4 dôvody, prečo je Airbnb tak populárny

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 18. 9. 2017
Cítiť sa ako doma kdekoľvek na svete. Aj tak by sa dal popísať jednou vetou často skloňovaný pojem airbnb. Zisťovali sme, ako to vlastne celé funguje a aké výhody cestovateľom ponúka.
4 dôvody, prečo je Airbnb tak populárny

Zdroj: Shutterstock

Airbnb; tento pojem sa stal veľmi obľúbený a frekventovaný. Aj vy ho často počujete vo svojom okolí, ale neviete, o čo presne ide? Airbnb je v podstate webová služba združujúca komunitu ľudí sprostredkúvajúcich prenájom ubytovania. Spoločnosť prevádzkujúca túto službu bola založená v auguste 2008 a sídlo má v San Franciscu. 

Prečo je airbnb tak populárny

Prostredníctvom služby Airbnb sa prenajímajú izby, byty či dokonca celé domy. Ubytovanie na prenájom ponúkajú miestni ľudia, a teda každé je iné: unikátne a špecifické nielen svojou polohou, ale aj dizajnom, kvalitou či pestrosťou vybavenia. Nájdete teda ubytovanie s úplne základným vybavením, ale aj vily s bazénom či luxusné ubytovanie v presklených domoch v horách či priamo na pláži. Každému podľa svojej chuti a finančných možností. V podstate sú tri rôzne formy ubytovania prostredníctvom Airbnb:

  1. Prenajmete si lôžko, prípadne celú izbu a ubytovacie zariadenie budete pravdepodobne zdieľať s majiteľmi
  2. Prenajmete si celý byt
  3. Prenajmete si celý dom

Ako to funguje

Do vyhľadávacieho okna na stránke zadáte destináciu, dátum cesty a počet hostí, ktorí sa plánujú v destinácii ubytovať. Stránka vám následne vyfiltruje miesta, ktoré zodpovedajú vašim kritériam a vy sa smelo môžete pustiť do prehliadania zariadení, ktoré sú vo vašom termíne dostupné.

Pravdepodobne ich nebude málo, keďže popularita Airbnb neustále narastá. Keď si vyberiete svojho favorita, kontaktujete majiteľa, pre istotu si s ním znova overíte dostupnosť v danom termíne a dohodnete sa na podrobnostiach, napríklade termíne príchodu. Akonáhle si ujasníte všetky detaily, dané miesto si niekoľkými kliknutiami v systéke rezervujete.

Majiteľ bytu by mal na vašu rezerváciu reagovať do 24 hodín. Ak sa tak nestane, vaša rezervácia sa zruší. V prípade potvrdenia rezervácie zo strany majiteľa vám príde aj potvrdzujúci email. Spolu s ním Airbnb pošle aj faktúru.

Platba za ubytovanie

Platba za ubytovanie prebieha vopred a ostáva v systéme, až kým sa fyzicky neobjavíte v zvolenom ubytovacom zariadení. Ak by z nejakého dôvodu majiteľ zrušil rezerváciu, nemusíte sa báť, že o peniaze prídete – budú vám v plnej výške vrátené na účet. Naopak, ak by ste zererváciu zrušili vy, poplatok je individuálny u každého majiteľa.

Výhody airbnb

  • Hlavnou výhodou cestovania s Airbnb je široký, pestrý a cenovo dostupnejší výber ubytovania, často vo veľmi zaujímavých lokalitách, v ktorých by ste sa s vyššími hotelovými cenami pravdepodobne neubytovali. Naskytne sa vám mnoho zaujímavých a atypických ubytovacích možností a vy si tak vyberiete tú, ktorá vám bude najviac vyhovovať nielen finančne, ale aj svojou polohou, sympatiami majiteľov či inými špecifikami. 
  • Výhodou ubytovania cez Airbnb je aj vzájomná dohoda s majiteľom na čase check-in a check-out, teda kedy sa ubytujete a odubytujete. S majiteľom bytu sa dohodnete podľa vlastných cestovateľských plánov, a tak  nemusíte čakať napríklad do 14:00, aby ste sa mohli ubytovať, prípadne sa ráno v rýchlosti odubytovať, pretože o 10:00 alebo 12:00 musíte opustiť hotelovú izbu. 

  • V porovnaní s malou hotelovou izbou máte v mnohých prípadoch k dispozícii kuchyňu alebo kuchyňský kút so základným vybavením. Často sú zásobené aj kávou, čajom, surovinami typu olej, soľ, korenie, ktoré sa vám zídu najmä vtedy, ak sa nechcete stravovať vo fast foodoch či reštauráciách. 
  • Ak natrafíte na dobrého prenajímateľa, môže vám odporučiť lokálne tipy na pamiatky, výlety, obchody či iné miesta, ktoré nenájdete v cestovateľských príručkách
airbnb

Ako sa vyhnúť komplikáciám s Airbnb

Aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám, prinášame niekoľko praktických rád a tipov na záver:

  • Preverujte recenzie

Takisto ako si preverujete recenzie hotelov, pozrite sa na airbnb hodnotenia cestovateľov. Pre mnohých je táto informácia kľúčová. Ak recenzií nenájdete príliš  veľa, znamená to, že byt či dom je v ponuke relatívne nový. Ak má zariadenie veľa dobrých recenzií, máte väčšiu istotu, že vás nesklame a ponúkne všetko, čo sľubuje, a v požadovanej kvalite. Takisto je po ukončení vášho pobytu napísať recenziu a ohodnotiť ubytovanie – môžete tak pomôcť v rozhodovaní ďalším cestovateľom.

  • Fotografie

Oplatí sa uprednostňovať miesta, ktoré sú kvalitne a dostatočne nafotené. Ak je fotiek viac, môžete si prehliadnuť do čoho idete, akú spáľňu, kuchyňu, kúpeľňu očakávať. Ak je fotiek málo a nie sú v dostatočnej kvalite, vyvoláva to mnoho otáznikov. Má majiteľ dosť skúseností s prenájmom? Záleží mu vôbec na prezentácii toho, čo prenajíma? 

  • Kontakt na majiteľa

Bohužiaľ, s veľkou popularitou Airbnb vstupujú do hry aj takí, ktorí to chcú využiť. Je veľmi dobré s majiteľom dostatočne vopred komunikovať, spýtať sa na všetky detaily, ktoré vás zaujímajú, a ideálne si naňho vypýtať aj telefonický kontakt pre prípad, že by sa vám oneskoril spoj a vy ste mu museli oznámiť zmenu termínu príchodu či inú cestovnú komplikáciu. 

Foto: Pixabay 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok