Spočítali sme, na koľko vás vyjde prvák, druhák či tretiak

Hana Bartušková | rubrika: Článok | 30. 8. 2017
Máte doma prváka? Koľko stoja školské pomôcky pre deti, ktoré idú do prvej, druhej a tretej triedy? Čo všetko malí školáci potrebujú a koľko vás to bude stáť?
Spočítali sme, na koľko vás vyjde prvák, druhák či tretiak

Zdroj: Shutterstock

Nástup do prvej triedy je nielen zmena pre každého malého človiečika, ktorý naraz z volnosti škôlky musí zasadnúť do školských lavíc. Je to hlavne nápor na peňaženku jeho rodičov. Aktovka, písacie potreby, veci do výtvarnej výchovy alebo obaly na zošity, alebo pripravte si peňaženky, pôjdeme z kopca. 

Je nutné poznamenať, že každá škola môže mať predpísaný zoznam pomôcok a doporoučeného vybavenia do jednotlivých ročníkov  rozdielny.Záleží tiež nielen na škole, aj aj na pani učiteľke a aké má do nového školského roku plány. Avšak počítajte s tým, že školáci budú potrebovať nielen aktovku, peračník a obaly na zošity.

Nakúpiť musíte aj výbavu do výtvarnej výchovy, prezuvky, oblečenie na telocvik, mnoho škôl má povinné aj plávanie. Okrem toho majú deti na prvom stupni prísputné napríklad tekuté mydlo alebo papierové kapesníčky, školy tiež vyberajú papiere na tlač a kopírovanie. To všetko bude nutné doniesť v prvých týždňoch školského roku do školy. 

Koľko vás bude stáť dieťa v prvej triede? 

Finančne najnáročnejšia je prvá trieda. Musíte totiž obstarať všetky veci nové. Najväčšiou položkou aj asi aktovka, ktorá vás bude stáť v priemere 50 eur. K tomu budete musieť nakúpiť všetky tie peračníky, ďalšie školské potreby, veci do telocviku a prezuvky do školy. 

Výhodou prvákov však je, že základné potreby do výtvarnej výchovy väčšinou dostávajú od školy a prispieva na ne štát. Ďalšie pomôcky môžu dostať vďaka príspevkom mesta alebo kraja. V prvej triede sú tiež často sponzorované pracovné zošity, takže za učebnice nič neplatíte. I tak sa však náklady na výbavu do prvej triedy môžu dostať k niekoľkým desiatkám eur, pripravte si zhruba 150 eur na celú výbavu, ktorú bude prváčik potrebovať. 

Koľko stoja školské pomôcky?

Môžete však výrazne ušetriť, ak dieťati nebudete kupovať nové plavky alebo športové oblečenie do telocviku. Ušetriť tiež môžete na desiatovom boxe, rovnako tak aj na niektorých školských potrebách. V takomto prípade sa však aj tak môžu náklady vyšplhať až k 100 eur.

Naopak ak máte náročné dieťa, ktoré bude vyžadovať všetko s Elsou alebo Spidermanom a vodové farby bude chcieť veľké s trblietkami, tak môžete zaplatiť aj mnohonásobne viac .

Čo potrebujú deti do prvej triedy a koľko to stojí?

na výuku: zošity, obaly, dosky na zošity, ceruzky č. 1 a 2,  zotieracia tabuľka a fixky, fólie na písanie ceruzkou

15 €

do výtvarnej výchovy: lepidlo Herkules, nožnice, farebné papiere (40 kusů), výkresy A4 (20 kusov), igelit na lavicu, pohárik na vodu, handričku, štetce č. 8, 10 a 12, pastelky, voskovky, fixky, zásteru, kufrík/krabica na veci

25 €

spoločné do triedy: papierové vreckovky, papierové utierky, tekuté mydlo, balík papierov A4 

5 €

na telesnú výchovu a plávanie: tričko, kraťasy, tepláková súprava, cvičky, obal na veci, plavky, uterák, kúpacia čiapka, obal na veci na plávanie

60 €

do školy: aktovka, perečník, prezuvky, krabička na desiatu, fľaša na pitie, uterák s pútkom (do triedy aj do družiny)

70 €
celkem 175 €

Počítajte tiež s tým, že tieto náklady budú v septembri ešte rásť. A v rodinnom rozpočte si pripravte do rezervy tak 50 eur. Budete platiť príspevok do zruženia rodičov, pravdepodobne bude pani učiteľka vyberať do triedneho fondu, odkiaľ sa platia vstupy do divadla a na iné akcie, kam budú deti chodiť so školou. Budete musieť zariadiť nový čip, alebo kartu do školskej jedálne, budete platiť krúžky.

Ak bude vaše dieťa chodiť do školskej družiny, tak dobrou správou je, že deti v prve triede majú väčšinou garantované prijatie. Na druhú stranu sa školská družina často platí dopredu. V štátnych školách síce nie je poplatok za mesiac až tak vysoký, ale ak budete musieť zaplať spolu celý prvý polrok, tak to lacné nebude. Celkovo si tak pripravte na tieto školné poplatky asi 80 eur.


Koľko stoja pomôcky pre druháka?

Predškolné nákupy pre druháka by nemuseli byť až tak nákladné. Veci na telesnú výchovu alebo veci do výtvarnej výchovy ste predsa kupovali už vlani, takže by to ešte jeden rok mohlo vydržať. Rovnako tak nebudete predsa zase kupovať novú aktovku alebo perečník.

Keď budete skutočne šetriť, tak celkové náklady môžu byť len napríklad okolo 50 eur. Počítajte však s tým, že to bude viac než menej. 

Voskovky, temperky alebo fixky totiž už po roku nemaľujú, perečník je rozpáraný a cvičky na telesnú výchovu sú deťom po roku malé. Navyše deti už značne vyrástli a získali viac samostatnosti, takže je možné, že váš potomok bude vyjadrovať omnoho výraznejšie názory na to, čo do školy potrebuje a čo naopak celkom určite mať nemôže, pretože ostatné deti to majú inak.

Minimálne je tak skôr realistické počítať so 100 eur, ale náklady sa môžu kľudne vyšplhať až na 200 eur. 

Čo potrebujú deti do druhej triedy a koľko to stojí?

na výuku: zošity, obaly, podložka do zošita, dosky na zošity, ceruzky č. 1 a 2, Tornádo, stieracia tabuľka a fixky, fólie na písanie ceruzkou, pravítko 30 cm 25 €
do výtvarnej výchovy: lepidlo, nožnice, farebné papiere (40 kusov), výkresy A4 (20 kusov), igelit na lavicu, pohárik na vodu, handrička, štetce č. 8, 10 a 12, vodové farby, temperky, pastelky, voskovky, fixky, tuš, plastelína, zástera, kufrík/krabice na veci 5 € - 40 €
spoločné do triedy: papierové vreckovky, papierové utierky, tekuté mydlo, balík papierov A4  5 €
na telesnú výchovu a plávanie: tričko, kraťasy, tepláková súprava, cvičky, obal na veci, plavky, uterák, kúpacia čiapka, obal na veci na plávanie 60 €
do školy: aktovka, perečník, prezuvky, krabička na desiatu, fľaša na pitie, uterák s pútkom (do triedy aj do družiny) 10 € - 80 €
celkom 100 €

Rovnako ako u prváka sa pripravte aj na ďalšie výdavky, ktoré vás v septembri čakajú. Budete platiť  príspevok do ZRPŠ, budete platiť príspevky do triedneho fondu, tiež dostanete účty za krúžky alebo za školnú družinu. Navyše v druhej triede budete musieť platiť aj pracovné zošity a ďalšie pomôcky do triedy.  Pripravte si tak aspoň 100 eur na ďalšie výdavky počas prvých týždňov školského roku.

Kolik stojí dítě v první třídě?

Aké sú výdavky na žiaka tretej triedy

Zatiaľ čo v druhej triede ste sa tomu mohli ešte vyhnúť, tak v tretej už tomu najskôr neuniknete. Budete musieť nakúpiť množstvo výtvarných potrieb. 

Navyše deťom pribúdajú predmety, na ktoré im budete musieť zakúpiť pracovné zošity  (napr. angličtina) a ďalšie knižky, ktoré majú predpísané od pani učiteľky.

Taktiež tretiaci potrebujú pomôcky na geometriu a väčšiu zásobu pier, ako napríklad Tornádo alebo gumovacie pero.  Deťom sa začína utvárať vlastný vkus, takže sa budete musieť zmieriť s tým, že v obchode siahnu po tých najdrahších papučiach a že už ich tak ľahko neprehovoríte podľa svojho vkusu (a plnosti peňaženky). Pripravte si určite viac peňazí, priemerne sa môžu náklady dostať zhruba na 120 eur. 

Ušetriť samozrejme môžete zas na výtvarných potrebách alebo na vybavení na telesnú výchovu. Na druhú stranu však potomok už chodí do školy dva roky a je možné, že počas tej doby už aktovka a ďalšie vybavenie doslúžilo. Je tak možné, že vás to celé bude stáť ešte viac, než keď ste kupovali výbavu do prvej triedy.

Čo potrebujú deti do tretej triedy a koľko to stojí?

na výuku: zošity, obaly, podložka do zošita, dosky na zošity, ceruzky č. 1 a 2, Tornádo a gumovacie pero, stieracia tabuľka a fixky, fólie na písanie ceruzkou, pravítko 30 cm, trojúholníkové pravítko, eurofólie a viazač, pentelka a kružítko, poznámkový blok 35 €
učebnice a knižky: pracovný zošit Chit Chat, Začarovaná trieda, Deti z Bullerbynu 20 €

do výtvarnej výchovy: lepidlo, nožnice, farebné papiere (40 kusov), výkresy A4 (40 kusov) a A3 (30 kusov), igelit na lavicu, pohárik na vodu, handrička, štetce (ploché a guľaté, malé aj veľké), vodové farby, temperky, pastelky, voskovky, fixky, tuš, plastelína, zástera, kufrík/krabice na veci

10 € - 50 €
spoločné do triedy: papierové vreckovky, papierové utierky, tekuté mydlo, balík papierov A4  5 €
na telesnú výchovu a plávanie: tričko, kraťasy, tepláková súprava, cvičky, obal na veci, plavky, uterák, kúpacia čiapka, obal na veci na plávanie 60 €
do školy: aktovka, perečník, prezuvky, krabička na desiatu, fľaša na pitie, uterák s pútkom (do triedy aj do družiny) 10 - 80 €
celkem 120 €

Okrem základného zariadenia si opäť pripravte peniaze na školský aj triedny fond, na krúžky alebo družinu. Na družine však môžete aj ušetriť, pretože v tretej triede už sú deti predsa len samostatnejšie a družinové prizeranie nebude potrebné a tiež je možné, že tretiaka do družiny už aj tak nevezmú.

Mnoho škôl má problém so zaplnenou kapacitou školských družín a garantované miesto majú len deti v prvej a druhej triede a potom ešte tie, ktoré do školy dochádzajú z ďaleka.  Určite však budete opäť platiť pracovné zošity a možno aj ďalšie školské pomôcky. Pre istotu si tak pripravte na začiatok školského roku ešte aspoň 40 až 80 eur.

(foto: redakce) 

Hana Bartušková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok