Ako si preniesť telefónne číslo a koľko to stojí

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 8. 2017
Ako postupovať pri prenose čísla od jedného mobilného operátora k druhému? Koľko to vlastne stojí? Prinášame stručný prehľad.
Ako si preniesť telefónne číslo a koľko to stojí

Zdroj: Shutterstock

Láka vás súčasný operátor na novú akciu? Končí sa vaša viazanosť a vy sa neviete rozhodnúť či ju predĺžiť? Prenos čísla si dobre rozmyslite, môžete ale aj nemusíte na ňom ušetriť desiatky či stovky eur.

Čo vlastne znamená preniesť číslo

Možnosť nechať si svoje doterajšie číslo mobilného telefónu a prejsť pritom k inému operátorovi. Vrátane predvoľby. Vďaka tomu nie je potrebné robiť žiadne zmeny na firemných tlačivách, vizitkách alebo upozorňovať na zmenu operátora svojich blízkych či obchodných partnerov.

Nevýhodou je, že volajúci sa bude často podľa predvoľby (prefixu) mylne domnievať, že volá do inej siete, než v skutočnosti. Na to ho upozorní len automatické hlásenie pred začatím hovoru.

Medzi ktorými operátormi možno prenášať číslo

Preniesť číslo si môžete medzi všetkými mobilnými operátormi alebo medzi pevnými sieťami dostupnými na Slovensku. Číslo si môžete vziať aj k virtuálnemu operátorovi ako napríklad Tesco mobile a naopak. Preniesť si mobilné číslo do pevnej siete a naopak sa nedá.

Koľko stojí prenos čísla

Prenos čísla nie je spoplatnený u žiadného operátora. Počítať treba jedine s platbou za SIM či aktivačným poplatkom u nového operátora. Také niečo však zväčša stojí len pár eur.

Ako si preniesť číslo - postup

K prenosu čísla nepotrebujete navštíviť svojho aktuálneho operátora. Stačí keď navštívite svojho budúceho operátora, prípadne viete prenos vybaviť aj cez internet ako napríklad v O2. Na základe splnomocnenia bude operátor konať vo vašom mene.

Kontakt s pôvodným operátorom môže prísť len v prípade retenčnej ponuky a následne až pri ozname o akceptácii alebo zamietnutí žiadosti o prenos čísla.

Koľko trvá prenos čísla

Proces prenosu čísla má trvať maximálne štyri pracovné dni. Počas prenosu môžete vaše existujúce telefónne číslo využívať bez prerušenia. O dátume prenesenia budete informovaný formou SMS. V deň prenesenia čísla si vložíte si do telefónu novú SIM kartu a od tohto momentu využívate služby nového operátora. Prenos čísla sa uskutočňuje vždy medzi polnocou a šiestou hodinou ráno.

Ako si preniesť číslo, ak máte ešte viazanosť

Preniesť číslo možno aj v tom prípade, že máte ešte aktívnu viazanosť u svojho operátora. Budete však musieť uhradiť pokutu vo výške, v akej ste sa k tomu zaviazali v zmluve alebo jej prílohách. Nový operátor nebude môcť zistiť, že ste k nemu prešli za takýchto okolností. Ak dôjde k takejto situácii, je skôr pravdepodobné, že vás na to upozorní operátor, od ktorého odchádzate. Nie je však povinný to urobiť.

Bonusy pri prenose čísla: čím lákajú operátori

Napríklad operátor O2 ponúka tzv. vykúpenie z viazanosti. Prejdete na paušál od O2 a operátor za vás zaplatí prípadnú zmluvnú pokutu do výšky až do 150 eur.

Bonus za prenos čísla ponúka aj Orange. Čím vyšší paušál si vyberiete, tým vyššiu zľavu dostanete. Výška vášho mesačného bonusu bude závisieť od sumára všetkých vašich poplatkov za paušál a doplnkové služby. O tento bonus vám Orange zníži každú faktúru, ktorú dostanete na konci mesiaca. Takto môžete získať zľavu až do výšky 150 eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok