Kedy poisťovňa nemusí preplatiť životnú poistku

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 8. 2017
Množstvo ľudí neveriacky odmieta poistenie, pretože nemajú istotu, že ak sa im niečo stane, tak im poisťovňa vyplatí plnú sumu, alebo budú dlho čakať na odškodnenie, alebo napokon nedostanú vôbec nič. Ukážme si, kedy poisťovňa odmieta preplácať poistku.
Kedy poisťovňa nemusí preplatiť životnú poistku

Zdroj: Shutterstock

Poistenie nehnuteľnosti, životná poistka, poistenie proti krádeži či pripoistenie čelného skla pre prípad jeho rozbitia. Dnes už siv poisťovni môžete poistiť takmer všetko. No nie vždy, keď dôjde k poistnej udalosti, sa aj dostanete k peniazom, ktoré vám prináležia. Je to preto, že poistenci robia chyby alebo nečítajú pozorne svoje zmluvy.

Pri životnej poistke si mnoho ľudí myslí, že ak nastane akékoľvek zranenie alebo ochorenie, okamžite majú nárok na vyplatenie poistky. Ľudia žiaľ častokrát ani nevedia, za čo vlastne platia.

Poďme si uviesť niekoľko prípadov, kedy vám poisťovňa nemusí preplatiť ani cent. Tentokrát sme sa zamerali na životné poistky.

1. Lžy a polopravdy v zdravotnom dotazníku

Predtým, než vstúpite do poistenia, každá poisťovňa skúma váš celkový zdravotný stav. Ak ste niečo vedome zatajili (zistia si to aj po dlhých rokoch zo zdravotnej karty) v tom lepšom prípade vám budú krátiť poistné plnenie, v horšom nebudú plniť nič a v najhoršom vás môžu obviniť z pokusu o poistný podvod.

2. Chýba pripoistenie "péenky"

Príklad z praxe. Predstavte si, že si platíte životnú poistku, no zastihne vás úraz či vážnejšia choroba, ktorá vás vyradí na niekoľko mesiacov z práce. Budete teda potrebovať vykryť rozdiel medzi vašou mzdou a dávkou zo Sociálnej poisťovne. Holý fakt je, že mnoho životných poistiek neobsahuje pripoistenie PN. A to znamená, že mnoho ľudí takto prichádza o balík peňazí. Ak vaša životná poistka neobsahuje pripoistenie PN, určite si ho doriešte.

3. Nemáte poistku na dostatočnú sumu

Veľa ľudí, ktorí uzatvárali poistky pred rokmi možno ani nevie, že ich životná poistka neobsahuje automatické navyšovanie poistnej zmluvy o poistné sumy v dôsledku inflácie. To znamená, že ak platíte niekoľko rokov rovnakú čiastku, nebude sa prehodnocovať ani cieľová suma.. Pri väčšom navýšení poistných súm si vás však poisťovňa znovu preverí cez "zdravotný dotazník", preto sa už na začiatku odporúča mierne pridať na poistných sumách (napr. ak plánujete čoskoro úver a podobne).

4. Chýba poistka do dôchodkového veku

Ak vás poisťovňa príjme do poistenia na dohodnutú poistnú dobu na základe pravdivo vyplneného zdravotného dotazníka na začiatku poistenia - už vás nemôže odmietnuť, zmluvu zrušiť a podobne, a to ani ak sa vám zdravotný stav o rok, dva, desať, či dvadsať rokov zhorší. Preto platí všeobecné odporúčanie: poistite sa až do dôchodkového veku.

5. Nepoistili ste si kritické choroby

Pri vážnejších chorobách môžete prísť o váš pravidelný príjem aj na niekoľko rokov, prípadne úplne z važných zdravotných problémov. Špeciálna či zahraničná liečba tiež nie je zadarmo. Preto sa odporúča pripoistiť si kritické choroby a to minimálne na ročný príjem. Ideálne je vybrať si možnosť dvoj- až troj-ročný.

6. Poistenie smrti nepokryje vaše záväzky

Ak máte napríklad hypotéku, je výhodné poistiť si smrť na klesajúcu sumu, čo je podstatne lacnejšie, ako na fixnú. Nezabúdajte však na úvery pri nastavení životného poistenia ani na blízkych, ktorí sú závislí od vášho príjmu. Naopak, ak ste slobodní, bez záväzkov (resp. váš majetok prevyšuje záväzky), nepotrebujete toto pripoistenie. Ak áno, tak na minimum.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok