:

Svet bedničiek

Vyberať si môžete z viac ako tisícky farmárskych produktov od slovenských farmárov a dodávateľov. Stačí si len vybrať alebo zložiť debničku a oni vám všetko privezú domov. Navyše, ak si objednáte tovar v hodnote viac ako 20 eur, neplatíte za dovoz. Garantujú doručenie do 48 hodín a najširší sortiment produktov.

Lokapetit

Viac než stovka farmárov, doručovanie aj do pár hodín od objednania a dovoz do Bratislavy, Trnavy, Nitry a dokonca aj Rakúska. Nájdete tu absolútne všetky typy farmárskych potravín a navyše aj bio kozmetiku.

Poctivý farmár

Na pultoch e-shopu nájdete: mäso (bravčové, hovädzie, hydinu, zverinu, jahňacie mäso), mäsové výrobky, mlieko, ovocie a ďalšie domáce produkty. Výhodou je prehľadná stránka a garancia výrobkov len zo Slovenska.

Poctivé potraviny

Nájdite si vášho lokálneho dodávateľa a nakúpte u regionálneho farmára to, čo v bežnom obchode nekúpite. Webstránka funguje na princípe spájania farmárov so spotrebiteľom. Podľa toho, čo potrebujete si viete nájsť farmára vo vašom okolí a nakúpiť od neho potrebné potraviny.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok