Ako hospodáriť s vlastnou výplatou

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 8. 2017
Mladí absolventi škôl nastupujú v lete do svojho prvého zamestnania. Málokto z nich má však iný plán, ako si z výplaty okamžite dopriať všetko, po čom kedy túžil. Ako sa naučiť hospodáriť s vlastnou výplatou radí finančný sprostredkovateľ František Ševčovič z OVB Allfinanz Slovensko.
Ako hospodáriť s vlastnou výplatou

Zdroj: Shutterstock

Očakávať, že si mladý človek pri prvej výplate pomyslí na sporenie na vlastné bývanie či na dôchodok, že by uvažoval o finančnej rezerve alebo dokonca vytvorení si investičného portfólia, je veľmi naivné.

Ako hovorí František Ševčovič: „Počas dlhoročnej praxe by som ľudí s týmto prístupom zrátal na prstoch jednej ruky. Mladí ľudia si chcú za výplatu kúpiť značkové oblečenie, najnovší telefón a auto a chodiť na párty a dovolenky. Je to prirodzené, ale zároveň nebezpečné. Ak si mladý človek na začiatku nevytvorí dobré finančné návyky, neskôr ho to citeľne dobehne.“

1. Najprv odlož, potom míňaj!

V praxi to prebieha presne naopak. Veľa ľudí predpokladá, že si odložia to, čo im zostane na konci mesiaca. Obava, že odložené peniaze vám na konci mesiaca budú chýbať, je mylná.

„To, či vám na konci mesiaca niečo chýbalo alebo zvýšilo, nezávisí od výšky platu. Je to len otázka disciplíny. Bez disciplíny si ani človek s mnohotisícovým príjmom neodloží nič. Sporiaci návyk získate len tak, že časť peňazí odložíte okamžite, akonáhle vám cinknú na účte.“, dodáva František Ševčovič.

Ak patríte medzi uvedomelú mladú populáciu, automaticky vám vyvstanú dve otázky:

  • koľko mesačne sporiť
  • kam sporiť 

Koľko mesačne sporiť

Tiež si lámete hlavu nad tým, aká suma peňazí by mala na sporení "pristáť"?  Je to veľmi individuálne. No keď si uvedomíme, že mladý človek ešte nemá deti, obvykle ešte nerieši hypotéku ani podobné záväzky, by maly byť schopný odložiť si aspoň tretinu príjmu.

"Jednak je to hodnota, z ktorej sa dá vybudovať slušný kapitál i v krátkom horizonte (3 až 5 rokov). Tiež si vďaka tomu zvykne, že mu z výplaty hneď časť odíde.  To je situácia a pocit, ktorý potom v budúcnosti bude spojený s hypotékou a ďalšími rodinnými záväzkami.", usudzuje František Ševčovič.

Kam ukladať nasporené prostriedky?

Aby ste si zabezpečili pokojný spánok, odporúča sa, mať 3 druhy finančnej rezervy:

  • krátkodobú
    • aspoň vo výške trojnásobku celkových mesačných výdavkov
    • takáto rezerva vám pokryje predovšetkým nepredvídané udalosti či mimoriadne výdavky. Tiež vám pomôže ľahšie preklenúť prvé mesiace pri strate zamestnania.
    • dostupnosť tejto rezervy by mala byť okamžitá, do jedného týždňa. Vhodným nástrojom sú preto napríklad sporiace účty.
    • nasporiť si na túto rezervu by ste si mali do jedného roka
  • strednodobú
    • určená na ciele v časovom horizonte 5 až 10 rokov
    • pre mladých ľudí to predstavuje obvykle kapitál na bývanie. So 100 % hypotékou už počítať nemôžete. Táto možnosť už podlieha regulácii, s tým, že sa od nej už úplne upúšťa. Pre "bývanie vo vlastnom" budete potrebovať aspoň 20 až 30 % vlastných úspor.
    • vhodným finančným produktom je stavebné sporenie: nižší úrok kompenzuje štátna prémia, malé poplatky a tiež možnosť získať úver zo stavebného sporenia.
  • dlhodobu 
    • dlhodobá rezerva predstavuje predovšetkým sporenie na dôchodok
    • pre mladých ľudí, ktorí si na dôchodok začnú sporiť okamžite, to mesačne nemusí byť viac ako 20 eur. Ak si na dôchodok začnete sporiť o 10 rokov neskôr, mesačná záťaž môže predstavovať i 50 eur.
    • Slováci si môžu sporiť na dôchodok v 2. alebo v 3. dôchodkovom pilieri: starobné dôchodkové alebo doplnkové dôchodkové sporenie.  Kľúčové pri tomto sporení je však nastavenie fondov a to je dobré riešiť s odborníkom.

Modelový príklad na vytvorenie finančnej rezervy

Mladý človek má čistý príjem 600 eur. Na výdavky minie 400 eur, tretinu príjmu si odloží.

Ako si správne rozdeliť rezervu 200 eur mesačne?

 krátkodobá   100 eur   3-násobok výdavkov predstavuje 1 200 eur, ktoré by si mal nasporiť do 1 roka napr. na sporiaci účet
 strednodobá  80 eur  aby si na 5 rokov nasporil aspoň 8 000 eur v stavebnom sporení.  (8 000 eur predstavuje 20 % z 40 000, čo je suma menšieho bytu v krajskom meste)
 dlhodobá  20 eur  dlhodobé investície na dôchodok, poslúžiť môžu napr. rôzne dôchodkové alebo kapitálové fondy

2. Vyhnite sa úverovým produktom

Súčasný trend však tlačí mládež presne opačným smerom: Načo sporiť, užívaj si hneď!

Doba, kedy sú úvery lacné, je veľkým lákadlom. Prispievajú k tomu i samotné banky, kde majú mladí založené bežné účty.  Netreba zabúdať, že i povolené prečerpanie a kreditná karta sú úverové produkty. Ak sa k tomu pridajú rôzne nákupy na splátky (napríklad elektroniky), ľahko sa stane, žena sporenie skutočne nezostanú žiadne prostriedky. 

„Mladý človek by sa mal držať pravidla „Nekupujem si nič, na čo si nedokážem nasporiť“. Spotrebné úvery aj povolené prečerpanie sú predražené. Poznám ľudí, ktorí počas splácania za ne zaplatili niekoľko tisíc eur. Ak splácate takýto úver, nezostávajú vám financie na tvorbu rezervy, čo je zásadná chyba.“, radí František Ševčovič a ďalej dodáva: „Výsledok je viac ako zlý. 25-ročný človek má skrine plné oblečenia, ktoré je už pár rokov „out“ a v zásuvke tri staré alebo rozbité iphony. Až vtedy si uvedomí cenu peňazí. Čiže veci, za ktoré zaplatil tisíce eur, majú dnes takmer nulovú hodnotu.“

penize_190

Jedno riešenie neexistuje. Jeden princíp však áno

Príjem aj výdavky sú rôzne v závislosti od lokality, vzdelania aj povahy človeka. Preto nemožno jedno riešenie aplikovať na všetkých.

„Kľúčové je však začať a držať sa nastavených princípov. Preto by mal každý mladý človek navštíviť odborníka na financie a prekonzultovať  s ním svoje možnosti. Získa prehľad a odporúčania, a nakoniec sa sám rozhodne. A toto rozhodnutie určí, v akej kondícií budú jeho financie o päť až desať rokov.“; je záverečné odporúčanie Františka Ševčoviča.

Foto: Pixabay 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

iPhone, Sporenie, Úver, Výdavok

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok