V Bratislave funguje služba, ktorá môže nahradiť klasickú prepravu

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 9. 2017
Prvý slovenský projekt na zdieľanie automobilov už začal fungovať. Elektromobil môžete mať už za 4 eurá na hodinu.
V Bratislave funguje služba, ktorá môže nahradiť klasickú prepravu

Zdroj: Shutterstock

Len prednedávnom bol na Slovensku spustený prvý projekt (up! city) zdieľania elektromobilov na podporu ekologickej mestskej mobility. A to konkrétne v Bratislave. Naše hlavné mesto sa tak konečne zaradilo k moderným mestám, ktoré podporujú elektromobilitu a trvalo udržateľnú dopravu aj v praxi. Na vypožičanie sú po novom k dispozícií elektrické automobily, bicykle aj kolobežky.

Služba sa volá: Up! city

Projekt up! city vzišiel zo spolupráce spoločnosti Volkswagen Slovakia a OZ Aliancia Stará Tržnica, za podpory partnerov Švihaj Šuhaj, ZSE a mesta Bratislava. Jeho útočiskom sa stala Stará tržnica v centre Bratislavy. Tu si môžete prenajať Volkswagen e-Up!, elektrobicykel, elektrickú kolobežku či štandardný a "cargo" bicykel.

V súčasnosti je up! city ešte v plienkach a dočasne funguje skôr na princípe klasickej autopožičovne. Prvých sedem elektrických Volkswagenov e-Up! si môže zákazník požičať pred Starou tržnicou na Námestí SNP na pol dňa za 25 eur alebo na celý deň za 35 eur.

Pre lepšiu orientáciu k dispozícii aj navigácia

Každý zo 7 elektromobilov Volkswagen e-Up! je vybavený špeciálnou navigačnou aplikáciou, ktorá obsahuje 6 vybraných trás v rámci Bratislavy a okolia. Takže v prípade, že nepotrebujete využiť vozidlo na praktické účely, môžete si vďaka nemu urobiť výlet.

Koľko to stojí

V rámci štandardného cenníka služby up! city si môžete prenajať vozidlá na celý deň (24 h) alebo pol dňa (do 5 h). Členovia up! city klubu, ktorý sa pripravuje, budú môcť využiť hodinovú tarifikáciu. Pri preberaní vozidla je nutné zložiť zábezpeku vo výške od 50 do 300 eur, resp. 0 až 30 eur (klubový prenájom), v závislosti od jeho typu. A to aj prostredníctvom platobnej karty, kedy sú peniaze na účte v režime rezervácie.

Tabuľka č.1: Bežný cenník 

 Prenájom auta

 1 deň 

 1/2 dňa  Zábezpeka
 Elektrické vozidlo VW e-Up!  35 eur  25 eur  300 eur
Prenájom bicyklov  1 deň

 1/2 dňa 

 Zábezpeka
 Volkswagen bicykel  15 eur 10 eur  50 eur 
 Cargo nákladný bicykel - Bullitt  20 eur 14 eur  150 eur 
 Elektrický bicykel - Apache  20 eur 14 eur  150 eur 
 Elektrická kolobežka - E-Twow 20 eur   14 eur 150 eur 

Tabuľka č.2: Klubový cenník

Prenájom auta

 1 deň 

 1/2 dňa  Zábezpeka
 Elektrické vozidlo VW e-Up! 4 eur  30 eur 

max. 35 eur/deň 

Prenájom bicyklov

1 deň 

1/2 dňa  Zábezpeka 
Volkswagen bicykel   1 eur 0 eur 

max. 10 eur/deň 

Cargo nákladný bicykel - Bullitt
Elektrický bicykel - Apache
Elektrická kolobežka - E-Twow

 1 eur 15 eur 

max. 10 eur/deň 

Vstupný poplatok do klubu je 80 eur, v prípade, že chcete využívať všetky typy vozidiel. Ak sa uspokojíte len s bicyklami, vyjde vás to na 40 eur.

Čo treba mať k zapožičaniu

Všetko, čo musíme mať, je vodičský a občiansky preukaz, 300 eur na účte ako zálohu a 10 minút času na krátku administratívu. Prekvapením bolo zistenie, že niektorí si touto službou suplujú využívanie vlastného auta. Najmä tí, ktorí bývajú v bratislavskom Starom meste. Nemusia riešiť parkovanie, ktoré majú vždy pred Starou tržnicou, a ani ďalšie náklady. A ak človek auto využije len občas, tak ho dokonca táto služba vyjde lacnejšie.

Na projekte participuje aj Západoslovenská energetika, ktorá pre elektromobily zabezpečila nabíjacie stanice. "ZSE je súčasťou viacerých medzinárodných projektov, v rámci ktorých bude v horizonte 3 rokov vybudovaných v regióne strednej a východnej Európy viac ako 500 nabíjacích staníc. Spoluprácu na tomto projekte sme privítali, pretože určite prispeje k búraniu bariér pri využívaní elektrických áut a podporí aj rozvoj súvisiacich služieb, ako napríklad požičovne elektrických áut," uviedol Jochen Kley, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE. Aktuálne v rámci up! city poskytuje spoločnosť jednu rýchlonabíjaciu stanicu a postupne plánuje v tejto lokalite vybudovať ďalšie stanice.

Bude vás zaujímať:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok