Viac ako polovica Slovákov je spokojná so svojim platom

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 9. 2017
Z tých, ktorí uviedli, že sú aktuálne spokojní so svojím príjmom, uviedlo až 60 % sumu do 1000 eur mesačne v čistom.
Viac ako polovica Slovákov je spokojná so svojim platom

Zdroj: Shutterstock

Viac než polovica (53 %) pracujúcich Slovákov je spokojná so svojím zárobkom, no zároveň si vie predstaviť na výplatnej páske aj vyššiu sumu. Pritom približne 60 % uviedlo, že ich aktuálna výška čistého mesačného zárobku je do 700 eur. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Nadáciu PARTNERS.

Viac ako polovica má tisícku v čistom

Z tých, ktorí uviedli, že sú aktuálne spokojní so svojím príjmom, uviedlo až 60 % sumu do 1000 eur mesačne v čistom. Zo Slovákov, ktorí sú nespokojní so svojím zárobkom (47 %), by polovica prijala mesačný príjem v čistom do 900 eur.

Viac než tretina (34 %) opýtaných ako dôvod, ktorý im bráni v lepšom zárobku, uvádza neochotu zamestnávateľa zvýšiť mzdu, a to aj napriek tomu, že má finančné prostriedky. Necelá tretina (27 %) tvrdí, že dôvodom sú vysoké dane a odvody a 22 % sa bojí, že by si zamestnávateľ pri ich žiadosti o zvýšenie platu našiel náhradu. Takmer tretina (28 %) uvádza, že sú spokojní s tým, čo majú, alebo že nemajú radi zmeny.

Ľudia sa boja žiadať vyšší plat

"Ak sa pozeráme na otázku, čo Slovákom bráni v lepšom zárobku, zohráva tu pomerne významnú úlohu faktor strachu. Strach prevláda najviac u obyvateľov so základným a stredoškolským vzdelaním a s príjmom do 900 eur," tvrdí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. Podľa neho táto obava vyplýva z vysokej miery nezamestnanosti. Ľudia, ktorí chcú robiť, sú zvyknutí vážiť si to, čo majú a v konečnom dôsledku sa boja, že o to môžu prísť.

Väčšina Slovákov si nevytvára dostatočnú rezervu

Reprezentatívny prieskum zároveň ukázal, že aj keď sú dve tretiny Slovákov presvedčené, že sa vo svojich financiách orientujú dobre, v hospodárení vidieť rezervy.

Podľa prieskumu si mesačne 10-percentnú rezervu z príjmu nevytvára 35 % opýtaných. A ďalších 28 % neodkladá do rezervy dostatočnú sumu. Dlhodobé aktíva, teda mesačne 20 % z príjmu, dostatočne nevytvára a na budúcnosť sa nezabezpečuje 94 % opýtaných.

Dominantnú časť svojich úspor majú Slováci podľa výkonného riaditeľa portálu FinancnyKompas.sk Maroša Ovčarika uloženú v bankových produktoch, ktoré dnes takmer vôbec nezarábajú. "Stále máme zakorenený pocit, že peniaze na účte, ktoré navyše vidíme, sú jediné," doplnila Andrea Straková zo spoločnosti Partners Group SK.

Nejaký úver či pôžičku spláca viac než polovica opýtaných. Až 85 % opýtaných uvádza, že na bežnú spotrebu dáva viac, ako je odporúčané. V prípade, že by Slováci získali vyšší obnos peňazí, nad investovaním a rezervou rozmýšľa 60 % opýtaných a na spotrebu by peniaze využilo 40 % respondentov.

Životná úroveň? Nevieme sa rozhodnúť

Takmer polovica Slovákov má k svojej životnej úrovni neutrálny postoj. Tvrdia, že ich životná úroveň nie je ani dobrá, ani zlá. Viac než tretina, konkrétne 38 % respondentov, je so svojou životnou úrovňou spokojná a hodnotí ju ako dobrú. Naproti tomu 15 % sa na svoju životnú úroveň sťažuje.

Pri otázke, či si respondenti myslia, že sa ich životná úroveň domácnosti zmení v priebehu jedného roka až 66 % opýtaných neočakáva žiadne zmeny, 19 % očakáva zlepšenie a 10 % naopak zhoršenie.

"Postupne rastú reálne mzdy, úspory v bankách, ale aj spotreba obyvateľov. Okrem iného aj súčasné extrémne vysoké rasty úverov svedčia o tom, že ľudia majú do budúcnosti pozitívne očakávania, že sa im ich situácia minimálne nezmení a budú schopní aj v najbližších rokoch splácať svoje záväzky vyplývajúce z úverov," skonštatoval Ovčarik.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok