Máte účet v jednej z týchto bánk? Od konca leta si priplatíte

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 8. 2017
Až sedem bánk mení v auguste a v septembri svoje cenníky
Máte účet v jednej z týchto bánk? Od konca leta si priplatíte

Zdroj: Shutterstock

Od augusta 2017 si klienti vo viacerých bankách priplatia za niektoré služby. Cenníky totiž podľa údajov portálu Finančná hitparáda mení až sedem bánk.

Poplatky zvyšuje až sedem bánk

Zmeny v poplatkoch avizuje Tatra banka, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, ČSOB, Prima banka, Slovenská sporiteľňa, Cetelem, či Oberbank. Niektoré do svojich cenníkov doplnili príplatky, iné zvyšujú poplatky za niektoré služby alebo zavádzajú nové.

Oplatí sa viac využívať elektronické služby

Podľa odborníkov portálu existuje viacero dôvodov na zmenu v sadzobníkoch. "Pokiaľ ide o poplatky týkajúce sa hotovostných operácií, teda operácií vykonávaných na pobočkách bánk a s hotovosťou, majú banky dlhodobo snahu motivovať klientov skôr k využívaniu elektronických služieb, ale aj platobných kariet, pretože správa hotovosti je pre banky drahá," konštatujú experti.

Za vyššie poplatky môže aj silnejúci konkurenčný boj

Niektoré finančné domy zase do zmien tlačí konkurenčné prostredie. "Banky tlačené konkurenciou zavádzajú nové, inovatívne produkty, ktorých vývoj a réžia niečo stojí, resp. existujúce produkty rozširujú o nové služby. V neposlednom rade sú tu aj legislatívne zmeny, na ktoré banky musia reagovať," doplnili odborníci portálu.

Dôvodom zmien poplatkov je aj to, že v čase nízkych úrokových sadzieb banky zarábajú menej na úrokoch a tak hľadajú spôsoby, ako aspoň čiastočne vykompenzovať tento pokles. "Banky je potrebné vnímať ako podnikateľský subjekt, ktorého cieľom je dosahovať primeraný zisk," vysvetľujú odborníci.

Za čo všetko si po novom priplatíte

Prima banka napríklad podľa portálu doplnila do cenníka príplatok za prevod s inštrukciou na úhradu poplatkov za vykonanie cezhraničného príkazu. UniCredit Bank upravuje výšku viacerých poplatkov, a to za výbery hotovosti z účtu na obchodnom mieste, mení aj poplatky za úhrady SEPA inkasom, poplatky za pokladničné služby napríklad pri vklade mincí nad 100 kusov, či výmenu bankoviek a mincí za iné nominály.

Tatra banka zase zaviedla poplatok za spracovanie platby kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry, ktorý sa uplatňuje pri platbe kartou na POS termináli na platbu nad 50 eur. ČSOB Banka upravila podmienky poskytovania zľavy z poplatku za vedenie balíka služieb pre študentov.

Zmeny sa udejú aj v Slovenskej sporiteľni. Zvyšuje napríklad poplatok za elektronický urgentný prevod aj za prevod na obchodnom mieste, za vklad hotovosti na účet treťou osobou, upravila aj poplatky za poistenie niektorých úverov, doplnila nový poplatok za expresné doručenie zadržanej karty v bankomate banky na základe žiadosti držiteľa karty, ktorý spôsobil zadržanie.

Cetelem podľa informácií portálu doplnil do cenníka informáciu o poplatku za predčasné splatenie úveru. V niektorých balíkoch služieb Oberbank bude zase od augusta zahrnuté bezplatné zasielanie výpisu účtu jedenkrát mesačne poštou alebo elektronicky.

Zmeny Unicredit Bank od 1.8.2017

  • Výbery v hotovosti z účtu na obchodnom mieste sa zvýšia z 2 eur na 4 eurá.
  • Za príkaz predložený na obchodnom mieste zaplatíte 4 eurá namiesto 1 eura.
  • Žiadosť platiteľa o vrátenie SEPA inkasa stojí 4 eurá namiesto 1,3 eura.
  • Vklad mincí nad 100 ks (prvých 100 ks bezplatne) stojí 0,2 eur za každých 10 začatých kusov mincí namiesto 0,1 eur za každých 10 začatých kusov mincí.
  • Výmena bankoviek a mincí za iné nominály stojí 0,2 eur namiesto 0,1 eur.
  • Za každý opakovaný prístup k bezpečnostnej schránke (viac ako jedenkrát v pracovnom dni) bude účtovať poplatok 5 eur.

Zmeny Tatra banky od 31.8.2017

  • Spracovanie platby kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry bude stáť 2,5 eur. Poplatok sa uplatňuje pri platbe kartou na POS termináli na platbu nad 50 eur.

Zmeny Prima Banky od 1.8.2017

  • Banka doplnilapríplatok za prevod s inštrukciou na úhradu poplatkov "OUR". Výška príplatku bude 1 %, minimálne 10 eur, maximálne 50 eur.
  • Vydanie VASCO tokena na internet banking bude stáť 30 eur namiesto 10 eur.

Zmeny ČSOB od 1.9.2017

  • Menia sa podmienky pri študentskom Fun účte. Mladí ľudia to, že študujú, už nemusia dokladovať banke na začiatku školského roka dokladovať. Potrebné je to po skončení školského roka, v ktorom dovŕši 19 rokov, a potom až v 24 rokoch.

Zmeny Slovenskej sporiteľne od 1.9.2017

  • Za elektronický urgentný prevod zaplatíte 8 eur namiesto 5 eur.
  • Za urgentný prevod na obchodnom mieste zaplatíte 20 eur namiesto 5 eur.
  • Zrušenie alebo zmena inkasa či inkasanta bude na pobočke stáť 2 eurá namiesto 1,5 eur.
  • Vklad hotovosti na účet 3. osobou bude stáť 1,5 eur namiesto 1 eura.
  • Výber hotovosti z účtu, účtu sporenia a vkladnej knižky bude stáť 3 eurá namiesto 2 eur.
  • Hotovostné dobitie Space karty junior na pobočke bude stáť 3 eurá namiesto 0,5 eur.
  • Pri poplatku za spracovanie transakcií v inej mene akoeurách je po novom stanovená maximálna hranica. Budú to 2% z transakcie, maximálne 3 eurá za transakciu, namiesto 2 % z transakcie.
  • Rozšírený súbor poistenia k Spotrebnému úveru na čokoľvek bude stáť 5,20 % zo splátky úveru mesačne namiesto 4,60 % zo splátky úveru mesačne.
  • Komplexný súbor poistenia k Spotrebnému úveru na čokoľvek bude stáť 7,50 % zo splátky úveru mesačne namiesto 6,70 % zo splátky úveru mesačne.
  • Rozšírený súbor poistenia k Úveru na bývanie a Hypotekárnemu úver pre mladých bude stáť 10,10 % zo splátky úveru mesačne namiesto 9,00 % zo splátky úveru mesačne.
  • Komplexný súbor poistenia k Úveru na bývanie a Hypotekárnemu úver pre mladých bude stáť 11,90 % zo splátky úveru mesačne namiesto 10,70 % zo splátky úveru mesačne.
  • Expresné doručenie zadržanej karty v bankomate banky (na základe žiadosti držiteľa karty, ktorý spôsobil zadržanie) bude stáť 25 eur.
  • Vydanie potvrdenia súvisiace s bežným účtom, vkladnou knižkou, termínovaným vkladom (vkladovým účtom), so sporením a so zaisteným vkladom na žiadosť klienta bude stáť 7 eur namiesto 5 eur.
  • Náhradný výpis (kópia výpisu) z účtu, účtu sporenia, vkladového účtu alebo vyhotovenie výpisu narastajúcich obratov na obchodnom mieste bude stáť 5 eur za výpis namiesto 3 eur za výpis.

Zmeny Oberbank od 1.8.2017

  • V balíkoch služieb Účet Výhoda, Účet Klasik a Účet pre mladých a študentovbude od augusta zahrnuté bezplatné zasielanie výpisu účtu jedenkrát mesačne poštou alebo elektronicky. Doteraz bolo bezplatné zasielanie výpisu z účtu poštou vo frekvencii mesačne, štvrťročne, polročne alebo ročne
  • Za zasielanie elektronického výpisu (vo formáte PDF) banka zaviedla poplatok vo výške 0,40 € za výpis, pričom 1× mesačne klient obdrží elektronický výpis zdarma.

Zmeny Cetelemu od 1.8.2017

  • Výška poplatku za predčasné splatenie úveru bude 1 %, resp. 0,50 % z predčasne splatenej čiastky úveru namiesto 0 eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok