7 dôvodov prečo zmeniť zdravotnú poisťovňu

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 9. 2017
Zmeniť zdravotnú poisťovňu môžete raz ročne, a to do 30. septembra. Má to však zmysel? Podľa Judity Horváthovej, okresnej vedúcej OVB Allfinanz Slovensko,správnym výberom poisťovne môžete veľa získať.
7 dôvodov prečo zmeniť zdravotnú poisťovňu

Zdroj: Shutterstock

Rozsah verejného zdravotného poistenia určuje zákon pre všetky poisťovne. No i tak dochádza k rozdielom: 

 „Každá poisťovňa si vyberá oblasť starostlivosti o zdravie, kde chce byť najlepšia. Preto si vždy ponúkané výhody porovnajte s tým, čo potrebujete vy a vaša rodina. A ak zistíte, že vám bude lepšie v druhej poisťovni, neváhajte s prestupom,“ odporúča J. Horváthová. 

7 parametrov, ktoré poisťovne rozlíšia:

1. Sieť lekárov „zazmluvnených“ poisťovňou

To by mal prvý a hlavný dôvod prečo byť či nebyť v danej poisťovni; dostatok lekárov vo vašom okolí, ktorí majú zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou.

Ak zvažujete zmenu, preverte si, že aj vaša budúca poisťovňa má podchytených všetkých lekárov, ku ktorým chodíte.  

Neochota ošetrovať pacientov tej ktorej poisťovne totiž často súvisí s neskorými platbami – poisťovne preplácajú lekárom ich lekárske výkony aj s niekoľkomesačnými oneskoreniami.

Zdravotné poisťovne na Slovensku:

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s., so sídlom Panónska cesta 2, 851 04 Bratislava, (ďalej "VšZP")
  • DÔVERA zdravotná poisťovňa, a. s., so sídlom Einsteinova 25, 851 01 Bratislava, (ďalej "DÔVERA")
  • Union zdravotná poisťovňa, a. s., so sídlom Bajkalská 29/A, 821 08 Bratislava (ďalej "Union"). 

Tabuľka: Počet poistencov jednotlivých zdravotných poisťovní k 31.12.2016

 Zdravotná poisťovňa  Počet poistencov  Podiel poisťovní na počte poistencov
 VšZP  3 252 794  63,19 %
 DÔVERA  1 423 956  27,66 %
 Union  470 658  9,14 %
Zdroj: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Celkový počet poistencov zdravotných poisťovní na Slovensku  k 31.12.2016 bol 5 147 408. V porovnaní s minulým rokom ich je o 12 712 menej. Taktiež v počtoch za jednotlivé poisťovne došlo k zmenám. Oproti minulému roku pribudlo Union poisťovni 18 350 poistencov a naopak VZP zaznamenala úbytok o 14 208 a DÔVERA o 16 854 poistencov.

2. Krátke čakacie doby na operáciu

Pre každého pacienta čakajúceho na operáciu je dôležíté dostať sa na operačný stôl čím skôr. Jednak čím dlhšie čaká, tým dlhšie trpí bolesťami či inými komplikáciami. Na druhej strane odkladaná operácia môže prispieť aj k zhoršeniu zdravotného stavu.

Úrad pre zdravotnú starostlivosť sleduje aj čakacie lehoty na operácie. Podľa jeho najnovšieho vestníka sa situácia oproti minulým rokom výrazne zlepšila a zásadne sa znížil počet ľudí, ktorí čakali na operáciu viac ako 12 mesiacov.

3. Bonusy a zľavy pre poistencov

Zdravotné poisťovne ponúkajú každoročne svojim poistencom výhody, benefity a rôzne zľavy. Ich zoznam nájdete najmä na webových stránkach poisťovní:

Osobitnou kategóriou sú finančné výhody a zľavy, ktoré vám aj priamo šetria peniaze. „Dôvera vracia doplatky za lieky pre deti a ich rodičov do 200 eur ročne, dáva zľavy na kúpeľné pobyty a má program Bojovníci za zdravie, cez ktorý môžete požiadať o príspevok na liečbu, ktorú poisťovňa bežne neplatí. Union zase ponúka 50 percent na cestovné poistenie a príspevok 30 eur na plávanie aj dentálnu hygienu. Všeobecná zdravotná poisťovňa zase 15 % zľavu v optike a v internetových obchodoch pre najmenších,“ radí Horváthová.

4. Papier alebo online

"Výber poisťovne vám vie ušetriť čas. Napríklad v Dôvere nemusíte chodiť s bábätkom do pobočky – jej pracovník  príde k vám domov. Navyše má reálne najlepšiu elektronickú pobočku  a kvalitnú infolinku,"zisťovala Horváthová

5. Lekár v mobile

Poisťovne ponúkajú mobilové aplikácie, do ktorej si môžete nahrať údaje o zdraví z elektronickej karty, prípadne svoj preukaz alebo preukazy svojich detí. Aplikácia Domáci doktor od Uniou ponúka informácie ako sa zorientovať pri prvých príznakoch ochorení a iné.

6. Staráte sa o svoje zdravie? Patrí vám odmena 

Ľudí, ktorím nie je ľahostajné zdravie a navštevujú preventívne prehliadky, poisťovne odmeňujú. Niektoré poisťovne umožňujú bezplatne absolvovať preventívne urologické prehliadky bezplatne už skôr, než to "nariaďuje" zákon a podobne. Jedná sa predovšetkým o prehliadky, ktoré by mohli pomôcť odhaliť onkologické ochorenia. O konkrétnej ponuke sa dočítate na internetových stránkach poisťovne, avšak niektoré oslovujú svojich poistencov aj adresne listom.

7. Fajčiari a odvykanie

Štatisticky  je na Slovensku 21 percent fajčiarov – reálne číslo dospelých fajčiarov je však ešte vyššie, keďže štatistika nepočíta s mládežníkmi od 15 rokov.  Znížiť tento počet sa snaží aj poisťovňa Dôvera so svojím preventívnym programom Zdravé srdce. V rámci neho môžu fajčiari získať príspevok 33,19 eur na produkty na odvykanie od fajčenia.

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu

Aby ste zmenili zdravotnú poisťovňu vám stačí uzavrieť zmluvu s novou poisťovňou. Tá už potom sama zabezpečí výpoveď vo vašej pôvodnej zdravotnej poisťovni.

Uzavrieť zmluvu môžete: 

  • Na pobočke alebo u finančného sprostredkovateľa
  • Podpísanú zmluvu pošlete poštou
  • Zmluvu uzavriete na webe alebo telefonickej linke, následne vám na podpis príde kuriérom

Poisťovňu reálne zmeníte k 1. januáru ďalšieho roka, nový preukaz vám príde poštou. Od tohto roku dokonca nemusíte vracať starý preukaz – nehrozia vám žiadne sankcie. 

"A čo ak názor zmeníte a uzavriete dve zmluvy v jednom roku? Úrad uznáva ako platnú prvú zmluvu, ktorú ste podpísali. Ak však trváte práve na tej druhej, pošlite prvej poisťovni list, v ktorom odstupujete od zmluvy. Poisťovni tak ušetríte zbytočnú administratívu a sebe starosti," radí Horváthová.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

16. 1. 2024 | Barbora Magočová

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

V zamestnaní trávime približne polovicu nášho bdelého času. Počas takto dlhej doby sa môže ľahko pritrafiť slabšia chvíľka, v ktorej sa nezachováme úplne príkladne. Mnoho pomerne bežných... celý článok